Praėjus devynioms dienoms po 130 gyvybių nusinešusių išpuolių aiškėja, ką tą dieną veikė S. Abdeslamas. Panašu, kad lapkričio 13 d. naktį apimtas panikos jis spruko iš miesto, rašo CNN.

Tyrimui artimų šaltinių pateikiama informacija suteikia galimybę susipažinti su tuo, kaip jis spruko ir kur tai prasidėjo.

Manoma, kad išpuolių vakarą 26-erių S. Abdeslamas vairavo juodą „Renault Clio“ automobilį ir juo prie Nacionalinio stadiono atvežė tris teroristus. Vėliau jis nuvažiavo penkis kilometrus Pietų kryptimi. Šaltiniai teigia, kad S. Abdeslamas buvo kelyje tuo metu, kai jo vyresnysis brolis Ibrahimas susisprogdino „Comptoir Voltaire“ kavinėje.

Praėjus keturioms dienoms po išpuolių šis automobilis rastas aplestoje vietoje 18-oje Paryžiaus apskrityje. Panašu, kad paskubomis automobilis buvo paliktas ant pėsčiųjų perėjos. Štai nuo čia prasideda nežinia.

Ar S. Abdeslamas ketino surengti dar vieną išpuolį? O galbūt jis ketino susitikti su tu metu jau „Bataclan“ koncertų salėje susisprogdinusiais asmenimis? O galbūt jis ketino grįžti į Briuselį, kur gyveno, ir ten planuoti naują išpuolį?

Nepriklausomai nuo to, koks buvo jo planas, kaip teigia šaltiniai, S. Abdeslamas pasislėpęs išlaukė keturias valandas, kol Prancūzijos sostinę buvo apėmęs chaosas.
Pasaulis gedi Paryžiaus teroro aukų

Vėliau apie 2 val. nakties jis paskambino pažįstamiems, esantiems Belgijos sostinėje, ir paprašė jį parvežti. Iš Maroko kilęs 27-erių Mohammedas Amri ir 21-erių Hamza Attou į Paryžių atvyko apie 5 val. ryto ir pasiėmė S. Abdeslamą Barbes rajone, netoli nuo vietos, kur jis paliko automobilį.

Nedelsiant jie pasuko atgal, tačiau kelionė į Briuselį nebuvo sklandi. Automobilį policija sustabdė šalia Belgijos pasienio, patikrinti automobilyje buvusių asmenų dokumentai. Kadangi 9 val. ryto Prancūzijos tarnybos dar nebuvo nustačiusios įtariamųjų, šiems trim vyrams leista tęsti kelionę į Briuselį.

„Nors policija matė, kad vienas iš jų sietas su nusikaltimais, vis dėlto nebuvo nustatyta jokio ryšio su išpuoliais“, - teigė su tyrimo eiga susipažinęs šaltinis.

Tik vėliau Prancūzijos policijos pareigūnai išsiaiškino, kad S. Abdeslamas susijęs su teroristiniais išpuoliais. Šis ryšys nustatytas tuomet, kai kitame to paties asmens išsinuomotame automobilyje aptikti trys Kalašnikovo automatai AK-47.

Nuo to laiko S. Abdeslamas dingo. M. Amri ir H. Attou sulaikyti Briuselyje. Jiems patiekti kaltinimai prisidėjus prie teroristinių išpuolių ir dalyvavus teroristinių organizacijų veikloje.

Paslaptingumą dar labiau didina kitą rytą po išpuolių „Islamo valstybės“ paskelbtas garso ir vaizdo pranešimas, kuriame minimi „aštuoni broliai“, nors, policijos turimais duomenimis, išpuoliuose dalyvavo septyni teroristai.

Be to, „Islamo valstybės“ paskelbtame pranešime šlovinami išpuoliai, įvykdyti 10-oje, 11-oje ir 18-oje srityse, nors 18-oje srityje, kur A. Abdeslamas paliko automobilį, išpuolis surengtas nebuvo.

„Jo judėjimas neturi prasmės. Tai, kaip jis paliko automobilį, tos valandos, po kurių jis paskambino asmenims, kurie šiuo metu suimti, pagrindinis kelias į Belgiją, kuriuo vyko, panašu, kad jis prarado kontrolę“, - teigė su tyrimu susipažinęs asmuo.

M. Amri ir H. Attou advokatai tikina, kad jų ginamieji nežinojo, ką S. Abdeslamas darė Paryžiuje. H. Attou atstovaujanti Carine Couquelet teigia, kad jos klientas atvykęs rado S. Abdeslamą itin susijaudinusį ir galbūt pasirengusį susisprogdinti.

Taip pat advokatė sakė, kad H. Attou minėjo, kad S. Abdeslamas su savimi turėjo masyvų švarką ir kitų daiktų, galbūt tai buvo diržas su sprogmenimis ar kas nors panašaus. Vis dėlto patikros šalia Belgijos pasienio metu S. Abdeslamas buvo ramus.

C. Couquelet pateikia klausimus, kurie, kaip manoma, domina Prancūzijos ir Belgijos tyrėjus, ieškančius S. Abdeslamo.

„Egzistuoja kelios hipotezės. Ar jis priklausė teroristų grupuotei? Ar jis teikė logistinę paramą? Ar jis turėjo susisprogdinti? Ar jis tai turėjo padaryti, tačiau jam pritrūko drąsos? Mes nežinome“, - samprotavo advokatė.