Nors nuo platesnių komentarų kol kas Kremlius susilaiko, tačiau Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai pareiškė, kad „tai yra labai rimtas incidentas“. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas atšaukė planuotą vizitą į Turkiją, kuris turėjo įvykti trečiadienį. Čia turėjo būti aptarti kovos su „Islamo valstybe“ aspektai.

Paklaustas, ar Sirijos ir Turkijos pasienyje savo karinio lėktuvo netekusi Rusija pasinaudos savo teise į savigyną, kuri numatyta Jungtinių Tautų Organizacijos Chartijoje, Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atsakė: „Kol kas Gynybos ministerija nepatvirtino, kas numušė mūsų karo lėktuvą. Mes žinome faktą, kad lėktuvas buvo Sirijos oro erdvėje, virš Sirijos teritorijos“.

Jis atsisakė patvirtinti kalbas, kad šalies prezidentas Vladimiras Putrinas po šio incidento planuoja sušaukti skubų Rusijos Saugumo tarybos posėdį. Tačiau D. Peskovas pridūrė, kad V. Putinas šiandien Sočyje gali aptarti šį klausimą su Jordanijos karaliumi Abdullah II.

DELFI primena, kad Turkija numušė karinį lėktuvą prie sienos su Sirija, pranešė vietos žiniasklaida, remdamasis kariuomenės šaltiniais.

Lėktuvas sprogo ore, o liepsnojančios nuolaužos nukrito Sirijos teritorijoje šalia sienos, pranešė televizijos „CNN Turk“ ir NTV.

Vienas Turkijos vyriausybės šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP: „Mėginame nustatyti, kurios šalies buvo tas lėktuvas.“

Televizijos kanalas parodė degančio ir staigiai žemyn krintančio lėktuvo vaizdų. Krisdamas lėktuvas sukosi aplink savo ašį.

„CNN Turk“ skelbia, kad lėktuvo pilotas katapultavosi – esą yra mačiusiųjų išsiskleidusį parašiutą.

Turkijoje sakė, kad lėktuvą numušė Turkijos F-16 naikintuvai ir pabrėžė, kad pilotas prieš tai buvo įspėtas.

CNN tvirtina, kad pilotai kalba rusų kalba. Remiantis televizijos kanalo suteikta informacija, vieną iš jų sučiupo vietos gyventojai. CNN korespondentas socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad antras pilotas žuvo. Kol kas ši informacija oficialiai nepatvirtinta.

Televizijos kanalo „MIlliyet“ šaltiniai teigia, kad naikintuvą galėjo numušti zenitinė ugnis, tačiau kiti šaltiniai šio fakto nepatvirtina.

Turkijos kariuomenės atstovai „Reuters“ sakė, kad Turkijos naikintuvai F-16 antradienį numušė neįvardytą karinį lėktuvą, kuris prie sienos su Sirija pažeidė šalies oro erdvę ir nereagavo į perspėjimus. Turkijos kariuomenės atstovas tikino, kad Turkija įspėjimus pilotams pasiuntė 10 kartų per 5 min.

Turkijos ministro pirmininko Ahmeto Davutoglu atstovai spaudai teigia, kad premjeras apie incidentą kalbėjosi su kariuomenės vadu ir šalies užsienio reikalų ministru. Pareiškime apie numuštą lėktuvą neužsimenama.

Spalio 16 dieną po net kelių incidentų su Rusijos kariniais lėktuvais Turkijos karinės oro pajėgos prie sienos su Sirija numušė neatpažintą bepilotį. Be to, Turkijos pareigūnai pažadėjo numušti visus lėktuvus, įskridusius į šalies oro erdvę.

Rusija patvirtino: numuštas mūsų lėktuvas

„Šiandien Sirijos teritorijoje buvo apšaudytas ir numuštas Rusijos aviacijos grupei priklausantis lėktuvas Su-24“, – „Interfax“ pranešė Rusijos gynybos ministerijos šaltinis.

„Lėktuvas skrido 6 tūkst. metrų aukštyje. Aiškinamės, koks likimas ištiko pilotus. Remiantis pirminiais duomenimis, jiems pavyko katapultuotis“, – teigia šaltinis. Tikslinamos ir kitos incidento aplinkybės.

Rusijos gynybos ministerijos teigimu, „visą skrydžio laiką lėktuvas buvo išskirtinai Sirijos teritorijoje. Tai liudija objektyvūs skrydžio kontrolės duomenys“, – tvirtina ministerijos atstovai.

Šaltinis Kremliuje tikina, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dėl numušto lėktuvo ruošia pareiškimą, praneša „Govorit Moskva“.

Turkija kreipsis į JT ir NATO

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) vadovas Rami Abdel Rahmanas sakė, kad lėktuvas nukrito Turkmėnų kalnų regione pajūrio provincijoje Latakijoje.

Turkmėnų kalnų regione kelias pastarąsias dienas atakavo Sirijos vyriausybės pajėgos, padedamos Rusijos aviacijos smūgių.

Vienas Turkijos vyriausybės pareigūnas, su kuriuo susisiekė AFP, atsisakė pateikti detalių apie tą incidentą, sakydamas, kad tarnybos dar tikslina informaciją.

Nors ir nepateikė daugiau detalių apie tą incidentą, Turkija nurodė, kad kreipsis dėl jo į Jungtines Tautas ir NATO.

Užsienio reikalų ministerija imsis reikiamų iniciatyvų NATO, JT ir susijusių šalių lygmeniu, vadovaudamasi pono premjero nurodymais“, – sakoma ministro pirmininko Ahmeto Davutoglu biuro pranešime.

Rusijos naikintuvai spalį buvo įskridę į Turkijos oro erdvę per du atskirus incidentus, o Ankara dėl to dukart iškvietė Rusijos ambasadorių bei pareiškė protestą.

Be to, praeitą mėnesį Turkijos naikintuvai numušė neatpažintą bepilotį lėktuvą, kuris taip pat buvo įskridęs į Turkijos oro erdvę.

Turkija ir Rusija jau seniai nesutaria dėl konflikto Sirijoje: Ankara siekia, kad būtų nuverstas tos šalies prezidentas Basharas al Assadas, o Maskva daro viską, kad jis išliktų valdžioje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9073)