Vyras buvo apklaustas po to, kai policijos pareigūnai netoliese sienos su Belgija sustabdė jo automobilį. Jau prieš kelias valandas buvo išsiaiškinta, kad automobilį „Volkswagen Polo“, kuris buvo paliktas vienos iš atakų vietų, buvo išsinuomojęs Salah Andeslamas.

Šiuo metu paskelbta tarptautinė S. Abdeslamo paieška. Vienas iš jo brolių Paryžiaus centre detonavo sprogmenų diržą, o kitas buvo sulaikytas Belgijoje. Jis buvo vienas iš trijų žmonių automobilyje, kurį šeštadienio rytą, kelios valandos po išpuolių, per kuriuos žuvo mažiausiai 129 žmonės, buvo sustabdę policijos pareigūnai. Keturi policijos atstovai patvirtino, kad S. Abdeslamas tikrai buvo sustabdytas, patikrintas jo asmens dokumentas, ir jis paleistas. Pareigūnai pageidavo išlikti anonimais, nes neturi įgaliojimų viešai aptarinėti tyrimo eigos.

SVARBIAUSI FAKTAI, ŽINOMI IKI ŠIOL:

- Prancūzija ėmėsi „plataus masto“ antskrydžių prieš „Islamo valstybės“ pozicijas Rakoje. Iš viso numesta 20 bombų, sunaikinta vadavietė, džihadistų verbavimo centras, ginklų sandėlis ir teroristų mokymų stovykla;
- Spėjama, kad su teroristiniais išpuoliais Paryžiuje susiję trys broliai. Vienas iš jų laisvėje ir slapstosi. Paaiškėjo, kad Prancūzijos policija apklausė įtariamąjį teroristą ir paleido į laisvę – tai nutiko kelios valandos po išpuolių virtinės;
- Teroristinių atakų aukų skaičius Prancūzijos sostinėje siekia 129, keli šimtai sužeisti.
- Per trijų koordinuotų komandų surengtas atakas Paryžiuje žuvo septyni teroristai.

Ieškomas profesionalas, pagaminęs bombas

Prancūzijos senatorė Nathalie Goulet pareiškė, kad šiuo metu greičiausiai ieškoma bombų gamintojo, kuris yra vienas iš trijų brolių, susijusių su išpuoliais.

„Jiems reikėjo tikro profesionalo“, – teigia politikė. Nors šiuos faktus ir paskelbė oficialiai, N. Goulet patarė neskubėti su išvadomis, nes faktų tikrinimas užima laiko.

Prancūzijos policija paviešino ieškomo įtariamojo nuotrauką

Prancūzijos policija prašo visuomenės pagalbos, ieškant įtariamojo teroristo Abdeslamo Salah, kuris siejamas su išpuoliais Paryžiuje. Pareigūnai perspėja prie jo nesiartinti ir tvirtina, kad įtariamasis „itin pavojingas“, skelbia „The Guardian“.

Tuo tarpu Agence France-Presse savo "Twitter" paskyroje išplatino vizualią schemą, kurioje galima matyti kruvinųjų atakų Paryžiuje chronologiją.

Kaip skelbia „Le Monde“, dviejų iš trijų brolių vardai aptikti dviejų nuomotų automobilių nuomos sutartyse. Mašinomis naudojosi teroristai – tai buvo pilkos spalvos „VW Polo“, rastas prie „Bataclan“ koncertų salės, kur nužudyti 89 žmones, ir juodos spalvos „Seat“, panaudotas per atakas mažiausiai dviejuose restoranuose, kurį policijos pareigūnai aptiko šeštadienio naktį. Automobilyje rasti trys užtaisyti automatiniai šautuvai „Kalašnikov“ ir juoda kuprinė, kurios turinys neskelbiamas.

„The Washington Post“ įvardijo tris įtariamuosius su išpuoliais Paryžiuje susijusius teroristus, informuoja „The Guardian“.

Amerikiečių laikraštis skelbia, kad „įtakingas Europos žvalgybos pareigūnas, susipažinęs su byla, teigia, kad trys įtariami teroristai įvardijami kaip prancūzai broliai Ibrahimas ir Salah Abdeslamai ir Bilalis Hadfi.

Anot laikraščio, visi trys gyveno Belgijoje. Ketvirtasis įvardytas anksčiau – tai 29 metų Omaras Ismailis Mostefai. Vienas iš Abdeslamų brolių buvo savižudis sprogdintojas. Kitas buvo atsakingas už logistiką ir siejamas su automobilio nuomą.

Prie išpuolių Paryžiuje galėjo prisidėti iki 20 žmonių, teigia „L‘Echo“ žurnalistas Martinas Buxantas, remdamasis Belgijos saugumo tarnybomis.

Skelbiama, kad asmenų, susijusių su teroristiniais išpuoliais Paryžiuje, paieškos šiuo metu koncentruojamos į tris Belgijoje gyvenančius brolius prancūzus, rašo telegraph.co.uk.

Sekmadienį Belgijos generalinis prokuroras patvirtino, kad du Prancūzijos piliečiai, gyvenę Briuselyje – du iš septynių savižudžių sprogdintųjų.

„Le Monde“ skelbia, kad kol kas neaišku, ar du prancūzai broliai, išsinuomoję automobilius, buvo Paryžiuje žuvę mirtininkai, tad yra galimybė, kad jie vis dar slapstosi. Trečiasis brolis – vienas iš tų, kurie buvo sulaikyti Briuselyje.

Šeštadienį Paryžiaus prokuroras Francois Moulinsas užsiminė apie vieną „Belgijoje gyvenantį“ prancūzą, kuris išsinuomojo automobilį „Seat“ (greičiausiai tai minėtasis trečiasis brolis). „Šį asmenį policijos pareigūnai identifikavo prie sienos su Belgija automobilyje, kurs nebuvo nei „Seat“, nei „Polo“. Jame buvo dar du žmonės, taip pat gyvenantys Briuselyje.

Anot prokuroro, tyrėjai iš Belgijos „sulaikė tris asmens, apie kuriuos Prancūzijos žvalgybos tarnybos nieko nežino“. Nors tai oficialiai dar nepatvirtinta, vienas įtakingas Europos žvalgybos pareigūnas sakė, kad tai buvo du broliai, turintys Prancūzijos pilietybę – Ibrahimas ir Salah Abdeslamai, skelbia „Washinton Post“.

Remiantis dienraščio šaltiniais, vienas buvo savižudis sprogdintojas, o kitas „padėjo logistikos ir kitais klausimais, pavyzdžiui, rūpinosi automobilių nuoma“.

Kitas asmuo įvardijamas kaip Belgijos gyventojas Bilalis Hadf, kuris yra kovojęs už „Islamo valstybę“ Sirijoje.

BFM TV skelbia, kad vienas žuvo per išpuolį, o antrasis yra sulaikytas Belgijoje, tačiau niekas negali patvirtinti, ar jis prisidėjo prie atakų. Kovos su terorizmu tarnybos apie trečią asmenį informacijos neturi. Jis galėtų būti vienas iš besislapstančių teroristų.