Lapkričio 28 d. Turkija rengė pakrantės apsaugos pratybas Marmuro jūroje, esančioje tarp Bosforo sąsiaurio ir Dardanelų.

Tai siauras Juodosios jūros „butelio kakliukas“, kuriame galima be didelių pastangų užblokuoti bet kokį pasaulio laivyną, o okupuotam Krymui ir rusų kariams jame užkirsti susisiekimą vandeniu.

Oficialiai mokymai yra antiteroristinio pobūdžio – pagal oficialią versiją, Turkijos pakrantės apsaugos tarnybos kariai mokėsi blokuoti ir apieškoti laivą, tariamai užgrobtą teroristų. Be to, praneša Turkijos valdžia, pratybose numatytas nelegalių imigrantų bandymo patekti į šalį scenarijus ir gelbėjimo operacijos Marmuro jūros akvatorijoje.

Tiesa, ekspertai įsitikinę, kad pagrindinis pratybų tikslas yra aiški užuomina Rusijai – Juodosios jūros regione geriau nedaryti per daug įžūlių judesių.

Pažymėtina, kad Bosforo ir Dardanelų naudojimas reguliuojamas vadinamosios Montrė konvencijos dėl sąsiaurių statuso, pavadintos Šveicarijos miesto, kuriame 1936 m. buvo priimta, garbei.

Ją pasirašė Turkija, TSRS, Prancūzija, Didžioji Britanija, Graikija, Rumunija, Bulgarija, Jugoslavija, Australija ir Japonija. Pagal tarptautinį susitarimą, Turkija, iš anksto įspėjusi valdžią, privalo praleisti per sąsiaurį karinius ir nekarinius visų valstybių laivus tiek taikiu, tiek karo laiku.

Tačiau ne Juodosios jūros valstybėms egzistuoja apribojimai – perplaukti Bosforą ir Dardanelus gali tik nedideli karo laivai. Tokių valstybių karo laivų, vienu metu esančių Juodosios jūros akvatorijoje, vandentalpa negali viršyti 30 tūkst. tonų, o buvimo laikas – 21 para (būtent dėl šios priežasties taisyklių griežtai besilaikančios JAV siuntė į pratybas Ukrainoje tik eskadrinio minininko klasės laivus).

Montrė konvencija numato Turkijos teisę uždrausti perplaukti sąsiaurį bet kokios valstybės bet kokiems karo laivams, jeigu Turkija dalyvauja karo veiksmuose arba mano, kad jai gresia karas. Be to, karo, kuriame pati Turkija nedalyvauja, atveju, sąsiauriai turi būti uždaryti visų kariaujančių valstybių laivams.

Pažymėtina, kad pagal tarptautinę teisę, incidentas, kai Turkijos oro sieną pažeidusį rusų šturmo lėktuvą „Su-24“ sunaikino turkų naikintuvas „F-16“, yra svarbus pagrindas baimintis Rusijos agresijos pradžios.

Taigi pagal Montrė konvenciją, Turkija teisėtai bet kuriuo jai patogiu metu gali uždaryti Juodosios jūros sąsiaurį Rusijos kariniam laivynui.

Rusijos laivams kilo sunkumų perplaukti Bosforo sąsiaurį

Nuo lapkričio 29-osios Rusijos laivams kilo sunkumų perplaukti Bosforo sąsiaurį.

Kaip pranešė Transporto strategijų centras, laivų judėjimo sistemos „marinetraffic.com“ duomenimis, tą dieną laivai su Rusijos vėliavomis plaukė zigzagais ir ratais, veikiausiai, ilgai laukdami leidimo įplaukti į sąsiaurį, informuoja inforesist.org.

Kitų šalių laivai tokiu neįprastu judėjimu nepasižymėjo.

Lapkričio 29-osios vakarą laivai su Rusijos vėliava įplaukė į Bosforo sąsiaurį.

Pateikiamos ir kai kurių Rusijos laivų judėjimo trajektorijos įplaukiant į Bosforo sąsiaurį. Laivas „Bratsk“ suko ratus nuo 10 val. iki 19 val. „Volgbalt“ zigzagai prasidėjo 3 val. nakties ir truko iki 16 val. dienos.