Penktadienį pramoninio Karagandos miesto teismas pripažino S. Achmetovą kaltu dėl keturių kaltinimų, susijusių su korupcija, tarp jų – kaltinimų grobstymu ir piktnaudžiavimu valdžia. Toje didžiulėje byloje iš viso yra daugiau kaip 20 atsakovų.

Energijos išteklių turtingo Kazachstano valstybinė televizija parodė, kaip 57 metų S. Achmetovas, kuris premjero poste dirbo 2012-2014 metais, prašo prezidento Nursultano Nazarbajevo malonės, tuo pačiu tvirtindamas, kad yra nekaltas.

17-ai atsakovų, tarp jų – buvusiam Karagandos merui, buvo skirtos mažesnės baudžiamosios ir administracinės bausmės, o trys atsakovai buvo išteisinti, sakoma teismo pareiškime.

Dauguma atsakovų buvo valstybės pareigūnai.

Korupcija tebėra įsišaknijusi šioje didžiulėje, naftą išgaunančioje valstybėje, kuri užėmė 126-tą iš 174 vietų pernai „Transparency International“ sudarytame Korupcijos suvokimo indekse.

N.Nazarbajevas šalį beveik be opozicijos valdo dar nuo tų laikų, kai ji priklausė Sovietų Sąjungai, nuo kurios Kazachstanas atsiskyrė 1991-aisiais. Prezidentas nuolat kalba apie būtinybę kovoti su korupcija, bet kritikai sako, kad vyriausybė nelabai stengėsi didinti skaidrumą.

Anksčiau šiais metais skandalai dėl korupcijos apėmė pasirengimą parodai „EXPO 2017“, kurios tema bus tvari energija ir kuri sostinėje Astanoje vyks 2017 metų viduryje. Kazachstanas tikisi į parodą pritraukti delegacijas iš daugiau kaip 100 valstybių.