Naujai išrinkta liberalų vyriausybė pažadėjo iki vasario galo priimti 25 tūkst. pabėgėlių. Kanados požiūris šiuo klausimu labai skiriasi nuo JAV, prieštaraujančioms migrantų priėmimui.

Kitas lėktuvas Monrealyje nutūps šeštadienį.

Pasak imigracijos ministro Johno McCallumo, visos 10 provincijų Kanadoje pritaria pabėgėlių priėmimui.

„Tai nuostabi akimirka Kanadai. Tai rodo, kokie mes iš tikrųjų esame. Iš tiesų tai nešališkas, nacionalinis projektas“, – teigė ministras.

Iš viso šią savaitę į Kanadą atvyks 300 sirų. Didžiausio tiražo dienraštis šalyje „Toronto Star“ ketvirtadienį pirmame laikraščio puslapyje išspausdino straipsnį, sveikinantį pabėgėlius.

Savo ruožtu JAV administracija teigia kitąmet priimsianti 10 tūkst. pabėgėlių. Kai kurie respublikonų gubernatoriai nesėkmingai bandė atbaidyti juos nuo atvykimo jų valstijas po teroristinių išpuolių Prancūzijoje ir Kalifornijoje. Respublikonų kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas po atakų Kalifornijoje pareiškė, kad visiems musulmonams turėtų būti draudžiama atvykti į JAV.

Spalio 19-ąją rinkimus laimėjęs J. Trudeau pasižymi skirtingu požiūriu į pabėgėlius nei jo pirmtakas konservatorius Stephenas Harperis, nenorėjęs perkelti į Kanadą daugiau žmonių.

Į Kanados pabėgėlių apgyvendinimo programą neįtraukti vieniši vyrai, tačiau pareigūnai teigia, kad tai nėra susiję su būgštavimais dėl nacionalinio saugumo. Į šalį atvyks tik pabėgėlių šeimos, moterys ir homoseksualai.