Paklaustas per interviu naujienų agentūrai AFP, ar atsiprašys Varšuvos dėl savo komentarų Vokietijos radijui, kaip reikalauja Lenkijos premjerė, M.Schulzas pakartojo savo kritikuojančias pastabas.

„Mano nuomone, dėl tų įvykių kyla daug klausimų ir nerimo“, – aiškino M.Schulzas.

„Labai keista, kad praėjus kelioms dienoms nuo darbo pradžios vyriausybė imasi tokių priemonių prieš aukščiausiąją teismo instituciją“, – pridūrė Europarlamento vadovas, turėdamas omenyje naujosios Lenkijos vyriausybės priešpriešą su Konstituciniu Tribunolu.

Kalbėdamas per Europarlamento posėdį Prancūzijos mieste Strasbūre, M.Schulzas pareiškė, kad tokie įvykiai būtų neįsivaizduojami jo paties šalyje – Vokietijoje.

„Aš ne vienintelis taip galvoju. Akivaizdu, kad tūkstančių tūkstančiai lenkų jaučia tokį patį susirūpinimą“, – pridūrė jis.

Lenkijos konservatyvi partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) dirba dar tik kelias savaites, bet jau spėjo pakeisti saugumo tarnybų vadovus, pasiūlė planą pertvarkyti nacionalinę žiniasklaidą ir sukėlė sumaištį, mėgindama prastumti savo pasirinktus teisininkus į Konstitucinį Tribunolą.

Pirmadienį M.Schulzas sakė Vokietijos radijui, kad „tai, kas vyksta Lenkijoje, turi perversmo pobūdį ir yra dramatiška“.

Lenkijos premjerė Beata Szydlo nedelsdama pareikalavo atsiprašyti už tą pasisakymą.

„Tokio pobūdžio komentarai – ir tai nebe pirmas kartas, kai pirmininkas Schulzas pasisako tokiu tonu apie Lenkiją ir Lenkijos reikalus – man yra nepriimtini“, – pabrėžė B.Szydlo.

M.Schulzas sakė AFP, kad jis yra susirūpinęs dėl populistinių partijų sustiprėjimo ne vien Lenkijoje, bet ir kitose Europos Sąjungos šalyse, kur jos išnaudoja rinkėjų susirūpinimą dėl migrantų antplūdžio politiniams tikslams.