Pranešama, kad mokyklos ir metro gali būti atidarytos greičiausiai trečiadienį, tačiau šis sprendimas dar bus svarstomas, praneša „CNN“. Metro stotys turėtų atsidaryti „palaipsniui“.

Briuselyje paskelbtas aukščiausias terorizmo pavojus, kitose Belgijose vietose jis kiek mažesnis, tačiau vis tiek išlieka didelis. Manoma, kad „Islamo valstybės“ narių vis dar gali būti Belgijos teritorijoje.

Spaudos konferencijoje Belgijos premjeras dėkojo žmonėms už supratingumą ir tarnyboms, kurios „dirba labai sunkiai“.

Belgijos premjeras pažymėjo, kad Briuseliui vis dar kyla „rimta ir neatidėliotina“ grėsme.

Taip pat pasirodė informacija, kad vienam iš Belgijoje sulaikytų įtariamųjų dėl teroristinių veiksmų Paryžiuje pareikšti įtarimai. 15 iš 16 sulaikytųjų asmenų per operaciją Briuselyje buvo paleisti.

Paryžiaus priemiestyje rastas mirtininko diržas

„AP“ praneša, kad Paryžiaus priemiestyje šiukšliadėžėje rastas mirtininko diržas, tačiau jame nėra sprogdiklio. Diržą rado valytoją, aiškinamasi, ar jis galėjo būti panaudotas per Paryžiaus teroristines atakas

„Diržas, kuris atrodo panašus į sprogdintojo diržą“, buvo rastas Paryžiaus pietiniame Monrūžo priemiestyje, pranešė tyrimui artimi šaltiniai, praėjus 10 dienų po atakų sostinėje, per kurias žuvo 130 žmonių.

Tas objektas buvo rastas viename šiukšlių konteineryje pirmadienio popietę, nurodė vienas policijos šaltinis, patvirtindamas informaciją, kurią paskelbė radijas „France Info“.

Diržas, kurį rado komunaliniai darbuotojai, yra analizuojamas, siekiant nustatyti, ar jame esama sprogmenų, sakė vienas tyrimui artimas šalinis.

Pasak jo, telefono duomenys rodo, kad Belgijoje gimęs Salahas Abdeslamas, įtariamas svarbus Paryžiaus atakų dalyvis, kuris veikiausiai tebesislapsto, buvo Monrūžo rajone išpuolių naktį.

S.Abdeslamas yra ieškomas per didelę saugumo pajėgų operaciją Prancūzijoje ir Belgijoje. Manoma, kad jis atliko bent jau logistikos vaidmenį per koordinuotas šaudynes ir mirtininkų sprogdinimus lapkričio 13 dieną.

Vieno iš suimtųjų, kuris buvo apkaltintas padėjęs S.Abdeslamui pabėgti į Briuselį po žudynių, advokatas sakė, kad pagrindinis įtariamasis „tikriausiai buvo pasiruošęs susisprogdinti“.

Iš maždaug 12 tose atakose dalyvavusių žmonių susisprogdino septyni: du koncertų rūmuose „Bataclan“, trys – prie nacionalinio stadiono „Stade de France“, vienas – kavinės Voltero bulvare, o dar vienas – per keliomis dienomis vėliau surengtą policijos reidą viename bute Paryžiaus šiauriniame Sen Deni priemiestyje.

Trečio „Bataclan“ užpuoliko turėta bomba sprogo jau po to, kai jį nukovė Prancūzijos saugumo pajėgos.

Kovos su terorizmu bylų prokuroras Francois Molinsas, atliekantis pagrindinį vaidmenį šiame tyrime, sakė, kad mirtininkų bombų užtaisuose buvo naudojamas acetono peroksidas (TATP) – nestabilūs, bet lengvai pagaminami namudiniai sprogmenys, taip pat baterijos ir sprogdikliai su paspaudžiamu mygtuku.

Belgijos pareigūnai pateikė kaltinimus ketvirtam įtariamajam dėl atakų Paryžiuje

Belgijos antiteroristinių bylų teisėjas pirmadienį pateikė kaltinimus dalyvavimu Paryžiaus atakose įtariamam asmeniui, kuris yra jau ketvirtasis asmuo, apkaltintas Belgijoje dėl lapkričio 13 dieną įvykdytų išpuolių.

Tas įtariamasis buvo suimtas per sekmadienį surengtą virtinę policijos reidų Belgijoje kartu su 15 kitų žmonių, kurie buvo paleisti nepateikus kaltinimų. Pareigūnai perspėjo, kad Briuselyje galbūt rezgamas sąmokslas vykdyti išpuolius, panašius į atakas Paryžiuje.

„Tiriantysis teisėjas, kurio specializacija – terorizmo bylos, skyrė areštą vyrui, suimtam per operacijas praeitą vakarą. Jis kaltinamas dalyvavęs teroristinės grupuotės veikloje ir teroristinėje atakoje (Paryžiuje)“, – sakoma prokuratūros pranešime.

„Po federalinės policijos atlikto nuodugnaus tardymo kiti 15 asmenų buvo paleisti tiriančiojo teisėjo“, – pridūrė prokurorai.

27 metų Mohammedas Amri ir 20-metis Hamza Attou praeitos savaitės pirmadienį buvo apkaltinti padėję numanomam Paryžiaus atakų dalyviui Salahui Abdeslamui pabėgti į Briuselį po žudynių lapkričio 13-ąją, per kurias žuvo 130 žmonių.

Trečiasis asmuo, kurio vardas nebuvo paviešintas, praeitą penktadienį taip pat buvo apkaltintas dėl ryšių su atakomis Paryžiuje. Kaip pranešama, jis padėjo Salahui, kai šis buvo atvežtas į Belgijos sostinę.