Ensaf Haidar susirinkusiesiems sakė, kad jos vyras, kuriam už islamo įžeidimą buvo skirta 1000 kirčių rimbu ir 10 metų įkalinimo bausmė, tiki, jog „išraiškos laisvė yra kaip oras, kuriuo mes visi kvėpuojame“.

Įteikdamas premiją Europarlamento pirmininkas Martinas Schulzas paragino Saudo Arabijos karalių Salmaną „suteikti malonę Raifui Badawi, jį paleisti be didesnių rūpesčių ir leisti sugrįžti pas savo šeimą“.

Sacharovo premiją, pavadintą žymaus rusų disidento Andrejaus Sacharovo vardu, Europos Parlamentas kasmet teikia išskirtinėms asmenybėms ar grupėms, kovojančioms su diktatūra, netolerancija, fanatizmu ar priespauda. Premijos vertė – 50 tūkst. eurų.

Praėjusiais metais Europos Parlamentas skyrė Sacharovo premiją pelnė gydytojas Denisas Mukwege jo darbą padedant tūkstančiams grupinių išžaginimų aukų Kongo Demokratinėje Respublikoje.

Anksčiau šis apdovanojimas buvo paskirtas Pakistano mergaičių švietimo aktyvistei Malalai Yousafzai, kovos su apartheidu Pietų Afrikos Respublikoje lyderiui Nelsonui Mandelai ir Mianmaro demokratijos aktyvistei Aung San Suu Kyi.