Turkų naikintuvų prie Sirijos sienos numušto Rusijos lėktuvo abu pilotai, spėję katapultuotis, tikriausiai yra gyvi; ir Turkijos valdžia rūpinasi jų gelbėjimu, pranešė antradienį vienas vyriausybės pareigūnas, tačiau Rusijos kariuomenė tvirtina, kad vienas iš lėktuvo pilotų žuvo, kai buvo pašautas nuo žemės, katapultuojantis iš Turkijos numušto sraigtasparnio.

„Turkija turi informacijos, kad abu pilotai yra gyvi, ir kaip tik dabar Turkija mėgina juos paimti“, – sakė naujienų agentūrai AFP pareigūnas; nors anksčiau būta pranešimų, kad vienas minėtų lakūnų galėjo būti nušautas besileidžiantis parašiutu Sirijoje.

Ieškant numušto lėktuvo Su-24, žuvo Rusijos jūrų pėstininkas

Po kurio laiko Rusijos kariuomenė paskelbė, kad vienas rusų pilotas žuvo per paieškos operaciją, praneša BBC.

Antradienį RF ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad Rusijos sraigtasparnis Mi-8, dalyvavęs paieškų ir gelbėjimo operacijoje bombonešio Su-24 kritimo vietoje Sirijoje, buvo sunaikintas iš teroristų kontroliuojamos teritorijos, informuoja "Interfax".

Pasak žinybos atstovų, per šį incidentą žuvo Rusijos jūrų pėstininkas, kuris dalyvavo gelbėjimo operacijoje. Žuvusio kariškio vardas ir pavardė neskelbiami. Nepaisant jo žūties, numušto Su-24 įgulos paieškų operacija buvo tęsiama.

Informacija apie Rusijos sraigtasparnio numušimą pasirodė prie kelias valandas. Tai pranešė Sirijos žmogaus teisių priežiūros taryba. Pasak jos atstovų, sraigtasparnis buvo numuštas prieštankiniu ginklu.

Sirijos turkai išplatino nuotraukas, kuriose rodomos parašiuto liekanos, po to, kai buvo numuštas Rusijos lėktuvas.

Anksčiau Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas sakė, kad Kremlius neturi oficialios informacijos apie Rusijos lakūnų likimą.

Po rusų karo lėktuvo numušimo perspėja apie „pavojingą momentą“

Europos Sąjungos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas antradienį paragino nesikarščiuoti, kai Turkijos, kandidatės į ES nares, ginkluotosios pajėgos numušė rusų karo lėktuvą prie Sirijos sienos.

„Šiuo pavojingu momentu, numušus Rusijos lėktuvą, visiems reikia išlaikyti galvas šaltas ir ramias“, – parašė socialiniame tinkle „Twitter“ D.Tuskas, buvęs Lenkijos ministras pirmininkas.

D.Tuskas šaukia sekmadienį ES šalių vadovų susitikimą Briuselyje, kur pakviestas ir Turkijos vyriausybės vadovas Ahmetas Davutoglu.

Kaip anksčiau nurodė A.Davutoglu biuras, susitikime bus nuodugniai aptarti Turkijos santykiai su ES, nors šiame viršūnių susitikime planuota tartis dėl priemonių migrantų krizei Europoje suvaldyti.

Tuo tarpu Europos Komisija, vykdantysis 28 narių Europos Sąjungos organas, apie incidentą Turkijos ir Sirijos pasienyje pareiškė, kad „įvykiai atidžiai stebimi“ ir kad „stengiamasi sužinoti tiksliau, kas įvyko“.

Čečėnijos lyderis: Turkija gailėsis

Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas taip pat pakomentavo incidentą ir pareiškė, kad „Turkija dėl savo veiksmų gailėsis labai ilgai“. Jis išplatino žinią ir socialiniuose tinkluose.

Ramzano Kadyrovo žinia Instagram

NATO narė Turkija anksčiau antradienį pranešė apie prie sienos su Sirija numuštą Rusijos karo lėktuvą SU-24, kuris pažeidė Turkijos oro erdvė, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tai pavadino „dūriu į nugarą“,

ES dar turi nuspręsti, ar gruodį pratęsti Maskvai taikomas sankcijas dėl jos veiklos Ukrainos konflikte.

Nato vadovas: rusų lėktuvas pažeidė Turkijos teritoriją

Po specialaus NATO susitikimo Briuselyje Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas parėmė Turkijos poziciją incidente su Rusija. Jis sakė, kad yra įrodymų, jog Rusijos karinis lėktuvas pažeidė Turkijos oro erdvę.

