Apie galimybę panaudoti Sirijoje dislokuotą Rusijos zenitinių raketų sistemą S-400 prieš Turkijos karinę aviaciją R. T. Erdoganas kalbėjo per interviu CNN, rašo RBC.

Pasak Turkijos prezidento, smūgis iš S-400 į Turkijos orlaivius virš Sirijos teritorijos „be jokių abejonių būtų vertinamas kaip agresijos aktas prieš mūsų suverenitetą ir kaip mūsų teisės ginti šį suverenitetą pažeidimas“.

R. T. Erdoganas pažymėjo, kad Turkijos lėktuvų apšaudymas Sirijos oro erdvėje yra įmanomas ir kad jis priverstų Turkiją „imtis atitinkamų priemonių“.

Kiek anksčiau skelbtame R.T. Erdogano interviu fragmente Turkijos vadovas teigė, kad Ankara nemato reikalo atsiprašyti dėl lapkričio 24 dieną numušto Rusijos bombonešio Su-24, ir pareiškė, kad atvirkščiai, atsiprašyti turi „ta pusė, kuri pažeidė Turkijos oro erdvę“.

Per interviu Prancūzijos televizijai „France – 24“ R. T. Erdoganas sakė, kad numušus Su-24, jis norėjo aptarti šią situaciją su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, tačiau šis neatsiliepė į jo skambutį ir neperskambino (Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas vėliau sakė, kad tai netiesa).

Beje, R. T. Erdoganas pareiškė, kad galbūt Turkija būtų sureagavusi kitaip į savo oro erdvėje pasirodžiusį Su-24, jei būtų žinojusi, kad šis lėktuvas priklauso Rusijai.

V. Putinas tokius Turkijos prezidento žodžius pavadino „paistalais ir atsikalbinėjimais“ .

Recepas Tayyipas Erdoganas

„Kalbant apie tai, kad mūsų lėktuvų neva neatpažino Turkijos oro pajėgos – to negali būti, neįmanoma, – pridūrė jis. – Visa tai nesąmonės, atsikalbinėjimai.“

V.Putinas pabrėžė, kad ant Rusijos lėktuvų „yra atpažinimo ženklai, ir jie gerai matomi“.

„Mūsų nuomone, kad yra veikianti koalicija, o Turkija – šios koalicijos narė, kuri privalėjo žinoti, kad ten dirba būtent Rusijos aviacija. Kokia gi dar? – tęsė jis. – Na, o jeigu jie būtų sužinoję, kad tai amerikiečių lėktuvas, ar būtų smūgiavę Amerikos (lėktuvui)?“

Prieš derybas su F.Hollande'u V.Putinas ir Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas apsikeitė dygiais komentarais: Rusijos lyderis sakė laukiantis Ankaros atsiprašymo, o R.T.Erdoganas atmetė tokią galimybę.

DELFI primena, kad Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ ketvirtadienį paskelbė, kad Maskva jau dislokavo savo moderniausius priešlėktuvinės gynybos raketų kompleksus savo karinėje bazėje Sirijoje.

Maskva apie planus dislokuoti Sirijoje sistemas S-400 paskelbė trečiadienį, pabrėždama, kad tos raketos leistų sunaikinti bet kokį taikinį, keliantį pavojų Rusijos karo orlaiviams, vykdantiems misijas toje šalyje. Šis perspėjimas buvo paskelbtas po to, kai Turkijos oro pajėgos numušė vieną Rusijos karo lėktuvą prie sienos su Sirija.

„RIA Novosti“ ketvirtadienį citavo Sirijoje esančio savo žurnalisto pranešimą, kad kompleksai S-400 jau yra atgabenti į bazę.

Šios raketos buvo dislokuotos Sirijos pajūrio provincijoje Latakijoje, vos už 50 km nuo sienos su Turkija. Jos gali labai tiksliai smogti taikiniams iki 400 km spinduliu.

Pentagonas: šios sistemos neturi jokios įtakos kovai su „Islamo valstybe“

Pentagonas būgštauja, kad Sirijoje dislokuotas Rusijos zenitinių raketų kompleksas S-400 apsunkins padėtį Sirijos oro erdvėje, skelbia „RIA Novosti“.

Tai pareiškė amerikiečių karinės žinybos atstovė, papulkininkė Michel Baldansa.

Jos teigimu, tokios sistemos neturi jokios įtakos kovai su „Islamo valstybe“, kuri neturi jokių oro pajėgų, ir tik apsunkina padėtį danguje virš Sirijos.

„Tikimės, kad Rusija... laikysis mūsų memorandumo dėl savitarpio supratimo, susijusio su skrydžių saugumu, ir nenukreips šių sistemų prieš mūsų koalicijos lėktuvus“, – teigė Pentagono atstovė.