Malio saugumo pajėgos šturmavo viešbutį. „CNN“ skelbia, kad užpuolikai vis dar viešbučio viduje.

Malio sostinėje per ginkluotą išpuolį ir įkaitų dramą viešbutyje žuvo 22 įkaitai

Malio sostinėje Bamake penktadienį, ginkluoti įtariami islamistai įsiveržė į ištaigingą viešbutį „Radisson Blu“, šaudydami iš automatinių ginklų paėmė įkaitais daugiau kaip 100 viešbučio klientų, o kai įkaitų drama baigėsi, rasti mažiausiai 22 negyvi žmonės.

Specialiosios pajėgos aukštas po aukšto vadavo žmones, pranešė vietinė televizija ir saugumo tarnybos pareigūnai, kol po devynių valandų apsuptis buvo baigta.

Malio televizija rodė chaotiškus vaizdus iš viešbučio vidaus, kai policininkai ir saugumiečiai lydėjo sukrėstus ir persigandusius gyventojus koridoriais ir per pagrindinį vestibiulį.

„Šiuo metu jie nebeturi įkaitų, pajėgos dabar jų ieško“, – sakė per spaudos konferenciją saugumo ministras Salifas Traore

Malio saugumo tarnybos šaltiniai nurodė, kad žuvo mažiausiai 22 įkaitai viešbutyje ir kad iš Burkina Faso permestos prancūzų specialiosios pajėgos „dalyvauja operacijoje kartu su maliečiais“.

Malio kariškiai nurodė, kad buvo nukauti ir du užpuolikai.

„Įkaitų drama baigėsi. Mes dabar rūpinamės saugumo viešbutyje užtikrinimu“, – sakė kitas pareigūnas, kai civilinės saugos tarnybos darbuotojai nešė aukas oranžiniuose maišuose.

JAV specialiųjų operacijų kariai padėjo išvaduoti mažiausiai šešis amerikiečius iš šio ištaigingo viešbučio.

Puošnus 190 numerių viešbutis „Radisson“ laikytas vienu geriausių vakarų Afrikoje, traukė verslininkus, turistus ir vyriausybių pareigūnus iš viso pasaulio savo ištaigingomis maudyklėmis, lauko baseinu, konferencijų salėmis.

Elitinis Prancūzijos karo policijos dalinys, kurio specializacija – įkaitų vadavimo operacijos, penktadienį išskrido į Malio sostinę, kur įtariami džihadistai užgrobė vieną prabangų viešbutį, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Malio viešbutyje teroristai įkaitų nebeturi, pranešė saugumo ministras

Malyje viešbutį sostinėje penktadienį užėmę ir daugiau kaip 100 žmonių įkaitais paėmę ginkluoti banditai po saugumo pajėgų operacijos įkaitų nebeturi, pranešė vyriausybė.

„Šiuo metu jie nebeturi įkaitų, pajėgos dabar jų ieško“, – sakė per spaudos konferenciją saugumo ministras.

Pasak Malio kariškių, du viešbutį užgrobę džihadistai nukauti.

Apie 40 žandarų, priklausančių specialiųjų operacijų daliniui GIGN, išvyko padėti Malio saugumo pajėgoms, reaguojančioms į įkaitų dramą viešbutyje „Radisson Blu“, kur užpuolikai vienu metu laikė įkaitais iki 170 svečių ir darbuotojų.

BFMTV praneša, kad daugiau įkaitų nėra. Viešbutyje rasta 18 žmonių kūnai, kol kas neaišku, kas nutiko užpuolikams.

„Rasta aštuoniolika kūnų“, – sakė pašnekovas su anonimiškumo sąlyga, dar pridūręs, kad viešbutyje jau yra iš Burkina Faso permestos prancūzų specialiosios pajėgos, „dalyvaujančios operacijoje kartu su maliečiais“.

Saugumo šaltiniai sakė, kad užpuolikai yra džihadistai, kurie įsiveržė į viešbučio kompleksą apie 7 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku), atvažiavę automobiliu su diplomatiniais numeriais. Kai prasidėjo ši ataka, daug svečių buvo savo kambariuose.

Automatinių ginklų papliūpos girdėjosi prie 190 kambarių viešbučio miesto centre.

Aukų tapatybė kol kas nežinoma.

Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ paskelbė, kad tarp įkaitų yra bent septyni Kinijos piliečiai, o oro bendrovė „Turkish Airlines“ pranešė, kad per ataką įstrigo šeši jos darbuotojai. Delis informavo, kad tarp įkaitų yra 20 Indijos piliečių.

„Viskas vyksta septintame aukšte; džihadistai šaudo koridoriuje“, – vienas saugumo šaltinis anksčiau sakė AFP.

Malio kariai, policija ir specialiosios pajėgos apsupo viešbutį kartu su Jungtinių Tautų (JT) taikdarių misijos MINUSMA kariais ir Prancūzijos kariai, kovojančiais su džihadistais Vakarų Afrikoje per operaciją „Barchanas“ .

Dvi paleistos įkaitės – Turkijos oro bendrovės darbuotoja ir Dramblio Kaulio Kranto pilietė, atvykusi į Bamaką dalyvauti ekonomikos konferencijoje – pasakojo AFP mačiusios šviesiaodžio vyro kūną, gulintį viešbutyje ant grindų.

