Pasak jo, Rusijos naikintuvas buvo numuštas Sirijos teritorijoje, maždaug už 4 kilometrų nuo sienos su Turkija. Anot V. Putino, incidentas su naikintuvu turės „skaudžių padarinių“ dvišaliams Rusijos ir Turkijos santykiams.

„Šis tragiškas įvykis turės rimtų padarinių Rusijos ir Turkijos santykiams. Mes visada laikėme Turkiją ne tik artima kaimyne, bet ir draugiška valstybe. Nežinau, kam reikėjo to, kas padaryta šiandien, šiaip ar taip, ne mums“, – sakė V. Putinas.

„Užuot tučtuojau užmezgusi reikiamą kontaktą su mumis, Turkija, kiek mums žinoma, kreipėsi į savo partnerius iš NATO, tarsi mes būtume numušę jos lėktuvą, o ne ji mūsų“, – pažymėjo Rusijos prezidentas.

„Mūsų lėktuvas buvo numuštas virš Sirijos teritorijos raketa „oras–oras“ iš Turkijos lėktuvo F-16“, – V.Putinas sakė Juodosios jūros kurorte Sočyje per susitikimą su Jordanijos karaliumi Abdullah II.

Prezidentas pridūrė, kad Rusijos šturmo lėktuvas „Suchoj Su-24“ „nukrito už 4 km nuo sienos su Turkija“.

Pasak V.Putino, Rusijos lėktuvas „buvo atakuotas, kai buvo ore, 6 000 metrų aukštyje, už vieno kilometro nuo sienos su Turkija“.

V. Putinas Rusijos naikintuvo Su-24 numušimą prie Sirijos ir Turkijos sienos įvardijo kaip „smūgį, kurį mums į nugarą sudavė teroristų šalininkai“.

Anot Rusijos prezidento, Turkija neturėjo jokio pagrindo numušti rusų lėktuvą.

„Šis incidentas peržengia įprastinės kovos su terorizmu ribas. Be jokių abejonių, mūsų kariai didvyriškai kovoja su terorizmu, negailėdami savo gyvybių. Nepaisant to, šiandieninė tragedija susijusi su smūgiu, kurį mums į nugarą sudavė teroristų šalininkai. Kitaip įvardyti to, kas nutiko, aš negaliu“, – teigė Rusijos prezidentas.

Anot V. Putino, tragedija įvyko nepaisant su Jungtinėmis Valstijomis pasirašyto susitarimo dėl perspėjimų apie incidentus ore.

„Dabar dar ir smūgiai iš nugaros, atakos prieš mūsų lėktuvus, kurie kovoja su terorizmu – ir viskas vyksta net ir su Amerikos partneriais pasirašius susitarimą dėl perspėjimų apie incidentus ore. Juk Turkija kovoja Amerikos koalicijos sudėtyje“, – pareiškė prezidentas.

„Mes nepakęsime, kad būtų vykdomi tokie nusikaltimai kaip šiandien“, – sakė V.Putinas.

„Žinoma, mes tikimės, kad tarptautinė bendruomenė vis dėlto ras jėgų, kad susitelktų kovai su bendru blogiu“, – pareiškė V.Putinas ir pridūrė, kad Maskva taip pat tikisi, kad šioje kovoje aktyviai dalyvaus visos Artimųjų Rytų regiono valstybės.

NATO renkasi į skubų posėdį, V. Putinui – siūlymas nutraukti diplomatinius santykius su Turkija

Turkijos prašymu NATO renkasi į skubų pasitarimą, praneša „Times“ karo apžvalgininkė Deborah Haynes ir naujienų agentūra AFP.

„Turkijos prašymu Šiaurės Atlanto Taryba (NAC) surengs nepaprastąjį posėdį (16 val. Grinvičo, 18 val. Lietuvos) laiku. Šio nepaprastojo NAC (posėdžio) tikslas – kad Turkija informuotų Sąjungininkus apie Rusijos lėktuvo numušimą“, – pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP.

Šiaurės Atlanto Tarybą sudaro 28 NATO narių ambasadoriai.

„NATO atidžiai stebi padėtį. Palaikome ryšį su Turkijos institucijomis“, – sakė pareigūnas.

Ankara nurodė, kad du jos naikintuvai F-16 numušė Rusijos šturmo lėktuvą Su-24 po to, kai šis pažeidė Turkijos oro erdvę. Tačiau Rusija tvirtina, kad tas orlaivis visąlaik skrido Sirijos oro erdvėje.

Šiaurės Atlanto Tarybą sudaro 28 NATO šalių ambasadoriai. Jie susitinka reguliariai, bet gali būti šaukiami nepaprastieji posėdžiai, jeigu kuri nors iš sąjungininkių nusprendžia, kad jos saugumui iškilęs pavojus.

