Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as susitiko su JAV vadovu Baracku Obama Baltuosiuose rūmuose po anksčiau antradienį įvykusio incidento, kai Turkijos pajėgos numušė Rusijos karo lėktuvą prie sienos su Sirija, skaudžiai smogusio pastangoms koordinuoti kovą prieš IS.

Kalbėdamas praėjus 11 dienų po to, kai džihadistai Prancūzijos sostinėje per virtinę išpuolių nužudė 130 žmonių, F.Hollande'as paragino imtis „nepermaldaujamo“ bendro atsako, kad būtų sutriuškinta „Islamo valstybė“ Sirijoje ir Irake.

Bendroje spaudos konferencijoje B.Obama pažadėjo visišką Amerikos solidarumą po lapkričio 13-osios kraujo praliejimo, sakydamas F.Hollande'ui prancūzų kalba „Mes visi esame prancūzai“.

Vašingtonas ir Paryžius suintensyvino kovą sus IS Sirijoje: Prancūzija pradėjo rengti pirmuosius aviacijos smūgius iš lėktuvnešio „Charles de Gaulle“, plaukiojančio Viduržemio jūroje, o JAV ragina užtikrinti didesnį tarptautinį bendradarbiavimą prieš džihadistus.

F.Hollande'as nepaskelbė jokių konkrečių naujų veiksmų, bet sakė, kad susitarė su B.Obama „padidinti mūsų smūgių Sirijoje ir Irake mastą, išplėsti aprėptį, padidinti dalijimąsi žvalgybos informacija apie taikinius“.

Abu lyderiai sakė padidinsiantys palaikymą pajėgoms, kurios kaunasi su IS, tačiau toliau neigė, kad gali būti surengta kokia nors antžeminių pajėgų intervencija.

„Prancūzija nerengs antžeminės karinės intervencijos“, – pažymėjo F.Hollande'as.

Patvirtindama lyderių žinią apie glaudesnį bendradarbiavimą, Prancūzija nurodė, kad jos karo lėktuvai smogė vienai IS vadavietei Irake netoli Mosulo miesto, kuris yra džihadistų tvirtovė toje šalyje. Tam reidui vadovavo JAV karinės oro pajėgos.

Derybos Vašingtone buvo surengtos po to, kai Turkija numušė vieną Rusijos karo lėktuvą prie sienos su Siriją. Šis incidentas gali dramatiškai padidinti įtampą nestabiliame regione.

Po rimčiausio incidento, susijusio su Rusijos pajėgomis nuo jų įsitraukimo į Sirijos konfliktą prezidento Basharo al Assado pusėje pradžios, įtūžęs Kremliaus vadovas Vladimiras Putinas apkaltino NATO narę Turkiją smogus „dūrį į nugarą“.

B.Obama ir F.Hollande'as, taip pat Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas perspėjo neeskaluoti padėties.

Kalbėdamiesi telefonu B.Obama ir Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas „sutarė, kad svarbu mažinti įtampą ir pasirūpinti, kad tokie incidentai nebepasikartotų“, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

JAV palaikė Turkijos pareiškimą, kad turkų naikintuvų pilotai dešimt kartų perspėjo rusų lėktuvą ir galiausiai jį numušė, nesulaukę jokio atsako.

B.Obama sakė, kad Turkija turi teisę ginti savo oro erdvę, bet taip pat paragino Rusiją glaudžiau bendradarbiauti su 65 šalimis, kurios kovoja su „Islamo valstybe“ Sirijoje.

„Žinant Rusijos karinius pajėgumus ir įtaką Assado režimui, jų bendradarbiavimas būtų nepaprastai naudingas, siekiant kokio nors sprendinio pilietiniam karui Sirijoje, – aiškino JAV lyderis. – Jeigu ir kai jie tai padarytų, mums būtų lengviau kovoti su ISIL.“

Tiek F.Hollande'as, tiek B.Obama pakartojo esantys pasiryžę siekti, kad B.al Assadas atsistatydintų, nes toks žingsnis suteiktų Sirijai taikos galimybę. Prancūzijos vadovas pareiškė, kad „tai turėtų įvykti kuo anksčiau“.

„Jis buvo problema – jis negali būti sprendinys“, – aiškino F.Hollande'as.

F.Hollande'as atvyko į Vašingtoną tęsdamas intensyvias diplomatines pastangas, kad užsitikrintų pasaulio palaikymą aktyvesniems smūgiams prieš IS, kuri prisiėmė atsakomybę dėl atakų Paryžiuje.

JT Saugumo Taryba praeitą savaitę priėmė Prancūzijos pasiūlytą rezoliucija, leidžiančią naudoti „visas būtinas priemones“ kovoje su „Islamo valstybe“.

Prancūzijos lyderis trečiadienį Paryžiuje tarsis su Vokietijos kanclere Angela Merkel, o ketvirtadienį – su V.Putinu. Sekmadienį yra suplanuota jo vakarienė Prancūzijos sostinėje su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu .

Tačiau subtilią diplomatiją dėl konflikto Sirijoje smarkiai sutrikdė Rusijos lėktuvo numušimas: V.Putinas perspėjo dėl „skaudžių padarinių Rusijos ir Turkijos santykiuose“.