Vienas greitosios pagalbos medikas sakė, kad trys apsaugininkai buvo sužeisti, o vieno iš jų būklė sunki. Vienas AFP korespondentas matė pašautą policijos pareigūną, kurį evakavo saugumo pajėgos.

Prezidentas Ibrahimas Boubacaras Keita, kuris buvo išvykęs į Čadą, kur vyksta Sachelio regiono lyderių susitikimas, nusprendė grįžti į savo šalį, prezidentūra informavo AFP.

JAV įsikūrusi verslo grupė „Rezidor Hotel Group“, kuriai priklauso „Radisson“ viešbučių tinklas, nurodė, kad užpuolikų įkaitais tapo iš viso 170 žmonių – 140 svečių ir 30 darbuotojų.

Rugpjūtį Malio centriniame regione esančiame Sevarės mieste per beveik parą trukusią įkaitų dramą žuvo penki JT darbuotojai, keturi kariai ir keturi užpuolikai.

Islamistų grupuotės toliau rengia atakas Malyje, nors birželį buvo pasirašyta taikos sutartis tarp buvusių tuaregų sukilėlių, veikiančių šalies šiaurėje ir vyriausybę palaikančių ginkluotų judėjimų.

Keli kilometrai nuo įkaitų dramos vietos Malyje buvęs Lietuvos karys nenukentėjo

Lietuvos karys per įkaitų dramą Malyje, Vakarų Afrikoje, penktadienį buvo bazėje už kelių kilometrų nuo užgrobto viešbučio, jis nenukentėjo, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

„Bamake, Malio sostinėje, Europos Sąjungos mokymo misijoje tarnaujantis Lietuvos karys per įvykius nenukentėjo“, - skelbiama ministerijos interneto svetainėje.

ES Mokymo misijoje tarnauja iš viso trys Lietuvos kariai – judėjimo kontrolės specialistas štabe Bamake ir du instruktoriai Kulikore.

Ginkluoti užpuolikai į prabangų „Radisson Blu“ viešbutį Malio sostinėje Bamake įsiveržė penktadienio rytą. Vėliau viešbutį šturmavo specialiosios pajėgos. Pranešama, kad viešbutyje rasta 18 žuvusiųjų kūnų.

Išvaduoti septyni Alžyro piliečiai, 20 indų

Malio sostinėje Bamake iš teroristų užgrobto viešbučio išvaduoti septyni Alžyro piliečiai, kariams šturmavus šį viešbutį, pranešė Alžyro užsienio reikalų ministras Ramtane Lamamra.

Išvaduoti šeši oficialios Alžyro delegacijos nariai, daugiausia diplomatai, ir vienas civilis, dirbęs vienoje prancūzų bendrovėje, taip anot naujienų agentūros APS, sakė R.Lamamra.

Kol kas nežinoma, ar viešbutyje „Radisson Blu“ buvo daugiau alžyriečių, kai teroristai penktadienio rytą ėmė siautėti viešbutyje, paimdami įkaitais 170 svečių ir viešbučio personalo narių.

Alžyro ministras R.Lamamra, pažymėjęs, kad palaiko „pastovų ryšį“ su savo kolega Malio ministru Abdoulaye Diopu (Abdulaje Diopu), pareiškė, jog Alžyras „griežtai smerkia visus teroro aktus bet kur ir bet kokiomis aplinkybėmis“.

Indijos užsienio reikalų ministerija socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad išvaduota ir 20 Indijos piliečių.

„Gera naujiena! Visi 20 indų Bamako viešbutyje saugiai evakuoti. Mūsų ambasadorius Malyje tai patvirtino“, – parašė Indijos URM atstovas Vikas Swarupas.

Prancūzijos gynybos ministerija nurodė, kad prie minėto viešbučio dislokuotos prancūzų specialiosios pajėgos, atvykusios iš Burkina Faso, paprašius Malio valdžiai.

JAV specialiosios pajėgos padėjo išgelbėti šešis amerikiečius

Malyje JAV specialiųjų operacijų kariai penktadienį Bamake padėjo išvaduoti mažiausiai šešis amerikiečius iš ištaigingo viešbučio, kurį buvo įtariami islamistų kovotojai, pranešė JAV kariškiai.

„Nedidelė JAV pajėgų grupė padėjo civiliams pereiti į saugią vietą“, – sakė JAV karinės grupės Afrikoje atstovas pulkininkas Markas Cheadle'as žurnalistams Vašingtone, dar pridūręs, kad išvaduoti „mažiausiai šeši JAV piliečiai“.

Pasak vieno JAV pareigūno, Bamake per minėtą incidentą buvo maždaug 25 JAV kariškiai; tačiau jis neatsakė, ar ketinama į tą regioną siųsti papildomų JAV pajėgų.

Pasak Pentagono atstovės spaudai leitenantės pulkininkės Michelle Baldanza, minimi JAV kariai priklauso specialiųjų operacijų daliniui „Forward-North“ ir jie veikia kartu su „Vakarų Afrikos personalu“.