Mesdamas iššūkį V.Putinui, kuris atsisakė su juo susitikti Paryžiuje ir aptarti Rusijos karo lėktuvo numušimo, R.T.Erdoganas pridūrė: „Ir sakau ponui Putinui – ar jūs pasiliktumėte tame poste (jeigu būtų įrodyta priešingai)? Sakau tai labai aiškiai.“

Tačiau antradienį Kremlius pareiškė, kad neįrodinės ryšio tarp Turkijos ir „Islamo valstybės“.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pranešė, kad Rusija neketina viešinti įrodymų, liudijančių apie tarp Turkijos ir „Islamo valstybės“ vykdomą prekybą nafta, praneša BBC.

„Svarbiausia turėti informacijos ir panaudoti ją darbui, kuris didžiąja dalimi sutelktas ne į įrodinėjimą, o į kovą su terorizmu. Ši informacija naudojama kovai su terorizmu“, – pareiškė D. Peskovas.

Pažadėjo trauktis

„Pasakysiu kai ką labai stipraus. Jeigu toks dalykas būtų įrodytas, mūsų šalies garbė reikalautų, kad aš nepasilikčiau savo poste“, – valstybinė Anatolijos naujienų agentūra citavo R.T.Erdogano žodžius, išsakytus Jungtinių Tautų klimato konferencijoje, kurioje taip pat dalyvauja V.Putinas.

V.Putinas anksčiau pirmadienį apkaltino Ankarą, kad ji praeitą savaitę numušė Rusijos lėktuvą Su-24, siekdama apsaugoti naftos tiekimą į Turkiją iš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kontroliuojamų telkinių, nors Turkija tokius kaltinimus kategoriškai neigia.

„Būkime kantrūs ir nesielkime emocingai“, – sakė R.T.Erdoganas.

Turkijos lyderis pridūrė, kad jo šalis visą naftą ir dujas importuoja „teisėtu keliu“.

„Nesame tokie nesąžiningi, kad vykdytume tokius mainus su teroristų grupuotėmis. Visi turi tai žinoti“, – pabrėžė jis.

Po to, kai Rusijos lėktuvas praeitą savaitę buvo numuštas prie sienos su Sirija, V.Putinas pareiškė, kad turkai yra „teroristų pagalbininkai“ ir tvirtino, kad nafta, išgaunama IS kontroliuojamoje teritorijoje, yra eksportuojama per Turkiją.

Pajamos už parduodamą naftą yra vienas iš pagrindinių IS, kontroliuojančios dideles teritorijas Sirijoje ir Irake, pajamų šaltinių.

Pirmasis nuo 1952 metų incidentas, kai NATO narė numušė Rusijos lėktuvą, smarkiai pablogino santykius tarp abiejų šalių, kurios laikosi priešingų pozicijų dėl konflikto Sirijoje.

V.Putinas susitiko su JAV prezidentu Baracku Obama, kuris „išreiškė apgailestavimą“ dėl Rusijos piloto ir vieno jūrų pėstininko žūties per tą incidentą prie Turkijos ir Sirijos sienos, taip pat paragino „deeskaluoti padėtį tarp Rusijos ir Turkijos“, nurodė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas.

Rusija pirmadienį pateikė daugiau detalių apie atsakomąsias ekonomines sankcijas Turkijai svarbiems turizmo ir žemės ūkio sektoriams.

Maskva paskelbė nebeimportuosianti iš Turkijos vaisių ir daržovių, o V.Putinas savaitgalį pasirašė įsaką, draudžiantį organizuoti užsakomuosius skrydžius ir pardavinėti atostogų Turkijoje paketus. Kremliaus vadovas taip pat panaikino bevizį režimą tarp abiejų šalių.

Premjeras Dmitrijus Medvedevas sakė, kad šios priemonės tėra „pirmasis žingsnis“. Maskva taip pat nurodė nustatysianti suvaržymus Turkijos vežėjų bendrovėms ir sugriežtinsianti statybų kontraktų kontrolę.

Tačiau pareigūnai nesiėmė priemonių prieš didelius bendrus Rusijos ir Turkijos energetikos projektus.