Šaltiniai teigė, kad butas San Deni priemiestyje buvo apsuptas atsekus įtariamųjų mobiliųjų telefonų informaciją. Įtariamieji ruošėsi atlikti „kažkokius veiksmus“, galimai surengti dar vieną teroro išpuolį.

Pasibaigus antiteroristinės operacijos svarbiausiam etapui – butų, kuriuose slėpėsi įtariami teroristai, šturmui, Paryžiaus prokuratūra paskelbė oficialų pranešimą dėl trečiadienio rytą vykdytų reidų, per kuriuos žuvo 2 žmonės – moteris savižudė sprogdintoja ir vyras, į kurį pataikė granata (anksčiau buvo pranešta, kad snaiperis)–, sulaikyti 7 žmonės, sužeisti 5 policininkai ir nukautas vienas policijos šuo. Operacija pradėta 4.20 val. (5.20 Lietuvos laiku), o svarbiausias jos etapas baigėsi prieš 12 val. (13 val. Lietuvos laiku).

Ramu San Deni dar nėra, policija šturmavo ir bažnyčią. Vis dar rajone daug policijos.

Policija įspėja žmones likti namuose ir nesiartinti prie langų.

CNN televizijos kalbintas gyventojas pasakojo, kad šiauriniame Paryžiaus priemiestyje San Deni (Saint Denis) nuo triukšmo pabudo apie 5 val. (Lietuvos laiku). Buvo girdėti šūviai.

Antiteroristinė operacija: šturmuotas įtariamųjų butas, nugriaudėjo sprogimai

Po kurio laiko paaiškėjo, kad vykdomas reidas ir antiteroristinė operacija. Keli įtariamieji trečiadienį paryčiais tebebuvo užsibarikadavę viename bute Paryžiaus šiauriniame rajone po to, kai per policijos antiteroristinį reidą, susijusį su pastarųjų teroro išpuolių Prancūzijos sostinėje tyrimu, pasipylė šūviai ir buvo sužeisti keli pareigūnai, pranešė policijos šaltiniai.

Operacija, prasidėjo paryčiais San Deni rajone.

Vokietijos naujienų portalas spiegel.de pranešė, kad antiteroristinės operacijos metu gausiai paleisti šūviai – tiek iš policijos pusės, tiek ir į juos. Pranešama, kad sužeista daug pareigūnų, tačiau ši informacija oficialiai nepatvirtinta. Virš teritorijos skraidė sraigtasparniai.

Netrukus pasipylė pranešimai apie aukas ir suėmimus: AFP skelbė, kad vienas žmogus nukautas per policijos operaciją, vietinė žiniasklaida skelbė, kad suimti bent trys žmonės.

„Le Monde“ skelbia, kad du žuvusieji gali būti susiję su teroro aktais, įvykdytais šalies sostinėje naktį į lapkričio 14-ąją.

BBC remiasi Prancūzijos TV, kuri praneša, kad pastate susisprogdino moteris savižudė, kuri buvo apsijuosusi sprogmenimis.

Pranešama, kad vietoje iš viso galėjo būti apie 7 sprogimai.

Į antiteroristinės operacijos vietą atsiųsti kariai.

Taikiniai – A. Abaaoudas, S. Abdeslamas ir „devintasis“

Įtariamasis Abdelhamidas Abaaoudas
Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as patvirtino tai, kas buvo žinoma iš šaltinių policijoje ir Paryžiaus prokurorų pranešimų: bute buvo sunaikinti du žmonės, viena moteris susisprogdino, į vieną vyrą pataikė granata (anksčiau buvo pranešta, kad snaiperis). Buvo suimti septyni žmonės: trys bute, dar kiti du, taip pat buto savininkas ir jo „draugas“.

B. Cazeneuve'as taip pat kalbėjo apie Abdelhamidą Abaaoudą, kuris, kaip manoma, yra Paryžiaus išpuolių tikrasis organizatorius. Informacija, atvedusi policiją iki buto Sent Deni, „sudarė įspūdį, kad Abaaoudas tikėtinai buvo ten“, sakė jis.

Manoma, kad jis buvo Sirijoje, tačiau dabar greičiausiai yra Prancūzijoje.

Reido metu vis pasidorydavo informacija, kad jis greičiausiai yra tarp bute užsibarikadavusių žmonių.

