„Amerikos pusė, vadovaujanti koalicijai, kuriai priklauso Turkija, žinojo mūsų lėktuvų skrydžių padėtį ir laiką, o mums buvo smogta kaip tik toje vietoje ir tuo laiku“, – V.Putinas sakė Kremliuje per bendrą spaudos konferenciją su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u.

„Kalbant apie tai, kad mūsų lėktuvų neva neatpažino Turkijos oro pajėgos – to negali būti, neįmanoma, – pridūrė jis. – Visa tai nesąmonės, atsikalbinėjimai.“

V.Putinas pabrėžė, kad ant Rusijos lėktuvų „yra atpažinimo ženklai, ir jie gerai matomi“.

„Mūsų nuomone, kad yra veikianti koalicija, o Turkija – šios koalicijos narė, kuri privalėjo žinoti, kad ten dirba būtent Rusijos aviacija. Kokia gi dar? – tęsė jis. – Na, o jeigu jie būtų sužinoję, kad tai amerikiečių lėktuvas, ar būtų smūgę Amerikos (lėktuvui)?“

Prieš derybas su F.Hollande'u V.Putinas ir Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas apsikeitė dygiais komentarais: Rusijos lyderis sakė laukiantis Ankaros atsiprašymo, o R.T.Erdoganas atmetė tokią galimybę.

V.Putinas ketvirtadienį pavadino nesąmone Turkijos pareiškimą, kad ji nebūtų numušusi to lėktuvo, jeigu būtų žinojusi, kad jis priklauso Rusijai.

DELFI primena, kad Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ketvirtadienį pareiškė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neatsiliepė telefonu, po to, kai buvo numuštas Rusijos lėktuvas.

Taip pat R. T. Erdoganas pareiškė, jog Turkija būtų pasielgusi kitaip, jei būtų žinojusi, kad jos oro erdvę pažeidinėja Rusijos lėktuvas.

Prieš tai ketvirtadienį Vladimiras Putinas sakė, kad Turkija dar neatsiprašė už Maskvos karinio lėktuvo numušimą ir nepateikė patikinimų, kad „šio nusikaltimo kaltininkai“ bus nubausti.

Kadaise buvę šilti Maskvos ir Ankaros santykiai smarkiai pašlijo, kai Turkija antradienį numušė Rusijos šturmo lėktuvą Su-24, vykdžiusį bombardavimo misiją netoli sienos su Sirija.

Ketvirtadienį kalbėdama Kremliuje V.Putinas skundėsi nesulaukęs iš Turkijos jokio atsiprašymo arba pasiūlymo „atlyginti žalą“. Rusija anksčiau pareiškė, kad jos lėktuvas niekada nebuvo įskridęs į Turkijos oro erdvę, nors Ankara tvirtina priešingai.

Kremliaus vadovas sakė apgailestaujantis dėl fakto, kad Turkijos ir Rusijos santykiai pateko į aklavietę.

R. T. Erdoganas neketina atsiprašyti už Rusijos bombonešio Su-24 numušimą.

„Manau, kad jei kuri nors šalis ir turi atsiprašyti, tai tik ne mes. Atsiprašyti turi tie, kurie pažeidė mūsų oro erdvę. Mūsų lakūnai ir ginkluotosios pajėgos tik įvykdė savo pareigą duoti atkirtį pažeidėjams“, – sakė jis.

Anksčiau ketvirtadienį R. T. Erdoganas pareiškė, jog jeigu vėl bus įsiveržta į šalies oro erdvę, kariškiai veiks taip pat, kaip ir prieš dvi dienas, kai buvo numuštas Rusijos bombonešis.

Turkijos vadovas pabrėžė, kad Rusijos lėktuvas buvo atakuojamas kariškiams „automatiškai sureagavus“, kaip ir reikalauja instrukcijos. Prezidentas taip pat pažymėjo, kad Turkija neketino pakenkti būtent Rusijai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2498)