Paryžiaus atakas surengė Prancūzijos, Egipto ir Sirijos piliečiai, praneša prancūzų laikraštis „Libération“.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pareiškė, kad už atakas Paryžiuje atsakinga Islamo valstybė, rašo BBC.

Jis sakė, kad išpuoliai, atlikt aštuonių kariūnių ir savižudžių sprogdintojų, buvo „organizuojami ir planuojami iš išorės“.

F. Hollande'as paskelbė trijų dienų gedulą.

AFP praneša, kad „Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už teroro išpuolių virtinę Paryžiuje.

Du Prancūzijos policijos pareigūnai patikino, kad apieškojus vieno susisprogdinusio šalia Prancūzijos nacionalinio stadiono savižudžio kūną rastas Sirijos pasas. Apie tai praneša theguardian.com

Paskelbtas naujas aukų skaičių – 127.

Prancūzijos dienraščio „Le Monde“ žurnalistas Danielis Psenny penktadienio vakarą užfiksavo dramatiškus kadrus, kai užpuolikai Paryžiuje įsiveržė į koncertų salę „Bataclan“. Vaizdo įraše girdimi šūviai, o žmonės gelbėjasi pro pastato duris ir langus.

Vokietijos pareigūnų praėjusią savaitę suimtas 51 metų vyras, kurio automobilyje rasta šaunamųjų ginklų, gali būti susijęs su pražūtingų išpuolių virtine Paryžiuje, nusinešusia daugiau negu 120 žmonių gyvybių, šeštadienį paskelbė vokiečių žiniasklaida.

Visuomeninis transliuotojas „Bayrischer Rundfunk“ nurodė, kad Vokietijos institucijos informavo Prancūzijos pareigūnus suėmusios tą vyrą lapkričio 5 dieną netoli sienos su Austrija. Šios informacijos šaltiniai pranešime nebuvo įvardyti.

Pietinės Bavarijos žemės policijos atstovas Ludwigas Waldingeris patvirtino, kad minėto vyro mašinoje rasta šaunamųjų ginklų, sprogmenų ir rankinių granatų.

L. Waldingeris naujienų agentūrai „The Associated Press“ pasakė, kad „šiuo metu neteikiame jokios papildomos informacijos“.

CNN cituoja policijos pareigūnus, kurie praneša, kad pavyko sulaikyti vieną įtariamąją teroristą. Jis pristatomas kaip „Islamo valstybės“ narys.

Skelbiama, kad Prancūzijos policijos pareigūnai sulaikė pirmąjį įtariamąjį teroristiniais išpuoliais Paryžiuje. Remiantis pirminiais pranešimais, sulaikytasis įtariamasis pareigūnams pareiškė esąs iš „Islamo valstybės“ ir patvirtino, kad naktį iš penktadienio į šeštadienį įvykdytos atakos – būtent „Islamo valstybės“ operacija, skelbia „The Daily Caller“.

„Fox News“ taip pat skelbia, kad Prancūzijos policija sulaikė įtariamąjį teroristą, galimai susijusį su išpuoliais Paryžiuje. Tvirtinama, kad įtariamasis – iš Sirijos.

Naujienų agentūra „Reuters“ praneša apie išplatintą vaizdo įrašą, kuriame arabiškai kalbantis „Islamo valstybės“ narys skatina musulmonus, gyvenančius Prancūzijoje, surengti atakas.

Tai buvo jauni vyrai, kurie vilkėjo juodai

„Eidami prie automobilio, pamatėme iš „Bataclan“ bėgančius žmones“, – pasakoja Paryžiuje gyvenanti Italijos pilietė Caterina Giardino, buvusi prie XIX amžiaus teatro, paversto koncertų sale, kur juodai vilkintis teroristas nušovė, remiantis skirtingas duomenimis, nuo 87 iki 112 žmonių, skelbia CBS.

„Dauguma buvo apsipylę krauju, girdėjau riksmus ir raudas“, – pasakoja moteris ir teigia, kad akyse vis dar stovi jauno vyro kruvinais marškiniais vaizdas.

Žmonės, buvę amerikiečių „Eagles of Death Metal“ koncerte Paryžiuje pasakoja, kad į klubą, kur vyko pasirodymas, atėjo ginkluoti vyrai ir pradėjo šaudyti į visus iš eilės. Aurelienu prisistatęs prancūzas žurnalistams sakė, kad iš pradžių net nesuprato, kas vyksta – šūviai pasigirdo labai netikėtai.