Kiti du vyrai, užsidarę su juo daugiabutyje, manoma, yra Salahas Abdeslamas, kurio medžioklė vyksta nuo šeštadienio, lapkričio 14 dienos, ir nuo antradienio, lapkričio 17-osios, vakaro ieškomas neidentifikuotas „devintasis užpuolikas“.
Įtariamasis Salahas Abdeslamas

Ta vieta, kur vykdoma antiteroristinė operacija, yra netoli Prancūzijos nacionalinio stadiono - vieno iš kelių objektų sostinėje, kuriuos praeitą penktadienį atakavo ginkluoti užpuolikai ir mirtininkai sprogdintojai per iki šiol didžiausius teroro išpuolius šalies teritorijoje. Atsakomybę dėl tų atakų prisiėmė džihadistų judėjimas "Islamo valstybė" (IS).

Šiauriniame priemiestyje vykdomas reidas yra susijęs su išpuoliais Prancūzijos sostinėje, nusinešusiais 129 žmonių gyvybes, trečiadienį pranešė vienas su ta operacija susijęs šaltinis.

Sulaikytas vyras, išnuomojęs savo butą dviem žmonėms „iš Belgijos“

Vienas vyras, trečiadienį sulaikytas per policijos antiteroristinį reidą Paryžiaus šiauriniame priemiestyje Sen Deni, sakė išnuomojęs savo butą dviem asmenims iš Belgijos vieno savo draugo prašymu.

„Vienas draugas paprašė, kad kelioms dienoms apgyvendinčiau porą jo draugų“, – vyras sakė naujienų agentūrai AFP.

Tą butą trečiadienį paryčiais šturmavo policija, ieškanti įtariamojo, kuris, kaip manoma, vadovavo praeitą penktadienį Prancūzijos sostinėje įvykdytoms koordinuotoms atakoms, per kurias žuvo 129 žmonės, o dar per 350 buvo sužeisti.

„Pasakiau, kad ten nėra čiužinio, bet jis pasakė, kad „tai ne problema“ ir kad jie tenori, jog būtų vandens ir vietos melstis“, – sakė savo vardo nepanoręs viešinti vyras, kuriam policija tuojau po to uždėjo antrankius ir išsivedė.

AFP pašnekovas nurodė, kad jo draugo pažįstami atvyko iš Belgijos, kur, kaip sakė tyrėjai, gyveno keli iš Paryžiuje siautėjusių džihadistų.

„Manęs paprašė padaryti paslaugą – ir aš padariau paslaugą. Nežinojau, kad jie teroristai“, – aiškino vyras.

Šio vyro draugė, kuri taip pat buvo areštuota policijos, sakė AFP miegojusi tame bute praeitą savaitę ir pasakojo, kad tas būstas atrodė kaip „lindynė“.

Du naujieji nuomininkai atvyko į jį „prieš dvi dienas“, – sakė ji.

Tie žmonės buvo tarp penkių asmenų, kuriuos policija suėmė per reidą bute.

Liudininkai pasakojo apie vis pasikartojančius šūvius ir sprogimus

„Associated Press“ pakalbino Sen Deni gyventojus, kurie tapo apsiausties liudininkais.

Vienas gyventojas kalbėjo apie intensyvų šaudymą ir sprogimus per policijos operaciją netoli tos vietos, kur praėjusią savaitę buvo įvykdytas vienas iš kruvinų išpuolių.

26 metų nepriklausomas žurnalistas Baptiste Marie, gyvenantis netoli apgulties vietos, „Associated Press“ pasakojo: „Viskas prasidėjo nuo sprogimo. Tada nugriaudėjo antras didelis sprogimas. Tada dar du sprogimai. Šūviai skambėjo apie valandą“.

21 metų gyventojas Aminas Guizani pasakojo: „Buvo granatos. Sproginėja, sustoja. Kalašnikovai. Vėl prasideda“.

„Air France“ lėktuvai iš JAV nepasiekė Paryžiaus

Trečiadienio naktį iš JAV į Prancūzijos sostinę Paryžių turėję skristi du prancūzų avialinijų „Air France“ lėktuvai turėjo vykdyti neplaninius nusileidimus kituose oro uostose. Lėktuvai nutupdyti dėl bombų pavojaus, praneša CNN.

