Iš pradžių skelbta apie 3 aukas, dabar jų skaičius išaugo iki 9.

Nežinomi asmenys viešbutį užpuolė šalies sostinėje Bamake, penktadienį maždaug 8 val. vietos laiku. Pranešama, kad jie paėmė įkaitų, rašo independent.co.uk.

„Veikiausiai tai bandymas paimti įkaitus. Ten atvyko policija ir atitvėrė vietovę“, - naujienų agentūrai „Reuters“ sakė vienas saugumo šaltinis.

Iš 190 kambarių turinčio viešbučio buvo girdėti automatinio ginklo šūviai, nurodo AFP. Skelbiama, kad įkaitais paimta net 170 žmonių. Tarp įkaitų yra JAV, Prancūzijos ir Kinijos piliečių.

Kol kas neaišku, kas yra užpuolikai, tačiau AFP šaltinis juos įvardijo kaip „džihadistus“.

Užpuolikai į populiarų viešbutį „Radisson Blu“ Malio sostinėje įsiveržė apsiginklavę šautuvais ir granatomis. Jie šaukė ir rėkė „Allahu Akbar“, skelbia „The Telegraph“.

Aukšto rango saugumo šaltinis teigė, kad dešimt užpuolikų, kaip manoma, šiuo metu yra viešbučio viduje ir yra paėmę įkaitus. Kitas šaltinis iš „Radisson Blu“ viešbučio sakė, kad įkaitų pagrobėjai yra du.

Vienas „Radisson Blu“ darbuotojas, prisistatęs Tamba Diarra, telefonu sakė, kad užpuolikai per ataką naudojo granatas.

„BBC Afrique“ žurnalistas Abdourahmane Dia teigė, kad šis viešbutis yra populiarus tarp emigrantų, dirbančių Malyje.

Rugpjūčio mėnesį įtariami islamistų kovotojai centriniame Malio mieste Sevarėje per įkaitų dramą viename viešbutyje nužudė 13 žmonių, tarp jų penkis Jungtinių Tautų darbuotojus.

Vienas saugumo šaltinis naujienų agentūrai sakė, kad ataka buvo surengta septintajame viešbučio, kur gyvena daug užsieniečių, aukšte.

„Koridoriuje šaudo džihadistai“, - sakė šaltinis.

Prancūzijos radijas RFI pranešė, kad trys užpuolikai į viešbučio teritoriją pateko diplomatiniais automobiliais.

JAV ambasada Malyje patvirtino, kad įvyko tokia ataka, ir visų Bamake esančių JAV piliečių paprašė likti viduje. Privatiems asmenims buvo patarta susisiekti su savo artimaisiais.

Apie 12.40 val. Lietuvos laiku „The Telegraph“ pranešė, kad Malio saugumo pajėgos pradėjo viešbučio šturmą.

„Specialiosioms pajėgoms pavyko išvaduoti daugiau nei 10 įkaitų“, – AFP cituoja vieną pareigūną.

Pasak „Reuters“, teroristai paleido kelis žmones, galėjusius pacituoti Koraną.

Iš teroristų užpulto „Radisson Blu“ viešbučio vyriausybės specialiosioms pajėgoms pavyko išvaduoti 80 žmonių, praneša Malio nacionalinis transliuotojas, skelbia „Reuters“.

Specialiosios vyriausybės pajėgos viešbutyje apžiūri kiekvieną aukštą spausdamos teroristus į kampą.

„Užpuolikai vis dar viduje. Retkarčiais pasigirsta šūviai“, – sakė liudininkai, esantys prie viešbučio.

Pavyko ištrūkti trims iš septynių „Turkish Airlines“ pilotų, įkalintų teroristų užpultame „Radisson Blu“ viešbutyje Bamake, penktadienį pranešė Turkijos vyriausybė, skelbia „Reuters“.

