Vėliavos dizainas su stilizuotu sidabrialapio taurėpaparčio (Cyathea dealbata) lapu buvo populiaresnis už kitus keturis pasiūlymus per nacionalinį referendumą, rodo Naujosios Zelandijos rinkimų komisijos paskelbti negalutiniai rezultatai.

Ateinantį kovą bus surengtas antrasis referendumas, per kurį piliečiams bus pasiūlyta pasirinkti: ar nacionaliniu simboliu turi tapti naujasis dizainas, pavadintas „Sidabrinis papartis (juoda, balta ir mėlyna)“, ar reikia palikti galioti dabartinę vėliavą.

„Nors šie rezultatai tėra preliminarūs, Naujosios Zelandijos žmonės dabar gali sutelkti dėmesį spręsdami, ar palikti dabartinę vėliavą, ar ją pakeisti“, – sakė premjero pavaduotojas Billas Englishas.

Premjeras Johnas Key pasisakė už reformą, aiškindamas, kad dabartinė šalies vėliava yra kolonijinių laikų atgyvena, taip pat dažnai painiojama su Australijos vėliava.

Jis anksčiau yra sakęs, kad referendume laimėjęs dizainas yra jam labiausiai patinkantis. J.Key pabrėžė, kad paparčio lapas yra aiškiai atpažįstamas Naujosios Zelandijos simbolis.

Laimėjęs variantas ir beveik identiška to paties dizainerio – Kyle'o Lockwoodo – sukurta vėliava buvo aiškiai populiariausi pasirinkimai per balsavimą, kuriame buvo galima rinktis iš penkių variantų, rodo rezultatai, paskelbti suskaičiavus daugiau negu 550 tūkst. iš maždaug 1,5 mln. atiduotų balsalapių.

Antrasis populiariausias dizainas nuo laimėjusio skiriasi tik tuo, kad vietoje juodos spalvos jame naudojama raudona.