Jame ji prisiekia ištikimybę „Islamo valstybės“ lyderiui Abu Bakr al Baghdadi. Šią informaciją CNN patvirtino trys su tyrimu susipažinę pareigūnai.

Įrašą T. Malik paskelbė kito asmens vardu pavadintoje paskyroje, tačiau kol kas nėra aišku, iš kur tyrėjai žino, kad šį įrašą paskelbė būtent ji.

Moters atvaizdas kol kas nepateko į viešumą, tuo tarpu jos vyro nuotraukos yra paviešintos.

Jau anksčiau pasirodė informacija, kad jos vyras, Amerikoje gimęs musulmonas Syedas Farookas, tikriausiai buvo radikalizuotas ir palaikė ryšius su žinomais įtariamais teroristais, ketvirtadienį pranešė žiniasklaida.

Manoma, kad „Islamo valstybė“ galėjo tapti užpuolikų poros įkvėpimo šaltiniu. Vis dėlto tyrėjai nelinkę manyti, kad „Islamo valstybė“ galėjo sutuoktiniams nurodyti ar įsakyti surengti išpuolį.

„Tai labiau panašu į savarankišką suradikalėjimą“, - samprotavo kalbintas teisėsaugininkas.

Kito kalbinto pareigūno tikinimu, kol kas dar nepavyko išsiaiškinti, ar šių asmenų suradikalėjimui turėjo įtakos kiti žmonės. Taip pat pranešama, kad tyrėjai šiuo metu mėgina išsiaiškinti, ar šaudynių priežastimi tapo konfliktai darbe, ar vis dėlto religija.

Ši sutuoktinių pora nušovė 14 žmonių Kalifornijoje. JAV federalinio tyrimų biuro (FTB) agentai perėmė tyrimą dėl trečiadienį įvykusių masinių šaudynių San Bernardino mieste ir ieškojo daugiau įkalčių, tokių kaip mobilieji telefonai bei kompiuterio diskas, aiškindamiesi, kas paskatino 28 metų Syedą Farooką ir jo 27 metų pakistanietę žmoną Tashfeen Malik surengti išpuolį, per kurį dar 21 žmogus buvo sužeistas.

Advokatas: nesuprantama, kodėl jie tapo savotiškais Bonnie ir Clyde’u

S. R. Farooko šeimos advokatas tikina neįsivaizduojantis, kodėl jis kartu su žmona T. Malik įsiveržė į patalpą San Bernardine JAV Kalifornijos valstijoje, kur priešpiečius valgė atostogautojai, nužudė 14 asmenų, o vėliau buvo nušauti policijos pareigūnų. Niekas nė neįtarė, kad bute, kuriame S. R. Farookas gyveno kartu su žmona, 6 mėnesių dukra ir motina, vyras turėjo savadarbių sprogmenų laboratoriją, rašo CNN. Taip pat teisėsaugininkai nežino, kodėl šis žmogus suradikalėjo.

„Tai paprasčiausiai neturi jokios prasmės, nesuprantama, kodėl šie du asmenys, savotiški Bonnie ir Clyde’as, taip pasielgė“, - CNN sakė S. R. Farooko šeimos advokatas Davidas S. Chesley. „Tai kvaila, neatrodo logiška“, - pridūrė jis.

S. R. Farookas vienas kartkartėmis lankydavosi šaudymo poligonuose, kur nusinešdavo nemažai amunicijos. Vis dėlto D. S. Chesley ir dar vienam šeimos teisininkui Mohammadui Abuershaidui nepasirodė tai įtartina, kaip ir S. R. Farooko kelionė į Saudo Arabiją 2013 m., kur jis dalyvavo kasmetinėje piligriminėje kelionėje į Meką. Teigiama, kad kiekvienas musulmonas bent kartą gyvenime turėtų išvykti į šią kelionę. Su būsima žmona T. Malik jis susipažino internetinėje pažinčių svetainėje.

Šeimos, kuri, anot M. Abuershaido įgyvendino amerikietišką svajonę, nariai savanoriškai atvyko pasikalbėti su tyrėjais. Vis dėlto, kalbintų teisininkų teigimu, nepanašu, kad jie būtų suvokę, kas atsitiko. M. Abduershaidas patikino, kad S. R. Farooko ir T. Malik elgesys nesuteikė galimybės suprasti apie kokius nors reikšmingesnius pokyčius jų gyvenime, nebuvo jokių ženklų, galinčių liudyti apie jų sprendimą pasukti ekstremalaus islamizmo kryptimi ar kokių kitų ženklų, liudijančių apie jų planus įvykdyti masines žudynes. „Nebuvo iš viso jokių ženklų, rodančių tai“, - patikino jis. „Farookas buvo normalus vaikinas“, - pridūrė jis.

Išpuolį surengusios sutuoktinių poros artimieji pripažįsta, kad jie surengė šias žudynes, tačiau tikina esantys šios žinios šokiruoti ir tai labai juos liūdina. Vis dėlto kol kas niekam nepavyksta paaiškinti, kas gi iš tikrųjų įvyko. Išpuolį surengę vyras ir žmona nepaliko jokio raštelio, kietasis kompiuterio diskas dingo, o du palyginti neseniai įsigyti telefonai rasti sudaužyti šiukšlinėje netoli nuo tos vietos, kur vyko šaudynės.

„Iš tiesų visi pasimetę, nėra nieko, galinčio juos charakterizuoti kaip galinčius taip pasielgti“, - patikino D. S. Chesley. Kol kas tyrėjai laikosi versijos, kad galimas S. R. Farooko suradikalėjimas – tai viena iš sprendimo surengti išpuolį priežasčių. Kita galima priežastis – įtampa darbe. Vis dėlto kol kas neskubama šių šaudynių priskirti teroristinių išpuolių kategorijai.