Ankstesnė šalies vyriausybė žlugo po masinių protestų dėl tragiško gaisro naktiniame klube, kuris pareikalavo mažiausiai 55 žmonių gyvybių.

Buvęs eurokomisaras 46 metų Dacianas Ciolosas pristatė savo kabineto ministrus, kurių paskyrimui vėliau šią savaitę dar turės pritarti parlamentas. Iš 22 postų naujajame technokratų kabinete septyni skirti moterims.

D.Cioloso paskyrimas premjeru yra tiesioginė kritika rumunų politikams, kurie laikomi korumpuotais, arogantiškais bei nesuprantančiais paprastų rumunų problemų.

2016 metų pabaigoje Rumunijoje numatyti parlamento rinkimai.

Partijos sekmadienį leido suprasti, jog palaikys naują vyriausybę.

Buvęs premjeras Victoras Ponta, jau teisiamas dėl kaltinimų korupcija, susijusių su jo veikla 2007-2011 metais, kai dirbo teisininku, su savo kabinetu atsistatydino lapkričio 4 dieną, tūkstančiams žmonių išėjus į Bukarešto gatves protestuoti dėl pražūtingo gaisro naktiniame klube.

Protestuotojai tvirtino, kad tragedija įvyko dėl silpnų priešgaisrinės saugos reikalavimų ir korupcijos. Tūkstančiai žmonių kelis vakarus dalyvavo demonstracijose, reikalaudami užtikrinti geresnį valdymą ir padaryti galą korupcijai.

Rumunijos ambasadorius Didžiojoje Britanijoje Mihnea Motocas naujajame kabinete paskirtas gynybos ministru, o prie teisingumo ministerijos vairo turėtų stoti Cristina Guseth - kovos su korupcija ekspertė ir JAV nevyriausybinės priežiūros organizacijos „Freedom House“ biuro Rumunijoje vadovė.

„Norėjau pasirinkti kompetetingus ir savo veiklos srityse patirtį turinčius žmones, atvirus dialogui. Jie ateina iš privataus sektoriaus, Rumunijos ir Europos administracijų, yra pilietinės visuomenės ekspertai“, - žurnalistams sakė buvęs žemės ūkio eurokomisaras D.Ciolosas.

„Viliuosi, kad rytoj parlamente įvyks svarstymai, kurie baigsis antradienį galutiniu balsavimu, kad kiek įmanoma greičiau turėtume veikiančią vyriausybę“, - pridūrė jis.

D.Ciolosas finansų ministre paskyrė Ancą Paliu Dragu, kuri dirba ekonomikos analitike Europos Komisijoje ir yra buvusi Tarptautinio valiutos fondo ekspertė.

Vyriausias kabineto narys yra diplomatijos vadovu paskirtas 66 metų Lazaras Comanescu, kuris savo karjerą Užsienio reikalų ministerijoje pradėjo dar 1972 metais ir dirbo Rumunijos ambasadoriumi Vokietijoje.

Į vidaus reikalų ministro postą pasiūlytas Rumunijos policijos vadovas Petre Toba.

Dabartiniam „Rumunijos geležinkelių“ generaliniam direktoriui Danui Marianui Costescu pasiūlyta tapti susisiekimo ministru, o energetikos ministro portfelis patikėtas energetikos įmonės „Electrica“ valdybos nariui Victorui Grigorescu.

Politikos apžvalgininkai sako, kad D.Cioloso vyriausybė antradienį turėtų nesunkiai laimėti balsavimą dėl pasitikėjimo parlamente ir jame užsitikrinti reikalingą daugumą iš visų frakcijų, išskyrus buvusius valdančiuosius V.Pontos socialdmeokratus (PSD).

Opozicijai priklausantys liberalai, kurie yra buvę ekspremjero V.Pontos koalicijos partneriai, taip pat etninėms mažumoms atstovaujančios frakcijos, tarp jų Rumunijos vengrų demokratinė sąjunga (UDMR), drauge turi daugumą parlamente ir sakė, jog rems D.Cioloso vyriausybę.