„Mes turėtume atsiliepti į savo sąjungininkų kvietimą. Veiksmai, kuriuos siūlome, yra teisėti; jie yra būtini, ir tai padaryti būtų teisinga, kad mūsų šalis liktų saugi“, – pabrėžė jis.

Tačiau premjerui teko atremti reikalavimus atsiprašyti, vieną kurių išsakė opozicinės leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas, po to, kai, kaip pranešama, privačiame konservatorių susitikime jis paragino nebalsuoti prieš šiuos smūgius kartu su „grupele prijaučiančiųjų teroristams“.

J.Corbynas, savo ruožtu, perspėjo dėl „blogai apgalvoto skubėjimo kariauti“.

Vis tik vyriausybė yra įsitikinusi, kad parlamentarai pritars karo veiksmams balsavime, kuris turėtų įvykti maždaug 22 val. Grinvičo laiku, nors aktyvistai žada surengti dar vieną protestą prie parlamento rūmų po antradienio demonstracijos, į kurią susirinko maždaug 4 tūkst. žmonių.
Anksčiau trečiadienį JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry paragino NATO suintensyvinti kovą su IS.

Kaip rodo trečiadienį paskelbti „YouGov“ visuomenės apklausos rezultatai, per savaitę pritariančiųjų karo veiksmams Sirijoje skaičius sumažėjo nuo 59 iki 48 procentų, o prieš aviacijos smūgius pasisakančių apklaustųjų dalis išaugo nuo 21 iki 31 procento.
„Įtikinamiausias paaiškinimas yra toks – suintensyvėjus debatams dėl aviacijos smūgių, šis klausimas rinkėjams tapo vienu svarbiausiu“, – nurodė „YouGov“ vadovas Peteris Kellneras.

Simbolinė svarba

Britaniją vis dar gąsdina visuomenėje prisiminimai apie nepopuliarius karus Afganistane ir Irake, todėl iki šiol užsienio kariniuose veiksmuose ji imdavosi ne tokio reikšmingo vaidmens, dėl to buvo susirūpinta, kad mažėja Britanijos įtaka pasaulinėje arenoje.

D.Cameronas paragino parlamentarus neleisti Irakui nulemti jų sprendimo.

„Dabar ne 2003-ieji. Mes neturime naudotis praeities klaidomis, kad pateisintumėme abejingumą arba neveiklumą“, – sakė jis.

Premjeras tikina, kad kariniai veiksmai yra būtini, siekiant išvengti tokių išpuolių kaip praėjusį mėnesį Paryžiuje, kur žuvo 130 žmonių. Jis sako, kad aviacijos smūgiai bus derinami su diplomatinėmis pastangomis išspręsti Sirijos konfliktą.

Karo ekspertai abejoja, ar Britanijos dalyvavimas karinėje kampanijoje turės jai didelės įtakos, ir sako, kad tai daugiau rodo Britanijos norą eiti petys petin su tokiomis savo sąjungininkėmis kaip Prancūzija ir Jungtinės Valstijos.

„Operacijoms tai didelės įtakos neturės“, – sakė naujienų agentūrai AFP profesorius Malcolmas Chalmersas iš Karališko jungtinių tarnybų instituto.

„Tai turi simbolinę svarbą, naudinga operacijų prasme, bet neturi transformacinės reikšmės“, – kalbėjo jis.

Balsavimui pateiktame dokumente pabrėžiama, kad Britanija nedislokuos antžeminių pajėgų Sirijoje, primenant, kad sąjungininkės prašė Britanijos pagalbos.

Britanijos aštuoni naikintuvai „Tornado“ jau dalyvauja kovinėse operacijose iš britų karinės bazės Kipre, taip pat aviacijos smūgiuose prieš IS objektus Sirijoje nuo pernai dalyvauja britų bepiločiai lėktuvai.

Vyriausybė žada dislokuoti dar kažkiek naikintuvų, jeigu pasiūlymui pritars parlamentas, ir sako, kad britų valdomosios raketos „Brimstone“ turėtų ypatingą paklausą, kadangi jos tinka ypatingo taiklumo smūgiams.

Abejonės ir neatsakyti klausimai

Leiboristai leidžia savo parlamentarams balsuojant apsispręsti individualiai ir neverčia jų pasisakyti prieš bombardavimą, atsižvelgiant į jų kairių pažiūrų lyderio J.Corbyno nuomonę.

Toks opozicinės partijos sprendimas reiškia, kad dešimtys kariniams veiksmams pritariančių leiboristų parlamentarų greičiausiai palaikys D.Camerono iniciatyvą, nors partija yra labai susiskaldžiusi.

Savo pasisakymais prieš karinius veiksmus garsėjantis J.Corbynas sako, kad taika Sirijoje yra įmanoma tik pasiekus susitarimą derybų keliu.

„Abejonės ir neatsakytų klausimų... tik išaugo ir padaugėjo“ nuo tada, kai praėjusią savaitę D.Cameronas pirmą kartą pristatė pasiūlymą parlamentui, sakė J.Corbynas.

Dar vieną smūgį D.Cameronui balsavimo išvakarėse sudavė parlamento užsienio reikalų komitetas, pareiškęs, kad premjeras „nepakankamai išnagrinėjo“ komiteto abejones.

Komitetas išreiškė abejonių dėl karinių veiksmų teisinių aspektų, jų efektyvumo, neturint patikimų antžeminių sąjungininkų pajėgų ir jų naudingumo, atsižvelgiant į mėginimus rasti diplomatinį sprendimą.

Nors tikimasi, kad D.Cameronas balsavimą laimės, parlamentarai jam gali užduoti naujų klausimų po jo pareiškimo, kad Sirijoje yra 70 tūkstančių nuosaikiosios opozicijos kovotojų, pasiruošusių perimti teritoriją po aviacijos smūgių.