„Vladimiras Putinas pakvietė Britanijos specialistus dalyvauti iššifruojant numušto (šturmo lėktuvo) Su-24 skrydžio duomenų registratoriaus“ informaciją, Kremlius nurodė po prezidento pokalbio su D.Cameronu.

Antradienį V. Putinas pareiškė, kad Maskva perėmė Rusijos karinių oro pajėgų lėktuvo, kurį praeitą mėnesį numušė Turkija, juodąją dėže ir išanalizuos jos duomenis.

„Prašau kol kas jos neatidaryti“, – V.Putinas sakė gynybos ministrui Sergejui Šoigu per susitikimą, kurio metu prezidentui buvo parodyta ta juodoji dėžė, nurodė Rusijos naujienų agentūros.

„Atidarykite ją tik kartu su užsienio ekspertais; viską kruopščiai užfiksuokite“, – pridūrė jis.

Maskvos ir Ankaros santykiai pašlijo labiausiai nuo Šaltojo karo laikų dėl lapkričio 24 dieną įvykusio incidento, kai Rusijos karo lėktuvas Su-24 buvo numuštas Turkijos pajėgų prie sienos su Sirija. Kremlius dėl to smarkiai įtūžo ir paskelbė Turkijai ekonomines sankcijas.

S.Šoigu sakė, kad vieta, kurioje nukrito numuštas Rusijos lėktuvas, buvo „išvaduota“ Sirijos specialiųjų pajėgų, sugebėjusių paimti juodąją dėžę iš teritorijos, kurią anksčiau kontroliavo sukilėliai.

V.Putinas pareiškė, kad juodosios dėžės informacijos analizė tikriausiai leis nustatyti numušto lėktuvo skrydžio trajektoriją ir padėtį numušimo metu, dėl kurios Maskva ir Ankara smarkiai nesutaria.

Turkija sako, kad Rusijos lėktuvas įskrido į jos oro erdvę ir ignoravo kelis kartus pakartotus perspėjimus, o Maskva tvirtina, kad tas bombonešis nebuvo palikęs Sirijos oro erdvės ir kaltina Ankarą įvykdžius iš anksto suplanuotą provokaciją.

Vis dėlto V.Putinas perspėjo, kad jokios juodosios dėžės tyrimo išvados neišsklaidys Maskvos pykčio dėl to incidento.

„Iškart noriu pasakyti, kad mums reikia tai žinoti, bet kad ir ką sužinotume, mūsų požiūris į Turkijos valdžios veiksmus nepasikeis, – sakė Rusijos lyderis. – Dar kartą sakau, kad mes Turkiją laikėme ne vien draugiška šalimi, bet ir sąjungininke kovoje su teroru – ir niekas nelaukė štai tokio niekšingo, išdavikiško smūgio į nugarą.“