Atrodo, kad griūva patys kalifato pamatai. Teritorijoms, kuriomis džiaugėsi „Islamo valstybė“, ir kuriose buvo žiauriais būdais išsireikalauta visuomenės palaikymo, ko gero pirmą kartą iškilo rimta grėsmė.

Islamistai, kuriems dėl subombarduotų naftotiekių ir sklerotiškos ekonomikos beveik nebemokamas atlygis, dezertyruoja, tad kalifatas yra silpnesnis nei bet kada anksčiau.

Griežtas ir žiaurus radikaliai interpretuojamo islamo nuostatų taikymas, skatinamas nepageidaujamų kovotojų iš užsienio, kelia neramumus tarp žmonių, kuriuos grupuotė nori išlaikyti tarp savo sienų.

Nors galutinis ISIS žlugimas nėra neišvengiamas – nepaisant pastaruoju metu patiriamų pralaimėjimų ir subombarduotų pozicijų, „Islamo valstybė“ išlieka galinga karinė jėga Irake ir Sirijoje – tuo, kad islamistinės grupuotės palaikymas silpnėja, gali pasinaudoti jos priešai – sukilėlių grupuotės, pavyzdžiui su „Al Qaeda“ siejamas „Al Nusra“ frontas ir Sirijos prezidento Basharo al Assado kariuomenė.

Žmonių, kurie vis dar gyvena ISIS kontroliuojamose Sirijos teritorijose, ir tų, kurie neseniai pabėgo į Turkiją, apklausos duomenimis, anksčiau toleruoti „Islamo valstybės“ žiaurumai dabar nebetoleruojami.

Faktinėje sostinėje Rakoje, kurią dieną naktį bombarduoja koalicijos pajėgos, gyvenantys žmonės teigia, kad jiems uždrausta išvykti iš miesto.

Pasak jų, ISIS nori, kad žūtų kuo daugiau civilių ir tai būtų galima panaudoti propagandos tikslais. Tačiau egzistuoja dar viena priežastis, dėl kurios žmonės verčiami likti: analitikai mano, kad islamistams, kurių kontrabandiniai naftotiekiai bombarduojami, gyvybiškai svarbūs tapo iš gyventojų surenkami mokesčiai.

Tie, kuriems pavyko pabėgti, teigia, kad grupuotė peržengė visas ribas švietimo srityje, Sirijos vaikams diegdama iškraipytą, žiaurią islamo versiją.

Marea yra nedidelis miestas į šiaurę nuo Alepo ir į vakarus nuo Rakos, čia gyvena mažiau nei 20 tūkst. žmonių.

Grupė šio miesto moterų susirinko pasikalbėti apie savo patirtį, gyvenant ISIS apsuptyje.

„Tai tarsi staiga atsiradusi pabaisa“, – sako viena jauna motina, kuri, kaip ir kitos moterys susirinkime, nenori atskleisti savo tapatybės.

Kita moteris pridūrė: „Daesh“ (ISIS) yra iš rytų besidriekianti mirtis. Juos matyti yra tas pats, kas regėti Mirties angelą. Tai baisiausia dalykas, išaugęs iš gražiausio dalyko (islamo).“

Viena moteris, kuri mieste dirba mokytoja, papasakojo, kaip vaikų, kurie pakeliui į mokyklą priversti matyti ant kuolų pamautas nupjautas galvas ir ant gatvių žibintų pakartus kūnus, paklausė, kuo jie norėtų būti užaugę.

„Kankiniu“, – toks buvo jų atsakymas.

„Daesh“ (ISIS) mokyklas paverčia rengimo centrais, – sako ji.

Johnny Healdas, kuris jau daugiau nei dvejus metus atlieka viešosios nuomonės apklausas vyriausybės, sukilėlių ir ISIS kontroliuojamuose Sirijos regionuose, pasakė: „Yra ženklų, parodančių, kad akivaizdi gyvenimo valdant ISIS realybė ėmė stiprinti opoziciją.“

J. Healdas pridūrė, kad apklausoje dalyvavę vyrai iš Rakos atskleidė, jog islamistų taikoma taktika, kai į kariuomenę šaukiami visi vyresni nei 14 metų berniukai, atstumia žmones, kurie bijo dėl savo vaikų ateities.

Jis pasakė: „Taip pat daugelis nesutinka su tuo, kad akademinio išsilavinimo sistemą pakeistų griežta religinė doktrina – radikalaus islamo dėstymas vaikams jų kaip asmenybės formavimosi amžiuje.“

Neseniai Sirijoje atlikta visuomenės nuomonės apklausa atskleidžia prieštaringą vaizdą.

Tik 7 proc. žmonių, apklaustų 14-oje provincijų, palaiko ISIS, „Al Nusra“ frontą palaiko 16 proc., 21 proc. palaiko Iraną ir 26 proc. Sirijos vyriausybę. Rakoje 54 proc. apklaustųjų pasakė, kad jie pritaria politiniam sprendimui, o 34 – kariniam sprendimui, 12 proc. apklaustųjų nežinojo, kam pritaria.

Kol kas taikomas karinis „sprendimas“. Berlyne žemesnieji parlamento rūmai patvirtino planus prisijungti prie kampanijos. Misijoje dalyvaus šeši žvalgybiniai „Tornado“ lėktuvai, fregata ir iki 1200 karių.

Diplomatinis sprendimas kol kas neatrodo įmanomas, tačiau bent jau atsirado prošvaisčių, kai JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry netikėtai pareiškė, kad Sirijos vyriausybė ir sukilėliai galėtų susitelkti kovai prieš ISIS, net jei B. Assadas liktų valdžioje.

Nors J. Kerry pripažino, kad tokį susitarimą priimti būtų nepaprastai sunku, turint omenyje, kad sukilėliai daugiau nei 4 metus kovojo prieš B. Assado režimą, jis pasakė: „Nežinia, ar jis pasitrauktų, jei nebūtų aišku, kokia bus jo ateitis.“