A. Navalno tinklaraštyje išpublikuotas tyrimas dėl generalinio prokuroro J. Čaikos šeimos sudarytas iš kelių dalių. Pateikiama medžiaga apie generalinio prokuroro sūnų Artiomą Čaiką, kurio nuotraukų, kaip išsiaiškino Kovos su korupcija fondas, internete rasti praktiškai neįmanoma. Be to, į šio fondo aptiktas nusikalstamas schemas įpainiotas ir J. Čaikos jaunesnysis sūnus Igoris Čaika.

Tyrimo medžiagoje figūruoja ir generalinio prokuroro J. Čaikos pavaduotojo Genadijaus Lopatino buvusi žmona, kuri, kaip paaiškėjo, turėjo bendrą verslą su Capkų - vienos kruviniausių nusikalstamų grupuočių Rusijos istorijoje – lyderių žmonomis, rašo newsru.com.

Kovos su korupcija fondo darbuotojai išsiaiškino, kad A. Čaikai priklauso viešbutis „Pomegranate“ Chalkidikės pusiasalyje Graikijoje. Siekdami patvirtinti šią informaciją tyrimo autoriai paskelbė bendrovės, kuriai priklauso šis viešbutis, išrašą.

Viename iš dokumento puslapių nurodyta Čaikos pavardė. Ant finansinės šios bendrovės parengtos ataskaitos – A. Čaikos ir O. Lopatinos parašai. Vienas „Pomegranate“ viešbutyje atliktas remontas, A. Navalno vadovaujamo fondo paskaičiavimais, kainavo nuo 25 iki 29 mln. eurų.

Atlikto tyrimo autoriai patikrinę juridinių asmenų duomenų bazę išsiaiškino, kad 2011 m. su vyru išsiskyrusi O. Lopatina yra viena iš bendrovės „Sachar Kubani“ steigėjų. Kitos šios bendrovės steigėjos – Natalija Cepoviaz ir Andžela Marija Capok – Viačeslavo Cepoviazo ir Sergejaus Capkos žmonos. Pastarieji asmenys buvo nuteisti dėl masinių žudynių Kuščiovskaja, Krasnodaro srityje. S. Capkai skirta įkalinimo bausmė iki gyvos galvos dėl itin žiauraus dvylikos asmenų nužudymo, tarp kurių buvo keturi vaikai. Remiantis dokumentais, „Sachar Kubani“ įmonės biuras įsikūręs Kaščiovskaja.

Dar viena O. Lopatinos partnerė Nadežda Staroverova – aukštas pareigas Rusijos generalinėje prokuratūroje ėjusio Aleksejaus Staroverovo žmona. A. Staroverovas nuo pareigų nušalintas po to, kai jo giminaičiams priklausančiame name aptikti „GTA banda“ grupuotės nariai. Šie nusikaltėliai Pamaskvės keliuose nužudė ir apiplėšė 14 žmonių.

„Jam ar jo giminaičiui priklausančiame name aptiktas ginklų sandėlis, o grupuotės vadeivos ten dirbo apsauginiais ir tarnais“, - teigiama Kovos su korupcija fondo paskelbtoje medžiagoje.

Tokiu būdu tyrimo autoriai rado paaiškinimą, kaip Capkų gaujai „pavyko kontroliuoti ir baime sukaustyti didelę dalį Krasnodaro krašto, kaip šie žmonės tapo tūkstančių hektarų žemės savininkais ir doleriniais milijonieriais, taip pat tai, kodėl iki masinės žmogžudystės jie buvo nebaudžiami“. Pasirodo, kad banditus dangstė aukščiausi Rusijos generalinės prokuratūros pareigūnai.

Maža to, Chalkidikės pusiasalyje Kovos su korupcija fondas aptiko ant jūros kranto statomą vilą, kuri taip pat priklauso Artiomui Čaikai. Fondas pažymi, kad žemės dokumentai yra viešai prieinami, o vilą stato viešbučio „Pomegranate“ valdytojo firma.

Tyrimo autoriai remiasi keliais interviu, kuriuose Jurijus Čaika pasakoja apie meilę šventoms vietoms ir ypač Atono kalnui. Kaip pažymi Kovos su korupcija fondas, iš A. Čaikai priklausančios vilos atsiveria vaizdas tiesiai į Atono kalną.

Netoli nuo A. Čaikos vilos stūkso ne ką prastesnė vila, priklausanti Olgai Lopatinai. Tai įrodantys dokumentai taip pat yra viešai prieinami. Tačiau tokio nekilnojamojo turto vertė kelis kartus viršija deklaruotas O. Lopatinos pajamas (18 mln. rublių per trejus metus).

Dar 2014 metų spalį „Forbes“ paskelbė tyrimą apie Artiomo Čaikos verslo imperiją, atnešančią jam 200 mln. dolerių pajamų. A. Čaika jau seniai traukia žiniasklaidos dėmesį, įskaitant ir galimą jo vaidmenį didelio atgarsio sulaukusioje byloje dėl „lošimo namų stogo“.

„Forbes“ taip pat prisiminė skandalus, susijusius su bandymais perimti savivaldybės įmonę „Serpuchovskyje nedra“, kuri buvo potenciali centrinės žiedinės automobilių sankryžos statybų dalyvė.

Tyrimas dėl Igorio Čaikos

Atskiras Kovos su korupcija fondo tyrimas skirtas jaunesniajam generalinio prokuroro sūnui Igoriui Čaikai, kuris 2014 metais buvo paskirtas Maskvos srities gubernatoriaus patarėju kultūros, jaunimo politikos ir sporto klausimais. Tyrimo autoriai pastebi, kad Igoris Čaika, kitaip negu jo brolis Artiomas, uždirba iš valstybės verslo.

Kovos su korupcija biuras taip pat primena, kad I. Čaika turi nuosavą teisės įmonę Rusijoje ir Šveicarijoje. Šveicarijos juridinė kontora „FT Conseils“ tvarko šeiminius Čaikų reikalus Šveicarijoje. 2015 metų kovą Igoris Čaika savo akcijų dalį šioje įmonėje perleido savo broliui Artiomui.

Kiek anksčiau Kovos su korupcija biuras išsiaiškino, kad ši kontora pažeidžia Šveicarijos finansų kontrolės įstatymus ir padeda Jurijaus Čaikos atžaloms išplauti neteisėtai gautus pinigus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1180)