Ministras penktadienį nurodė, kad Turkija nori įveikti įtampą su Rusija, tačiau Maskva naudojasi „kiekviena galimybe“ suduoti Turkijai.

Turkijos ir Rusijos santykiai pašlijo, kai lapkričio 24 d. Turkija numušė Maskvos karo lėktuvą „Su-24", vykdžiusį kovinius antskrydžius Sirijoje netoli Turkijos sienos. Ankara teigia, kad bombonešis pažeidė jos oro erdvę, Rusija šiuos kaltinimus neigia. Po orlaivio piloto mirtimi pasibaigusio incidento Kremlius pritaikė Turkijai ekonomines sankcijas ir kreipėsi į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą dėl Turkijos karių dislokavimo Irake.

M. Cavusoglu penktadienį NTV televizijai nurodė, kad Turkija nesiima atsakomųjų priemonių į Rusijos veiksmus ne dėl baimės ar psichologinės kaltės.

DELFI primena, kad lapkričio 28 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įsaką dėl specialiųjų ekonominių priemonių taikymo Turkijai.

Prezidentas uždraudė įvežti į Rusijos teritoriją kai kurių rūšių prekes, kurių kilmės šalis yra Turkija, arba apribojo jų įvežimą.

V. Putinas nusprendė uždrausti arba apriboti Turkijos bendrovių veiklą Rusijos teritorijoje.

Nuo 2016 metų sausio 1 d. darbdaviams Rusijos Federacijoje draudžiama samdyti Turkijos piliečius.

Nuo tos pačios datos atšaukiamas bevizis režimas su Turkija. Taip pat bus įvestas užsakomųjų skrydžių tarp Rusijos ir Turkijos draudimas. Turizmo bendrovės nebegalės organizuoti Rusijos piliečių kelionių į Turkiją.

Pašlijus santykiams su Turkija, Rusijos gynybos ministro pavaduotojas Anatolijus Antonovas gruodžio pradžioje pareiškė, kad Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ir jo šeima dalyvauja nelegalioje prekyboje nafta su „Islamo valstybe“, iš kurios jis turi asmeninės naudos.

Taip pat jis pridūrė, kad Turkija yra pagrindinė „Islamo valstybės“ parduodamos naftos pirkėja, ir patikino, kad iš palydovų užfiksuotų vaizdų matyti, kaip naftą gabenantys sunkvežimiai kerta Sirijos ir Turkijos sieną. Rusijos gynybos ministerijos pareigūnai teigė žinantys tris maršrutus, kuriais nafta pasiekia Turkiją.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas Rusijos gynybos ministerijos gruodžio 2 d. pateiktus kaltinimus dėl naftos pirkimo iš „Islamo valstybės“ pavadino šmeižtu.

„Turkija dar ne tiek praradusi sąžinę, kad pirktų naftą iš „Islamo valstybės“. Tie, kurie daro tokias išvadas, turėtų pateikti įrodymus. Jei šie įrodymai bus pateikti, nesilaikysiu įsikibęs savo posto“, - pareiškė R. T. Erdoganas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1440)