Jis sakė, kad kol kas buvo kontaktai tik tarp Ankaros ir Maskvos, bet ne tarp NATO ir Rusijos. J. Stoltenbergas ragino nurimti ir neeskaluoti situacijos.

JAV: Turkijos pilotai 10 kartų įspėjo Rusijos lėktuvą

Jungtinių Valstijų kariškiai antradienį patvirtino Turkijos pareiškimą, kad turkų pilotai 10 kartų perspėjo Rusijos karinį lėktuvą prieš jį numušdami, tačiau jokio atsakymo nesulaukė.

„Mes girdėjome viską, kas ten vyko, tas ryšys vyko atvirais kanalais“, – sakė koalicijos atstovas spaudai pulkininkas Steve'as Warrenas per telekonferenciją iš Bagdado.

Paklaustas, ar jis gali patvirtinti, kad Turkijos pilotai nesulaukė atsakymo į 10 perspėjimų, S.Warrenas sakė: „Taip, aš galiu tai patvirtinti“.

Pasak S.Warreno, kurioje Turkijos ir Sirijos sienos pusėje skrido lėktuvas, kol kas neaišku. Prireiks kažkiek laiko, kol bus išanalizuoti duomenys ir padaryta išvada.

Anot Pentagono, JAV pajėgos nėra susijusios su šiuo rusų lėktuvo numušimo incidentu.

Jungtinės Valstijos Turkijoje laiko stiprias pajėgas; iš šioje šalyje esančios Indžirliko aviacijos bazės reguliariai kyla amerikiečių lėktuvai, kurie bombarduoja „Islamo valstybės“ objektus Sirijoje ir Irake.

Pentagono pareigūnai anksčiau yra smerkę rusų lakūnų elgesį ir taktiką, kai jų valdomi lėktuvai praėjusį mėnesį pažeidė Turkijos oro erdvę.

Per šio antradienio incidentą Turkijos kariškiai tvirtina, kad du jų lėktuvai F-16 apšaudė rusų lėktuvą, kuriam apie oro erdvės pažeidimą buvo pranešama 10 kartų kas penkias minutes.

Rusija tvirtina, kad jos lėktuvas buvęs numuštas Sirijos oro erdvėje, bei pasmerkė tai kaip „labai rimtą incidentą“.

Vokietija ragina Rusiją ir Turkiją pademonstruoti „išmintį, sveiką protą“

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris antradienį paragino Maskvą ir Ankarą pademonstruoti „išmintį ir sveiką protą“, Turkijai numušus Rusijos karinį lėktuvą prie Sirijos sienos.

„Tai gali reikšti, kad mes susidūrėme ne tik su nesėkme, bet ir tai, kad sunaikinamas tas vilties spindulys, kurį ką tik pamatėme, – sakė ji. – Tikiuosi, kad abejose sostinėse nugalės išmintis ir sveikas protas; ir tai leis mums toliau žengti keliu, kuris pradėtas per derybas Vienoje“.

Praėjusį šeštadienį diplomatai iš 17 šalių, tarp jų ir Turkijos bei Rusijos, susitiko Vienoje aptarti išeities iš beveik penkerius metus Sirijoje nerimstančio konflikto,nusinešusio daugiau kaip ketvirtį milijono gyvybių.

F.-W.Steinmeierias pažymėjo, kad „daug kas dabar priklausys nuo Maskvos ir Ankaros reakcijos“.

S. Lavrovas pataria rusams vengti Turkijos

Turkijos pajėgoms numušus rusų karo lėktuvą, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį atšaukė savo vizitą į Turkiją, kur trečiadienį buvo numatytos derybos su jo kolega Turkijos ministru.

„Vertinimai itin suprantami, (Rusijos) prezidentas tiesiai pasakė, kad tai negali nepaliesti Rusijos ir Turkijos santykių. Todėl priimtas sprendimas atšaukti tą susitikimą, kuris planuotas rytoj Stambule Rusijos ir Turkijos užsienio reikalų ministrų lygiu vadinamosios bendros strateginio planavimo tarybos pavidalu“, – sakė S.Lavrovas.

Rusijos URM patarė Rusijos piliečiams susilaikyti nuo turistinių kelionių į Turkiją, kurioje teroro išpuolių grėsmė esanti ne mažesnė negu Egipte.

Kritinė teroristinių reiškinių Turkijos teritorijoje masė, mūsų vertinimu, nė kiek ne mažesnė, negu Egipte. Todėl, žinoma, mes nerekomenduojame mūsų piliečiams turizmo ar kokiu nors kitu tikslu vykti į Turkiją“, – pareiškė S.Lavrovas žurnalistams Sočyje.