„Atsitokėjau, tik pamatęs ant žemės krintančius žmones“, – sako jis. Kitas liudininkas pasakoja apie automatiniu šautuvu ginkluotą vyrą, kuris šaudė ir į gulinčiuosius.

„Jų buvo keli, atrodė labai jauni“, – „France Info“ kalbėjo prancūzas.
Koncerte buvusi Clarisse sakė kelias valandas slėpusis po kėdėmis.

Prisimena itin aitrų parako kvapą

„The Guardian“ dar vienas tragedijos liudininkas Marcas Couprisas sakė, kad įvykiai koncertų salėje buvo tikros „skerdynės“.

„Gulėjau ant grindų, ant manęs užvirto dar vienas vyras. Kitas prisiglaudė prie sienos. Apmirėme. Iš pradžių bandėme bet kokia kaina laikytis ramiai. Nežinau, kiek laiko tai tęsėsi, atrodė, kad jau visą amžinybę... Maniau, kad man galas, pabaiga, siaubingai bijojai. Manau, kad tokios mintys kankino visus. Galiausiai, kai pasirodė pirmieji policijos pareigūnai, pradėjome nedrąsiai dairytis aplinkui. Kraujo buvo visur. Kaip skerdykloje. Pareigūnai nurodė bėgti“, – su siaubu išgyventą tragediją prisimena Marcas.

„Europe 1“ reporteris Julienas Pearce‘as, taip pat buvęs koncertų salėje, teigia, kad „teroristai galėjo būti maždaug 20 metų“.

„Iš pradžių pamanėme, kad tai pasirodymo dalis, pirotechnika ar kažkas tokio. Pasisukau ir pamačiau jį su šautuvu, pamačiau ugnies liežuvius iš vamzdžio. Tada supratau, kad čia ne juokai“, – pridūrė žurnalistas. Kai žudikas trumpam liovėsi – reikėjo užsitaisyti šautuvą – žurnalistas sugebėjo pasitraukti į šalį ir palei sceną pasiekė išėjimą. Jis teigia, kad kitiems, deja, taip nepasisekė.

„Žmonės krito kaip domino kaladėlės“, – teigia 22 metų Toonu vardu prisistatęs vyras. Jis sakė, kad į teatrą užėjo praktiškai tuo metu, kai trys žudikai pradėjo šaudyti į visus iš eilės viduje buvusius žmones.
„Vienas iš jų buvo du didele kepure. Visi vilkėjo juodai“, – prisimena 22 metų prancūzas.

Liudininkas: stovėjo kaip tikras karys, tvirtai, išsiskėtęs

43 metų psichoterapeutas Markas Colcloughas kartu su bičiuliu savo akimis matė išpuolį „Rue de Fontaine“ gatvėje, kur įvyko šaudynės kavinėje, skelbia „The Guardian“.

„Mes buvome maždaug už 20 metrų nuo kavinės, kai išgirdome garsą, primenantį sproginėjančias petardas. Apsidairiau ir pamačiau vyrą, maždaug 185 centimetrų ūgio. Iš jo pozos buvo akivaizdu, kad jis šaudo. Stovėjo kaip tikras karys, tvirtai, išsiskėtęs. Ant kairiojo peties laikė ilgą automatinį šautuvą“, – pasakoja liudininkas.

„Mūvėjo aptemptas kelnes, vilkėjo aptemptą megztinį, jokių užtrauktukų, apykaklių, sagų. Tarsi ta jo apranga būtų antroji oda. Tik juoda. Jeigu svarstote, kaip galėtų atrodyti karys kovos lauke, tai maždaug taip. Juodas megztinis, juodos kelnės, juodi batai ir automatas. Gal dar kepurė. Jis vienu metu paleisdavo po 3-4 šūvius. Pirmiausia nušovė tris ar keturis žmones, sėdėjusius prie kavinės lauke. Mačiau, kaip jie nukrito nuo kėdžių. Tada netikėtai pasisuko ir šovė į pravažiuojančios mašinos vairuotoją“, – pasakoja vyras, netikėtai tapęs tragedijos liudininku.

