Pietų Azijos šalių regioninio bendradarbiavimo asociacijos (SAARC) viršūnių susitikimą aptemdė tarp dviejų branduolinį ginklą turinčių kaimyninių valstybių pastaruoju metu paaštrėjusi įtampa, sukėlusi pasaulio bendruomenės būgštavimus dėl galimo naujo karo regione.

Šis P.Musharrafo gestas, atrodo, kiek sušvelnino tarp kaimyninių šalių kilusią krizę.

"Mano vyriausybė tebėra pasirengusi bet kuriuo metu ir visais lygiais pradėti rimtą ir nuolatinį dialogą su Indija", -pareiškė jis SAARC viršūnių susitikime dalyvaujantiems Pietų Azijos valstybių lyderiams.

"Prieš nulipdamas nuo podiumo, norėčiau pasinaudoti šiuo garbingu SAARC forumu ir ištiesti tikros ir nuoširdžios draugystės ranką Indijos premjerui A.B.Vajpayee. Leiskimės kartu į taikos, harmonijos ir pažangos kelionę Pietų Azijoje", - sakė jis.

Po šių žodžių P.Musharrafas priėjo prie A.B.Vajpayee, sėdėjusio tarp Pietų Azijos šalių vyriausybių lyderių.

Indijos premjeras pakilo nuo kėdės ir maloniai nustebęs paspaudė Pakistano prezidento ranką.

P.Musharrafas pareiškė, kad Pakistanas yra tvirtai apsisprendęs dėl taikos Pietų Azijoje ir jog visos problemos turėtų būti sprendžiamos ilgam laikui.

Įtampa Indijos ir Pakistano santykiuose kilo po gruodžio 13 dienos išpuolio Indijos parlamente, dėl kurio Delis apkaltino Pakistane įsikūrusius kovotojus, siekiančius Kašmyre panaikinti Indijos valdymą.

Abi šalys susilpnino diplomatinius ryšius, nutraukė transporto susiekimą ir sustiprino sienos apsaugą, sustiprindamos būgštavimus dėl naujo konflikto tarp kaimynių, kurios jau kariavo tris karus - du iš jų dėl Kašmyro.

Delis kaltina Pakistaną remiant islamo separatistus Kašmyre, tuo tarpu Islamabadas tvirtina teikiąs jiems tik moralinę ir diplomatinę paramą.