Vis dėlto Turkija akivaizdžiai stengėsi laikytis atsargios taktikos ir inicijuodama šį posėdį nesirėmė Šiaurės Atlanto sutarties 4-uoju straipsniu, sakančiu, kad „šalys tarpusavyje konsultuosis, jeigu, bet kurios iš jų nuomone, kiltų grėsmė bet kurios šalies teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui.“

Ankara pasinaudojo Šiaurės Atlanto sutarties 4-uoju straipsniu spalį, kai inicijavo nepaprastąjį posėdį po kelių incidentų, per kuriuos Rusijos lėktuvai pažeidė Turkijos oro erdvę, Maskvai pradėjus aviacijos bombardavimo kampaniją prieš Sirijos sukilėlius.

Tąsyk NAC perspėjo dėl „didžiulio pavojaus, kurį kelia toks neatsakingas (Rusijos pajėgų) elgesys“.

Visos 28 NATO šalys yra įsipareigojusios suteikti pagalbą, įskaitant ginkluotos jėgos panaudojimą, bet kuriai Aljanso narei, jeigu ji tampa karinės grėsmės arba agresijos taikiniu ir pasinaudoja Šiaurės Atlanto sutarties 5-uoju straipsniu.

Iki šiol sutarties 5-uoju straipsniu yra pasinaudojusios tik Jungtinės Valstijos po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų Niujorke ir Vašingtone.

Turkija, kurios karinės pajėgos yra antros didžiausios tarp NATO narių po Jungtinių Valstijų, Šiaurės Atlanto sutarties 4-uoju straipsniu yra pasinaudojusios kelis kartus, kai Sirijos konfliktas prasiverždavo už abiejų šalių bendros sienos.

NATO atsakydama dislokavo Turkijos pietuose raketas „Patriot“, galinčias numušti lėktuvus ir atskriejančias raketas, bet tos sistemos turėtų būti vėl išgabentos šių metų pabaigoje.

Aljansas anksčiau sakė, kad „Patriot“ tolesnio dislokavimo Turkijoje klausimas yra svarstomas.

Tuo metu Rusijos Valstybės Dūmoje jau pasigirdo siūlymų nutraukti diplomatinius santykius su Turkija. Atitinkamas prašymas buvo išsiųstas prezidentui Vladimirui Putinui.

„Prašome Jūsų iškviesti Turkijos respublikos ambasadorių paaiškinti situaciją, tuo pačiu metu peržiūrėti diplomatinius santykius, įskaitant ir nutraukimą, iškelti Turkijos atsakomybės dėl agresijos prieš Rusiją klausimą Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, taip pat pripažinti Turkiją terorizmą remiančia šalimi ir priimti priemonių rinkinį užkardant šios valstybės paramą „Islamo valstybei“ ir kitoms teroristinėms grupuotėms“, – teigiama dokumente.

Turkija iškvietė Rusijos reikalų patikėtinį

Turkija antradienį iškvietė į Ankarą Rusijos reikalų patikėtinį pareikšti protesto dėl šalies oro erdvės pažeidimo virš sienos su Sirija, įvykdyto rusų karo lėktuvo, kuris dėl to buvo numuštas, pranešė turkų pareigūnai.

Pasiuntinys buvo iškviestas po to, kai turkų kariškiai pranešė, kad du Turkijos naikintuvai F-16 numušė tą lėktuvą „pagal kovos veiksmų taisykles“, kai jis per penkių minučių laikotarpį 10 kartų pažeidė Turkijos oro erdvę, agentūrai AFP sakė vienas Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas.

Rusijos Dūmoje Turkija apkaltinta „Islamo valstybės“ palaikymu

Rusijos politikai sureagavo į Rusijos naikintuvo Su-24 numušimą Turkijos pasienio rajone. Rusijos Dūmos deputatai pareiškė, kad Turkija remia „Islamo valstybę“ ir naujausią incidentą palygino su teroristiniu aktu lėktuve virš Sinajaus pusiasalio.

Tokie žodžiai nuskambėjo iš Dūmos tarptautinio komiteto nario, Dūmos pirmininko pavaduotojo ir „Teisingosios Rusijos“ atstovo Nikolajaus Levičiovo lūpų, skelbia RBK.

„Tomis aplinkybėmis, kai pasaulinė bendruomenė pradeda visavertę kovą su terorizmu, kurio lopšiu tapo „Islamo valstybės“ užgrobtos teritorijos Sirijoje, Turkija demonstruoja solidarumą su teroristais ir virš Sirijos teritorijos numuša mūsų lėktuvą“, - teigė jis.

N. Levičiovas taip pat pareiškė, kad šį aktą galima „prilyginti kitai atakai prieš Rusijos lėktuvą danguje virš Sinajaus“.

„Dabar, kai tapo akivaizdūs Ankaros ryšiai su „Islamo valstybe“, mums reikia minimizuoti pavojų mūsų piliečiams Turkijoje. Dėl to būtų tikslinga nutraukti susisiekimą oru su šia šalimi ir evakuoti ten esančius rusus“, - pareiškė Rusijos Dūmos narys.