Trijų Maskvos teismo teisėjų kolegija paliko galioti ankstesnio teismo nuosprendį „nepakeistą“, pranešė Rusijos naujienų agentūros.

O.Sencovo šalininkai sakė, kad nuteistasis audringai sureagavo į tesimo nuosprendį, surikdamas „Ukraina laimės“ ir „Šlovė Ukrainai! Šlovė didvyriams“, skelbia Ukrainos naujienų agentūra „Ukrainski Novini“.

Kai kurie jų buvo apsirengę geltonos ir žydros – Ukrainos vėliavos spalvų – drabužiais.
O.Sencovas ir toje pačioje byloje nuteistas Oleksandras Kolčenka teismo posėdį stebėjo per televizijos tiltą savo kalėjime pietiniame Rostovo prie Dono mieste.

Rugpjūčio mėnesį Rusija pripažino O.Sencovą kaltu dėl vadovavimo teroristinei grupuotei, susijusiai su Rusijos uždrausta ukrainiečių ultradešiniąja organizacija „Pravyj sektor“ (Dešinysis arba teisusis sektorius), kuri planavo ir vykdė išpuolius Kryme, kai Ukrainai priklausantis pusiasalis jau buvo aneksuotas Rusijos praėjusių metų kovą.

O.Sencovas jam pateiktus kaltinimus neigė. Jo įtariamam bendrininkui O.Kolčenkai teismas skyrė 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

Garsūs filmų kūrėjai iš viso pasaulio, tarp jų vokietis Wimas Wendersas, išreiškė pasipiktinimą dėl režisieriaus įkalinimo ir pareikalavo jį paleisti.

Gynybos advokatai tvirtino, kad teisminio tyrimo metu įtariamieji buvo kankinami ir jiems buvo grasinama.

Žmogaus teises ginanti organizacija „Amnesty International“ pasmerkė tokį teismo procesą, ES pareiškė, kad jis pažeidė tarptautinę teisę, o JAV nuosprendį pavadino „akivaizdžia teismo klaida“.
2012 metais O.Sencovas dalyvavo Roterdamo kino festivalyje, kur pristatė savo pirmąjį meninį filmą „Žaidėjas“ (Gamer), pasakojantį apie paauglį, priklausomą nuo kompiuterinių žaidimų.

Režisierius kūrė savo antrą filmą, kai 2014 metų gegužę, po dalyvavimo protestuose prieš Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją, jį sulaikė Rusijos specialiosios pajėgos.

Antradienį paklausus, ar nuteistasis norėtų kreiptis į teismą, O.Sencovas atsakė, kad „daugiau nebėra apie ką kalbėti“.

Nuteistųjų gynėjų komanda pareiškė, kad sieks savo ginamųjų išlaisvinimo per Rusijos ir Ukrainos apsikeitimą kaliniais.

„Toliau rašysime kasacinį skundą ir bandysime spręsti su (kalinių) mainais susijusį klausimą“, – pareiškė O.Sencovo advokatas Dmitrijus Dinzė, kurį cituoja naujienų agentūra „Interfax“.