Viso pokalbio metu pašnekovės balsas drebėjo, jautėsi nerimas. Pašnekovė tikino, kad nors šiandien pati nė nebuvo išėjusi iš namų Paryžiuje įtampa iš tiesų jaučiasi. Tą jai patvirtino ir vyras, kuriam šeštadienio rytą po kraupios tragedijos teko pasivaikščioti Paryžiaus gatvėmis.

„Šiandien ryte jau buvo kitoks miestas, kitoks Paryžius. Gatvėse buvo galima jausti, kad visi yra įsitempę, nesišypso. Ši situacija palietė kiekvieną šeimą ir, be abejo, visi yra nušiurpę ir labai išsigandę. Ir jeigu tik išgirsti kažkokią sireną, galvoji, kad įvykiai tebesitęsia“, - nerimu dalinasi V. Vilimaitė Lefebvre Delattre.

Jos teigimu, vyrauja nuotaika, kad tokie teroristiniai išpuoliai – ne pabaiga. „Žmonės kalba, kad bus ir daugiau, kad reikia būti labai atsargiems, mažiau naudotis visuomeniniu transportu. Šiandien neskamba muzika, mano dukra ir draugai nėjo į tenisą, nes viskas uždaryta. Imtasi visų saugumo priemonių, sakoma, kad negalima daryti jokių demonstracijų, niekur būriuotis, nes bijoma, kad gali būti kažkokie išpuoliai“, - nerimo kupinu balsu DELFI pasakojo moteris.

„Tai yra siaubinga. Po „Charlie Hebdo“ redakcijos užpuolimo ir visų įvykių atrodė, kad tai jau yra baisu. Kad kas dar gali būti baisiau. Bet, pasirodo, tai įmanoma. Aišku, be abejo, visi kalba apie tai, kad reikia nepamiršti, jog ta laisvė, kurią mes turime, yra labai brangi ir reikia kovoti, būti labai stipriems, nepasiduoti, nes būtent šito teroristai ir siekia“, - teigė V. Vilimaite Lefebvre Delattre.

Anot jos, po tokių išpuolių šalyje dar labiau sustiprėja antiislamistinės nuotaikos ir „tai nepadeda sujungti visuomenės“. „Manau, kad musulmonai turėtų jaustis dar labiau nesaugūs“, - sako pašnekovė.

Ji tikina, kad šiandien bene visi jos pažįstami tiek lietuviai, tiek prancūzai bijo išeiti iš namų ir su nerimu seka visas naujienas žiniasklaidoje: „Kiek kalbėjome su draugėmis, prancūzėmis ir lietuvėmis, beveik visi yra namuose. Nesinori tampyti likimo už ūsų. Vietoj tų žmonių, kurie vakar sėdėjo kavinėse, išėjo į koncertą ar žiūrėjo futbolo rungtynes, galėjome būti mes. Galėjome išeiti pavakarieniauti į 11 rajoną ir viskas galėjo baigtis labai liūdnai. Tai tik atsitiktinumas ir tu suvoki, kad mirtis yra labai arti“, - išgyvenimais dalijosi pašnekovė.

Moteris pripažįsta, kad net šiandien, vyrui palikus namus ir išėjus į miesto gatves, širdį kaustė nerimas, o ir pats vyras sutuoktinei pasakojęs, kad „norisi kuo greičiau sugrįžti namo“. Moteris Prancūzijoje gyvena jau trejus metus, o Paryžiuje – metus. Anot jos, šis įvykis palietė kiekvieną šeimą.

DEFI primena, kad penktadienio naktį Paryžiuje buvo įvykdyta virtinė teroristinių išpuolių. Jų metu nukentėjo daugiau nei keli šimtai žmonių. Nors tikslus aukų skaičius dar nėra žinomas, naujausiais duomenimis, skelbiamais pasaulio žiniasklaidoje, žuvo 128 asmenys.

Skelbiama, kad penktadienį Paryžiuje buvo įvykdytos net šešios teroristinės atakos: žudynės trijuose restoranuose, keletas sprogimų šalia Prancūzijos nacionalinio stadiono, kur tuo metu vyko futbolo rungtynės tarp prancūzų ir vokiečių, kurias stebėjo ir Prancūzijos lyderis F. Hollande'as, šaudynės „Bataclan“ koncertų salėje, kur koncertavo JAV grupė „Eagles of Death Metal“.

Už atakas atsakomybę prisiėmė Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

Internete paskelbtame IS pranešime sakoma, kad „aštuoni broliai, apsijuosę diržais su sprogmenimis ir ginkluoti automatais“ įvykdė „palaimintą ataką prieš ... kryžininkę Prancūziją“.

Šeštadienį du Prancūzijos policijos pareigūnai patikino, kad apieškojus vieno savižudžio, susisprogdinusio šalia Prancūzijos nacionalinio stadiono, kūną rastas Sirijos pasas. Apie tai pranešė theguardian.com

Atsižvelgdamos į įvykius Prancūzijoje, Europos šalys stiprina saugumą. Belgijos pareigūnai patvirtino, kad sugriežtino kontrolę pasienyje su Prancūzija. Rusijos nacionalinis kovos su saugumu komitetas naujienų agentūroms pareiškė, kad saugumas šalyje sustiprintas iki aukščiausio lygio. Saugumą visoje šalyje stiprina ir Italija, Šveicarija, Jungtinė Karalystė bei kitos šalys, praneša france24.com

Šių metų sausio mėnesio pradžioje teroristinis išpuolis buvo įvykdytas satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje. Tuomet trys kaukėti ir automatais apsiginklavę užpuolikai įsiveržė į redakciją ir sušaudė 12 žmonių, tarp jų – 2 redakciją saugojusius policininkus. Dar 11 žmonių buvo sužeista.

Trys įtariamieji iššovė apie 50 šūvių ir pabėgo iš įvykio vietos. Po dienos Paryžiuje įvykdyti dar keli teroristiniai išpuoliai. Vienas jų - košerinio maisto parduotuvėje Paryžiaus rytinėje dalyje. Šio išpuolio metu žuvo keturi žmonės. Per kitą išpuolį buvo nušauta policijos pareigūnė

Iš viso per šias dienas žuvo 20 žmonių, sužeistas 21. Visi trys įtariamieji buvo nušauti. Šis įvykis buvo vertinamas kaip pats skaudžiausias ir didžiausias teroro aktas Prancūzijoje nuo 1961 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (281)