Tyrimą atliekantys pareigūnai pirmadienį šaukimą įteikė M.Chodorkovskiui per jo tėvą, reikalaudami atvykti penktadienį į apklausą Maskvoje, pranešė svetainė „Open Russia“, paskelbdama šaukimo kopiją internete.

Įtakingo Tyrimų komiteto pareiškime sakoma, kad M.Chodorkovskis yra „kaltinamas“ dėl vieno Sibiro mero nužudymo, kuris buvo įvykdytas 1998 metais ir dėl kurio bausmę atlieka buvęs jo apsaugos vadovas.

„Pagal Tyrimų komiteto žinioje atsidūrusią operatyvinę informaciją, tos žmogžudystės užsakovo ir kitų itin sunkių nusikaltimų užsakovo vaidmenyje galėjo būti tiesiogiai „Jukos“ vadovas Michailas Chodorkovskis“, – sakė Tyrimų komiteto atstovas Vladimiras Markinas birželio mėnesį.

M.Chodorkovskis, anksčiau laikytas turtingiausiu Rusijos žmogumi, dešimtmetį praleido Rusijos kalėjime, kai buvo nubaustas už sukčiavimą, vengimą mokėti mokesčius ir pinigų plovimą. Jam skirtą bausmę M.Chodorkovskis laikė V.Putino politine vendeta.

2013 metais jam netikėtai buvo suteikta prezidento malonė ir išėjęs į laisvę jis išvyko iš šalies. Dabar jis gyvena Londone.

„Lyg jie nežinotų mano adreso“, – parašė M.Chodorkovskis tinkle „Twitter“, šį šaukimą pavadindamas „liūdnu bandymo pakeisti debatų temą“ Rusijoje.

Birželį tyrėjai paskelbė, kad atnaujina tyrimą dėl Sibiro miesto Neftejugansko mero Vladimiro Petuchovo nužudymo 1998 metų birželį. Pasak jų, M. Chodorkovskis, kuris tuo metu buvo naftos bendrovės „Jukos“ vadovas, galėjo užsakyti šią žmogžudystę.

Rusijos tyrėjai rugpjūtį buvo iškvietę M.Chodorkovskio 82-ejų metų tėvą apklausti kaip liudininką šioje byloje.

M.Chodorkovskio bendradarbis, Aleksejus Pičuginas, buvęs „Jukos“ saugumo tarnybos viršininkas, 2007 metais buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

M.Chodorkovskio atstovė spaudai Kulle Pispanen sakė, kad naujieji tyrėjų veiksmai atrodo kaip mėginimas keršyti.

„Atrodo tartum tai būtų atsakas į vadinamosios ispaniškos bylos medžiagos apie mafiją tarp Rusijos vadovybės paskelbimą“, – parašė ji antradienį.

„Open Russia“ šį mėnesį publikavo informaciją apie Ispanijos teisėsaugos tvirtinimus, kad esama sąryšio tarp vieno rusų nusikaltėlių boso ir kai kurių V.Putino šalininkų, tarp kurių minėtas ir Tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas.

V.Putinas yra sakęs, kad M.Chodorkovskio rankos „kruvinos iki alkūnių“, – užuomina, kad jis yra įsivėlęs į smurtinį nusikaltimą, tačiau suteikė jam malonę, ir tai laikyta viešumo akcija prieš Žiemos olimpines žaidynes Sočyje 2014 metais.

Antradienį Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, paklaustas, kodėl V.Putinas 2013 metais, paleido tą naftos magnatą iš kalėjimo, nors ir buvo jis kaltintas prisidėjęs prie mero nužudymo, atsakė, kad tuo metu buvo tik „kai kurios informacijos“, o dabar tyrėjai turi pilnesnę bylą.

„Nebuvo tos informacijos, kuri pasirodė dabar ir tapo pretekstu tiems veiksmams, kurių dabar imasi tyrimo organai“, – sakė D.Peskovas žurnalistams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (241)