„Tada pamatėme, kaip žudikas eina į kavinės vidų. Jis pasisuko į kairę, tada į dešinę ir pradėjo šaudyti. Supratome, kad reikia slėptis. Iš viso girdėjau apie 15-20 šūvių. Staiga viskas nutilo“, – pasakoja per stebuklą gyvas likęs vyras.

„Paėjome maždaug 150 metrų nuo kavinės, matėme policijos automobilius, greitosios pagalbos mašinas ir t.t. Nors instinktyviai norėjosi ieškoti saugios vietos ir slėptis, pabudo bendruomeniškumo jausmas. Pamanėme, kad galbūt vertėtų grįžti. Mane labai nustebino faktas, kad mus atgal į kavinę nuvedė būtent policijos pareigūnai. Viduje pamatėme 10 ar 11 žmonių. Iš karto negalėjau pasakyti, ar jie mirę, ar sunkiai sužeisti“, – sako liudininkas.

Džihadistai ėmė liaupsinti išpuolius

Savo ruožtu džihadistai „Twitter“ paskyrose netrukus puolė liaupsinti išpuolius ir smerkė Prancūzijos operacijas prieš islamo ekstremistus.

Paskyrose su arabiškomis žymomis, kurias galima išversti kaip „Paryžius dega“ ir „Kalifato valstybė smogia Prancūzijai“, jie reiškė nuomonę, kad skerdynes veikiausiai surengė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS), ir sakė, kad Prancūzija, pasiuntusi karo lėktuvus į Siriją, „šiandien geria iš tos pačios taurės“.

Prancūzų karinės pajėgos šiuo metu bombarduoja „Islamo valstybės“ taikinius Sirijoje ir Irake, taip pat kovoja su ekstremistais Afrikoje, ir islamistų grupuotės ne kartą yra grasinusios Prancūzijai praeityje.

Prancūzų pareigūnai ypač nuogąstauja dėl grėsmės, kurią kelia šimtai vietos radikalių islamistų, ypač tie, kas buvo išvykę į Siriją ir po to grįžo namo įgiję patirties rengti smurtinius išpuolius.

Nors kol kas nėra aišku, kam tenka atsakomybė už penktadienio vakaro skerdynes, akivaizdu, kad „Islamo valstybė“ figūruoja „kiekvieno sąrašo viršuje“, sakė terorizmo ekspertas Brianas Michaelas Jenkinsas, kuris taip pat yra vyresnysis „RAND Corp.“ prezidento patarėjas.

B. M. Jenkinsas sakė, jog panaudota taktika — „daug užpuolikų rengiantys koordinuotas atakas daugelyje vietų“ — primena strategiją, kurios laikytis vasarą buvo rekomenduojama „Islamo valstybės“ internetiniame leidinyje „Dabbiq“.

„Pagrindinis kiekvienam kylantis klausimas yra tas, ar šie užpuolikai, jeigu paaiškės, kad jie yra susiję su viena kuria grupuotę Sirijoje, yra vietiniai teroristai ar jie yra kovotojai, kurie grįžta atitarnavę“ grupuotėje „Islamo valstybė“, – sakė B.M.Jenkinsas.

„Tai bus didelis klausimas“, – pridūrė jis.

Didžiausios skerdynės įvyko koncertų rūmuose „Bataclan“, kuriuose koncertavo amerikiečių roko grupė ir kuriuose juodus drabužius dėvėję vyrai, apsiginklavę automatais AK-47, įsiveržė į salę ir ramiai bei metodiškai ėmė šaudyti į šimtus spiegiančių klausytojų.

Liudininkai sakė, kad vienas užpuolikas šaukė „Allahu akbar“ („Dievas (visų) didžiausias“) ir smerkė Prancūzijos karinę intervenciją Sirijoje.

Nukovė mažiausiai 5

Paryžiaus prokuroras Francois Molinsas nurodė, kad buvo nukauti mažiausiai penki užpuolikai, tačiau kol kas nėra aišku, kiek jų buvo iš viso ir ar dar jų nėra likusių laisvėje.

Tuo tarpu šaltinis, artimas tyrimui, pranešė, kad vykdydami išpuolius iš viso žuvo aštuoni kovotojai, tarp jų septyni, detonavę savo mirtininkų diržus.

Be keturių kovotojų, žuvusių koncertų rūmuose, dar trys kovotojai žuvo prie nacionalinio stadiono, o ketvirtas – gatvėje rytiniame Paryžiuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7582)