Skrydis 65, kuris turėjo vykti iš Los Andželo į Paryžių buvo nukreiptas į Solt Leik Sitį, o Prancūzijos sostinės Charles de Gaulle oro uoste turėjęs leistis 55 reisas iš Vašingtono buvo nukreiptas į JAV kaimyninės Kanados Halifakso oro uostą.

Dėl tų reisų „buvo gauta anoniminių grasinimų po to, kai kiekvienas iš jų pakilo“, sakoma „Air France“ pranešime. „Prevenciškai, siekdama atlikti visus būtinus saugumo patikrinimus, „Air France“ ... nusprendė prašyti nutupdyti abu lėktuvus“, – pridūrė bendrovė.

CNN kalbinti liudininkai sakė, kad panikos lėktuvuose nebuvo, žmonėms iš pradžių nebuvo pasakyta konkreti nusileidimo priežastis, tačiau matomas gelbėjimo tarnybų transportas signalizavo, kad priežastis turi būti rimta.

CNN šaltinis nežinojo, ar apie abu pavojus pranešė tas pats asmuo.

„Keletas teisėsaugos institucijų dirba siekdamos nustatyti grėsmių pobūdį, dėl ko lėktuvus teko nukreipti“, – sakė FTB specialusis agentas Toddas Palmeriš iš Solt Leik Sičio skyriaus.

Šiaurės Amerikos oro erdvės gynybos atstovas spaudai Prestonas Schlachteris patvirtino, kad nei vieno pranešto incidento su „Air France“ lėktuvais atveju JAV kariniai orlaiviai pakelti nebuvo.
„Skrydžių nukreipimas yra drakoniškiausias atsakas į bombų pavojų, – CNN sakė nacionalinio saugumo analitikė Juliette Kayyem. – Manau, kad dabar mes tai vertiname rimtai, kol išgirsime paaiškinimą dėl bombų pavojaus pagrįstumo“.

Keleivius apklausė FTB

Keleivis Trevoras Moranas iš Los Andželo skrido į Paryžių, norėdamas reise „Flight 65“ nufilmuoti vaizdo klipą. Jo teigimu, pilotas pranešė, kad lėktuvas turi atlikti avarinį nusileidimą. „Kai nusileidome, buvo didžiuliai autobusai, į kuriuos mus visus susodino, – pasakojo vyras CNN. – Visi skridę žmonės laukia šiame vestibiulyje. Niekas nežino, kas vyksta“.

Tuo pačiu lėktuvu skridęs Keithas Rosso pasakojo, kad buvo ką tik baigęs valgyti, kai skrydžio ekipažas staiga paėmė padėklus ir pasakė, kad lėktuvas leidžiasi dėl „nesaugių skrydžio sąlygų“.
Pasak K. Rosso, FTB apklausė „Flight 65“ keleivius.

Karališkoji Kanados raitoji policija pranešė, kad reisu „Flight 55“ skridęs lėktuvas ir keleivių bagažas bus apieškoti, bus ieškoma sprogmenų.

„Tai – terorizmas“

Nors lėktuvai saugiai nusileido, CNN teisėsaugos analitikas Jonathanas Gilliamas teigia, kad yra priežasčių rimtam susirūpinimui.

„Vienas dalykas turi būti aiškus – mes tai galime vadinti melagingu pranešimu, tačiau realybė yra tokia, kad terorizmas – kurį mes matome šiuo metu Prancūzijoje ir čia – yra taktika, kuri naudojama siekiant paveikti psichologinius ar politinius pokyčius bendruomenėje. Būtent tai ir vyksta“, – teigė J. Gilliamas.

„Kalbant apie bombų pavojų, tai gali būti melagingas pranešimas. Tačiau tai yra terorizmas“, – pridūrė teisėsaugos analitikas.

Įtampa

Apie bombų pavojų į Paryžių skridusiuose lėktuvuose pranešta praėjus keturioms dienoms po daug gyvybių nusinešusių teroro išpuolių Prancūzijos sostinėje.

Penktadienio, lapkričio 13-osios, vakare savižudžiai sprogdintojai nužudė mažiausiai 129 žmones.
Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as paskelbė šalyje nepaprastąją padėtį.

Atsakomybę prisiėmė teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“. Vėliau Prancūzijos karo lėktuvai pradėjo oro smūgių seriją prieš „Islamo valstybės“ faktinę sostinę Raką, esančią Šiaurinėje Sirijos dalyje.