Sukrečiantis šio incidento vaizdo įrašas buvo paskelbtas tuojau po to, kai pareigūnas Jasonas Van Dyke'as antradienį buvo apkaltintas pirmojo laipsnio žmogžudyste ir iš naujo įsiplieskė debatai dėl teisėsaugos jėgos panaudojimo Jungtinėse Valstijose. Dėl šių įvykių įtampa Čikagoje pavojingai padidėjo.

Protestuotojai lygino afroamerikiečio Laquano McDonaldo nužudymą Čikagoje su pernai įvykusiu incidentu Misūrio valstijos mieste Fergusone, kai baltasis policininkas nušovė neginkluotą juodaodį paauglį Michaelą Browną. Tas įvykis išprovokavo 15 mėnesių trukusias demonstracijas didžiuose JAV miestuose, per kurias buvo reiškiamas pasipiktinimas dėl numanomo policijos išankstinio nusistatymo ir žiauraus elgesio su juodaodžiais vyrais.

Nedidelė demonstrantų grupė trečiadienį išėjo į Čikagos gatves antrą vakarą iš eilės, nepabūgusi žvarbių orų ir, kaip pranešama, konfrontuodama su policijos pareigūnais.

Čikagos policija iš pradžių pranešė, kad per incidentą, įvykusį pernai spalį, L.McDonaldas buvo apsvaigęs nuo haliucionogeno PCP, elgėsi neprognozuojamai ir puolė pareigūnus peiliu, o pareigūnai gindamiesi šovė į jį 16 kartų.

Tačiau policijos automobilyje įtaisyta vaizdo kamera nufilmuotas įrašas rodo, kad tas 17-metis žengė tolyn nuo pareigūnų, kai J.Van Dyke'as pradėjo šaudyti, ir kad įtariamasis neatliko jokių grasinamų judesių, kurie pateisintų mirtinos jėgos panaudojimą, pareiškė prokurorai.

„Kaip ir daugelis amerikiečių, buvau smarkiai sutrikdytas mirtino šaudymo į 17-metį Laquaną McDonaldą vaizdo įrašo“, – B.Obama parašė savo oficialioje „Facebook“ paskyroje.

„Per šią Padėkos dieną prašau visų skirti savo mintis ir maldas tiems, kas patyrė tragišką netektį, ir dėkoti triuškinamai daugumai uniformuotų vyrų ir moterų, kurie garbingai saugo mūsų bendruomenes“, – pridūrė prezidentas.

„Ir esu asmeniškai dėkingas savo miesto žmonėms, kad protestai išliko taikūs“, – pažymėjo jis.

Prokurorai ir Čikagos policijos pareigūnai sulaukė griežtos kritikos dėl pastangų neleisti viešinti to vaizdo įrašo ir delsimo pateikti kaltinimus J.Van Dyke'ui.

Jis yra pirmasis Čikagos policijos pareigūnas per ilgiau negu 30 metų, kuriam buvo pateikti kaltinimai dėl pirmojo laipsnio žmogžudystės atliekant pareigas, rašo dienraštis „Chicago Tribune“.

Pasak prokurorų, J.Van Dyke'as, kuris dirba Čikagos policijoje nuo 2001 metų, pradėjo šaudyti praėjus vos pusei minutės po to, kai jo automobilis sustojo įvykio vietoje – ir praėjus šešioms sekundėms po to, kai pareigūnas išlipo iš mašinos.

Iš policijos automobilio nufilmuotame įraše matosi, kaip L.McDonaldas bėga palei eismo skiriamąja linija vienos gatvės viduryje kitos policijos mašinos link, timpteli aukštyn kelnes ir pradeda eiti tolyn nuo J.Van Dyke'o ir jo porininko.

Po šūvio vaikinas pasisuko ir parkrito ant asfalto. L.McDonaldas pakėlė galvą, pajudino ranką, o tuomet pasimato kito šūvio sukeltas dulkių debesėlis, kai kulka pataikė į embriono poza susirietusio jaunuolio krūtinę.

Jis nepajudėjo, kai pareigūnas įžengė į kadrą ir paspyrė peilį tolyn nuo ištiestos įtariamojo rankos.

Nei vienas iš pareigūnų, priėjusių prie K.McDonaldo, neatrodė mėginantys jam padėti, kai pašautasis gulėjo kraujuodamas ant asfalto ir dar kartą krustelėjo per paskutinę įrašo minutę.