FTB operacija tęsiasi Redlands apygardoje

FTB nuodugniai apieško, kaip anksčiau skelbta, vieno iš įtariamųjų namus Redlands apygardoje. Kol kas nežinoma, ar namuose kas nors yra, tačiau įvykio vietoje esantys liudininkai teigia, kad matė sprogmenis išminuojantį robotą, anksčiau spaudos konferencijoje patvirtinta, kad policija itin atsargiai vykdo vietovės apžiūrą, nes namuose gali būti sprogmenų.

Taip pat atskleista vieno iš įtariamųjų tapatybė - jis įvardijamas kaip Syed'as Farook'as, skelbia CBSN. Jis buvo nukautas per policijos surengtą operaciją.

Patvirtinta: nukauti du šauliai, sulaikytas trečiasis įtariamasis

Per spaudos konferenciją pranešta, kad vis dar nuodugniai apieškomas pastatas, kuriame įvyko šaudynės, nes rastas „įtartinas objektas“ iš tiesų buvo sprogmuo, todėl imamasi visų atsargumo priemonių.

Per policijos operaciją du įtariamieji nukauti: vienas vyras, kita nukautoji - moteris, vienas iš pareigūnų sužeistas, tačiau nesunkiai. Apžiūrima teritorija, kurioje gyveno įtariamasis dėl galimo sprogmenų pavojaus. Kol kas nepatvirtinta, ar tai teroristinis išpuolis, tačiau tokia versija vis dar neatmesta. Trečiasis įtariamasis sulaikytas, tačiau policija neskelbia, ar jis tikrai dalyvavo šaudynėse, ar „atsidūrė netinkamoje vietoje, netinkamu laiku“.

Spaudos konferencijoje, kuri bus surengta apie 6 val. Lietuvos laiku turėtų paaiškėti daugiau detalių apie šaudynes Kalifornijoje.

Policija apieško gyvenamuosius namus šalia vietos, kurioje nukauti įtariamieji

Policijos pareigūnas Jarrodas Burguanas patvirtino, kad du įtariamieji nukauti, abu buvo policijos sulaikytame visureigyje, kol kas vis dar nepatvirtinama informacija, ar tikrai yra trečiasis užpuolikas.„CNN“ skelbia, kad vienas iš įtariamųjų gyveno teritorijoje, kuri šiuo metu apieškoma policijos. Skelbiama, kad automobilyje užpuolikai turėjo sprogmenų.

„BBC“ skelbia, kad policija apieško gyvenamuosius namus šalia vietos, kurioje nukauti užpuolikai. „CNN“ praneša, kad grupė užpuolikų buvo gerai pasirengusi, turėjo tam tikrų įgūdžių, nes sugebėjo pabėgti iš įvykio vietos, išpuolis buvo planuotas, tačiau kol kas nėra jokios informacijos apie nusikaltimo motyvus.

Vienas iš įtariamųjų nukautas, dar vieno arba dviejų vis dar ieškoma

Naktį surengtoje spaudos konferencijoje pranešta, kad vienas užpuolikas nukautas, vieno ar dviejų vis dar ieškoma, taip pat skelbiama, kad vienas iš pareigūnų buvo sužeistas, tačiau sužeidimai nėra sunkūs, negresia pavojus jo gyvybei.

„CNN“ praneša, kad policija nukovė vieną iš įtariamųjų, matoma kaip ant žemės šalia tamsaus automobilio guli žmogaus kūnas, automobilio langai išdaužti, matoma, kad automobilis buvo apšaudytas.Automobilis nuodugniai tikrinamas.

„CNN“ skelbia, kad prieš tai pasirodžiusi informacija, kad šauliai paliko įtartiną objektą, dėl kurio buvo iškviesti išminuotojai, gali tam turėti įtakos.

Skelbiama, kad preliminariai žuvo 14 žmonių, sužeistųjų skaičius išaugo iki 17, tačiau informacija dar gali keistis. Dar neskelbiama, ar tai gali būti teroristinis aktas, kol kas tokia informacija nepatvirtinta, surengtoje spaudos konferencijoje žurnalistai teiravosi, ar užpuolikai galėjo ką nors kalbėti prieš paleisdami mirtus šūvius, tačiau pareigūnai tvirtina, kad ataka buvo suplanuota, nežinoma, ar užpuolikai bendravo su aukomis.

Ieškota trijų įtariamųjų

Policijos atstovas Vicki Cervantes, kurį cituoja „Reuters“ teigė, kad „įtariamieji pabėgo, tačiau mes neturime jokių žinių, kur jie yra“.

Taip pat spaudos konferencijoje paskelbta, kad pastatas yra didžiulis, todėl evakuacija užtruko, pastatas vis dar nuodugniai tikrinamas.

„AP“ praneša, kad šaudynių metu keli žmonės užsirakino savo kabinetuose ir laukė, kol juos išgelbės policija.

Policijos pareigūnai nuodugniai patikrino incidento vietą, evakuoti pastatuose buvę žmonės, tačiau užpuolikai nerasti, jų ieško gausios policijos pajėgos. Pranešama, kad ieškoma trijų įtariamųjų šaulių, įvykio vietoje dirba gausios policijos pareigūnų irFTB pajėgos. Iš aplinkinių pastatų evakuojami žmonės.

„CNN“ pavyko pakalbinti vienos moters, dirbusios žmonių su negalia centre, tėvą, jis pasakojo, kad jo dukra parašė sms žinutę, kad „jos darbe - šaudynės. Yra nušautų žmonių“.

Policija įspėja, kad šauliai gali dėvėti neperšaunamas liemenes ir yra gerai ginkluoti, kaip spėjama, AK-47 automatais, įtariamieji greičiausiai pabėgo tamsios spalvos visureigiu, tačiau įspėjama, kad nusikaltėliai galėjo pakeisti automobilį ir išsiskirti, kas dar labiau apsunkina nusikaltėlių paiešką.

„CNN“ skelbia, kad tai panašu į planuotą ir gerai organizuotą ataką, kuri gali būti susijusi su terorizmu. Apie incidentą informuotas ir JAV prezidentas B. Obama. Pastatų komplekse dirba apie 700 žmonių.

Nėra patvirtintos informacijos, kad tai gali būti islamistų ataka

„BBC“ žurnalistas Jamesas Cookas teigia, kad kol kas nėra jokių įrodymų, kad incidentas gali būti susijęs su islamistais, tačiau pabrėžiama, kad daug kas vis dar yra nežinoma.