Dar nežinoma, ar jie pabėgo patys, ar juos paleido užpuolikai. Anksčiau pareigūnai teigė, kad viešbutyje apsistojo šeši „Turkish Airlines“ pilotai.

Viešbučių tinklas išplatino pranešimą

Malio sostinėje Bamake du ginkluoti asmenys „užrakino“ 170 žmonių per besivystančią įkaitų dramą viešbutyje „Radisson Blu“, sakoma penktadienį šio viešbučių tinklo paskelbtame pranešime.

„Grupei „Rezidor Hotel“ ... žinoma, kad šiandien, 2015 metų lapkričio 20 dieną, vyksta įkaitų drama jos nuosavybėje. Kaip rodo mūsų turima informacija, du asmenys užrakino 140 svečių ir 30 darbuotojų“, – nurodė bendrovė.

„Mūsų apsaugos ir saugumo komandos, taip pat mūsų vadybos komanda nuolat palaiko ryšį su vietos pareigūnais, kad suteiktų bet kokią įmanomą pagalbą, siekiant atkurti saugumą viešbutyje“, – sakoma Londone paskelbtame pranešime.

„Rezidor Hotel“ grupė yra įsikūrusi Jungtinėse Valstijose.

Saugumo šaltiniai Malyje nurodė, kad džihadistai įsiveržė į 190 kambarių turintį viešbutį ir kad prie pastato girdisi automatinių ginklų papliūpos.

Malio sostinės centre esančiame „Radisson Blu“ viešbutyje dažnai apsistoja diplomatai, turistai ir „Air France“ aviacijos bendrovės darbuotojai. Jis reklamavosi kaip saugiausias viešbutis šalyje. Jame yra 190 numerių.

Malyje tarnauja trys Lietuvos kariai

„Bamake, Malio sostinėje, Europos Sąjungos mokymo misijoje tarnaujantis Lietuvos karys per įvykius nenukentėjo. Misijos bazė, kurioje tarnauja Lietuvos karys, yra už kelių kilometrų nuo viešbučio, į kurį įsiveržę asmenys pradėjo šaudyti“, – rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime spaudai.

ES Mokymo misijoje tarnauja iš viso trys Lietuvos kariai – judėjimo kontrolės specialistas štabe Bamake ir du instruktoriai Kulikore.

Kaip ginkluoti nusikaltėliai pateko į viešbutį?

Egzistuoja keletas nuomonių apie tai, kas šį rytą nutiko Bamake.

Įvykių Malio sostinėje Bamake liudininkas spėja, kad užpuolikai ant savo automobilio turėjo diplomatinius numerius.

„Kol šlaviau kiemą, jis atvyko šiuo keliu“, – tvirtino viešbučio sodininkas. – Jie buvo automobilyje su diplomatiniais numeriais. Jie buvo kaukėti. Prie viešbučio vartų juos sustabdė sargybinis, tada jie pradėjo šaudyti ir mes pabėgome“.

Tačiau kitas liudininkas tikina, kad automobilis prasilaužė pro apsaugos barjerą prie viešbučio.

„Aš nežinau, kiek [buvo užpuolikų]. Jų buvo tarp penkių ir trylikos. Jie sužeidė tris apsaugininkus, buvusius prie viešbučio vartų. Šie apsaugininkai yra iš apsaugos firmos, jie nėra kariai“.

Elitinė Prancūzijos policija į Malį išsiuntė 50 pareigūnų

Penktadienį elitinė Prancūzijos policija į Malio sostinę išsiuntė 50 pareigūnų po to, kai teroristai užpuolė „Radisson Blu“ ir paėmė įkaitais ten buvusius žmones, skelbia „Reuters“.

Anot Prancūzijos vidaus reikalų ministerijos atstovo, šalies policija „patars ir padės Malio saugumo pajėgoms“ kovoje su viešbutį užpuolusiais teroristais.

„Reuters“ pranešė, kad Malio vyriausybės specialiosioms pajėgoms jau pavyko išvaduoti 80 įkaitų.