Remiantis šaltinių suteikiama informacija, už šią kampaniją atsakingas „Islamo valstybės“ sparnas, atsakingas už išpuolių taikinius užsienyje.

„Žvalgybos pareigūnai teigia, kad „Islamo valstybės“ branduolys, planuojantis operacijas užsienyje, atlieka strateginės vadovybės vaidmenį, instruktuoja teroristus, pasirūpina lėšomis, tačiau išpuolių laiką, vietą ir stilių formuoja konkrečiose vietose veikiantys jos agentai, mažesni dariniai“, – rašoma straipsnyje.

„The New York Times“ rašo: ankstesnis „Islamo valstybės“ veiklos modelis ragino teroristus kovoti ten, kur jie gyvena. Tai reiškia, kad jie veikė žymiai laisviau. Kaip teigia dienraštis, pastarieji „Islamo valstybės“ įvykdyti išpuoliai – ženklas, liudijantis, kad „Islamo valstybės“ veiklos modelis evoliucionuoja.

Be to, tenka atmesti senesnį įsitikinimą, kad „Islamo valstybė“ – regioninio lygio pavojus. Remiantis nauju vertimu, „Islamo valstybės“ grėsmė nebuvo deramai vertinama.

„Vos tik „Islamo valstybė“ užvaldė teritoriją, tapusią jų prieglobsčiu ir leidusią veikti nebaudžiamai, ši teroristinė organizacija ir kitos džihadistų grupuotės pradėjo rengti ir sėkmingai įgyvendinti išpuolius už jos ribų“, – sako Pentagone dirbęs kovos su terorizmu ekspertas Williamas Wechsleris.

Kaip būtų galima paaiškinti teroristų strategijos pokyčius? Vienas iš galimų motyvų – „Islamo valstybės“ siekis pakeisti „Al Qaedą“ pasaulinio džihadistų lyderio pozicijoje. Kaip teigia vienas kovos su terorizmu specialistas iš Europos, po išpuolių Malyje praėjusį penktadienį galima teigti, kad „Islamo valstybė“ ir „Al Qaeda“ šiuo metu aktyviai varžosi ir aiškinasi, kuri iš jų greičiau užpuls Vakarus.

Štai ką skelbia net du šaltiniai: iki išpuolių Paryžiuje likus kelioms savaitėms, „Islamo valstybės“ lyderiai Sirijoje bendravo su Abdelhamidu Abaaoudu, kuris įvardijamas kaip įtariamasis atakų Prancūzijos sostinėje organizatorius.

Turimi duomenys taip pat leidžia daryti išvadą, kad sprogdinimai Beirute buvo organizuoti iš Sirijos, o įgyvendinti teroristų, veikusių vietoje. „Išpuolis Rusijos keleiviniame lėktuve „Islamo valstybei“ buvo sudėtingesnė užduotis, nes siekta padaryti kuo įmanoma didesnės žalos Rusijos interesams, tačiau greičiausiai jį įvykdė ne pati „Islamo valstybė“, o su ja susijusi teroristinė organizacija iš Egipto“, – šaltinių žodžius perpasakoja dienraštis.

Šaltiniai iš Jungtinių Valstijų ir Europos įsitikinę, kad išpuoliai už Irako ir Sirijos ribų tiesiogiai susiję su teroristu iš Sirijos Abu Muhammadu al-Adnani, kurį „Islamo valstybės“ lyderis Abu Bakras al-Baghdadi įvardija kaip vieną iš naudingiausių bendrininkų.

Akademikas Javieras Lesaca išanalizavo apie tūkstantį vaizdo įrašų, kuriuos pastaruosius dvejus metus „Islamo valstybė“ paskelbė socialiniuose tinkluose.

„Remiantis eksperto išvadomis, „Islamo valstybė“ daugiausia grasina Rusijai (daugiau nei 25 grasinimai per dvejus metus). Antrojoje vietoje – Prancūzija (mažiausiai 20 grasinimų per dvejų metų laikotarpį)“, – teigiama dienraštyje.

Anot Prancūzijos žvalgybininkų, A. Abaaoudas Sirijoje veikė vadovaujamas Abu Muhammado al-Adnani ir vykdė vadovybės nurodymus, pavyzdžiui, Prancūzijoje verbavo džihadistus.

„Belgijos kontržvalgybos pareigūnas sakė, kad „Islamo valstybė“ formuoja atskiras mažesnes grupuotes, atsižvelgdama į kalbą – pavyzdžiui, prancūzakalbių teroristų grupę. Be to, tokios smulkesnės grupelės vienijasi į didesnius darinius ir taip lengviau koordinuoja veiksmus. Taigi grupelė teroristų iš Paryžiaus, puikiai žinojusi, kur geriausia rengti atakas, bendradarbiavo su kolegomis iš Belgijos, kurie puikiai žinojo, kad Belgijoje galima daug lengviau pasirengti išpuoliams ir įsigyti ginklų“, – teigiama straipsnyje.

Remiantis šaltiniu, mažos teroristų grupelės sudaro vadinamąją „bambuko“ struktūrą – kitaip tariant, tokios grupuotės gali veikti tiek atskirai, tiek kartu. Svarbiausia, kad pašalinus vieną elementą, nenukenčia bendra sistema.

Kitaip tariant, jeigu žūsta vienas teroristas ar žlunga koks konkretus planas, kiti planai nuo to nenukenčia, teigiama straipsnyje.

Kovotojai su terorizmu pažymi: tai, kad tragedija Rusijos lėktuve įvyko prieš išpuolius Paryžiuje ir Beirute – pats akivaizdžiausias įrodymas, kad grupuotė iš Egipto Sinajaus provincijos, galimas daiktas, vykdo būtent „Islamo valstybės“ nurodymus.