Naujoji šalies premjerė Beata Szydlo interviu wpolityce.pl pareiškė, kad jei šalies saugumui nekils grėsmė, Lenkija pasiruošusi įvykdyti įsipareigojimus dėl pabėgėlių kvotų.

„Gerbiame sprendimus, kurie priimami ES lygiu ir tai suprantame, tačiau... Pabėgėliai, kurie bėga, nes jų gyvybei gresia pavojus – tai viena. O tie, kurie bėga dėl ekonominių priežasčių – kas kita. Taip pat yra klausimas, ar tarp jų nėra tų, kurie kelia grėsmę. (...) Jeigu savo įsipareigojimus galėsime įvykdyti nesukeliant grėsmės Lenkijos žmonių saugumui, tai sutiksime juos įvykdyti. Tačiau nesutiksime, kad mūsų saugumui iškiltų grėsmė“, – sakė B. Szydlo.

DELFI primena, kad sekmadienį Lenkijos naujasis užsienio reikalų ministras pareiškė, kad šimtai tūkstančių pabėgėlių iš Sirijos, plūstančių į Europą, galėtų būti apmokyti kautis, sudaryti armiją ir grįžti „išvaduoti savo tėvynės“.

Witoldas Waszczykowskis taip pat sakė visuomeninei televizijai, kad pabėgėliai verčiau pasitarnautų tokiu būdu, užuot sėdėję ir gurkšnoję kavą Berlyno simboliu tapusioje alėjoje arba kituose Europos miestuose.

„Šimtai tūkstančių sirų neseniai atvyko į Europą. Galime padėti jiems suformuoti armiją, – nurodė diplomatijos vadovas. – Dešimtys tūkstančių jaunų vyrų išsilaipina iš guminių valčių su (planšetiniais kompiuteriais) „iPad“ rankose ir užuot paprašę atsigerti arba pavalgyti jie klausia, kur galėtų įsikrauti savo mobiliuosius telefonus.“

„Jie galėtų vykti išvaduoti savo šalies su mūsų pagalba“, – sakė W.Waszczykowskis.

W.Waszczykowskis pridūrė norintis išvengti padėties, kai „mes siunčiame savo karius kautis į Siriją, kai šimtai tūkstančių sirų gurkšnoja kavą (Berlyno alėjoje) Unter den Linden“ arba kituose Europos miestuose.

Lenkijos Europos reikalų ministras Konradas Szymanskis šeštadienį pareiškė, kad Varšuva nebelaiko ES plano perskirstyti pabėgėlius Bendrijos šalyse „politine galimybe“.