Pasako jo, pavojai, kylantys dėl veiklos šalia Turkijos sienos, pernelyg akivaizdūs. Turkų lėktuvai numušė mažiausiai vieną Sirijos oro pajėgų lėktuvą, o taip pat ir galimai vieną sraigtasparnį.

Rusija savo ruožtu tvirtina, kad numuštas lėktuvas nepažeidė Turkijos oro erdvės. Galbūt rusų piloto naudota navigacija sugedo? Taip pat bus keliami klausimai dėl turkų pasirengimo atverti ugnį.

Panašu, kad aktyviai aptarti reikalavimai, skirti išvengti incidentų tarp virš Sirijos esančių lėktuvų, nėra adekvatūs. Turkijos valdžia neabejotinai teigs, kad šie reikalavimai negalioja jų pačių oro erdvei, kur turi būti taikomos išbandytos procedūros.

Vienuose pranešimuose teigiama, kad ugnis paleista nuo žemės, kituose tikinama, kad rusų lėktuvą numušė turkų lėktuvai. Operacijos oro erdvėje virš Sirijos tapo dar sudėtingesnės.

„Vienintelis situaciją nors kiek švelninantis dalykas – tai pranešimai apie du matytus parašiutus.

Taigi panašu, kad numušto lėktuvo įgulai bent jau pavyko išsivaduoti iš pasmerkto orlaivio. Lieka laukti diplomatinės ugnies“, – BBC rašo J. Marcusas.

DELFI primena, kad karo lėktuvas, kurį Turkijos oro pajėgos antradienį numušė prie sienos su Sirija, priklausė Rusijai, antradienį paskelbė Turkijos prezidentūra ir pridūrė, jog tas orlaivis pažeidė šalies oro erdvę.

Rusijos lėktuvas Su-24 buvo numuštas pagal kovos veiksmų taisykles, nes jis pažeidė Turkijos oro erdvę, nepaisydamas perspėjimų“, – sakoma prezidentūros pranešime.

Maskva patvirtino, kad turkų naikintuvai numušė jos šturmo lėktuvą „Suchoj Su-24“, tačiau tikino, kad jis nebuvo įskridęs į Turkijos oro erdvę.

„Rusijos pajėgų lėktuvas Su-24 sudužo Sirijos Arabų Respublikoje, tikriausiai dėl apšaudymo nuo žemės“, – Rusijos naujienų agentūros citavo Gynybos ministerijos pranešimą.

Ministerija pridūrė, kad lėktuvas buvo numuštas, kai skrido maždaug 6 km aukštyje, ir kad pilotų, kurie veikiausiai spėjo katapultuotis, likimas kol kas nežinomas.

Televizijos „CNN Turk“ ir NTV aniksčiau nurodė, kad lėktuvas sprogo ore, o liepsnojančios nuolaužos nukrito Sirijos teritorijoje šalia sienos.

Naujienų agentūra „Dogan“, cituodama neįvardytus kariškius, pranešė, kad tas lėktuvas buvo numuštas antradienį, ir patvirtino, jog lėktuvas nukrito Sirijos teritorijoje šalia sienos su Turkija.

Pranešimuose sakoma, kad abu to lėktuvo pilotai katapultavosi.