J.Kaczynskis pasirinko 52 metų B.Szydlo savo partijos kandidate į premjerus po to, kai ji sėkmingai vadovavo Andrzejaus Dudos prezidento rinkimų kampanijai ir padėjo šiam politikos naujokui gegužę iškovoti pergalę prieš perrinkimo siekusį tuometinių valdančiųjų - Pilietinės platformos (PO) - politinį sąjungininką Bronislawą Komorowskį.

Elegantiškai besirengianti politikė trumpa šukuosena, išvaizda šiek tiek panaši į Vokietijos kanclerę Angelą Merkel, dažniausiai būna rimtai nusiteikusi, bet ją visada supa entuziastingi jauni šalininkai.

Krokuvoje įsikūrusiame Jogailos universitete įgijusi etnografijos studijų laipsnį, B.Szydlo savo kelią į didžiąją politiką pradėjo tapusi pietinio angliakasių miesto Bžeščių mere.

2005 metais ji buvo išrinkta į Seimą pagal PiS sąrašą.

Būdama įstatymų leidėja B.Szydlo tvirtai gynė konservatyvias pozicijas svarstant įvairius opius klausimus, tokius kaip abortai, dirbtinis apvaisinimas ar 2011 metų Stambulo konvencija – pirmasis pasaulyje teisiškai įpareigojantis tarptautinis dokumentas, kuriuo siekiama užkirsti kelią smurtui prieš moteris.

Per rinkimų kampaniją B.Szydlo aktyviai keliavo po visą šalį, viliodama rinkėjus pažadais sumažinti mokesčius, padidinti išlaidas socialinei gerovei užtikrinti ir skirti dosnesnes išmokas šeimoms. Ji taip pat žadėjo sumažinti senatvės pensijos amžių ir įvesti mokesčius bankams bei užsienio kapitalo prekybos tinklams.

Tuo tarpu J.Kaczynskis per rinkimų kampaniją daugiausiai dėmesio skyrė problemoms, susijusioms su Europą užklupusia migrantų krize.

Dažnai pasitelkdamas kurstančią retoriką, jis žadėjo rinkėjams neįleisti į Lenkiją pabėgėlių bei migrantų, ir siūlė vietoje to finansiškai paremti Europos Sąjungos pastangas išspręsti šią krizę.

Kai kurie analitikai ir žiniasklaidos priemonės J.Kaczynskį vadina naujuoju Lenkijos „karaliumi“, akcentuodami, kad jo rankose sutelkta absoliuti PiS kontrolė, o pati partija kontroliuoja prezidentūrą, parlamentą ir greitai kontroliuos centrinį banką.

Analitikai taip pat mano, kad jo turima politinė įtaka neišvengiamai reiškia, jog B.Szydlo bus tik marionetinė premjerė.

„Beata Szydlo užims premjerės postą vyriausybėje, kurioje turės labai nedaug savo pačios patikimų sąjungininkų“, - įspėjo liberalios pakraipos laikraštis „Gazeta Wyborcza“, griežtai kritikuojantis PiS.

B.Szydlo yra ištekėjus ir turi du sūnus, iš kurių vienas yra medicinos studentas, o kitas – katalikų diakonas.