Palyginti su ankstesniais metais kiek atlėgus nerimui dėl pasaulio ekonomikos, Viduržemio jūros kurorte Antalijoje vyksiančio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) dviejų dienų viršūnių susitikimo opiausia problema bus karas Sirijoje.

Prabangi penkių žvaigždučių viešbučio, kuriame vyks susitikimas, aplinka gali atrodyti neturinti nieko bendra su konflikto, nusinešusio jau daugiau nei ketvirtį milijono žmonių gyvybių, tragizmu, bet siena su karo draskoma Turkijos kaimyne tėra vos už 600 kilometrų.

Saugumo užtikrinimo priemonės netgi pagal drakoniškus ankstesnių tokių susitikimų standartus bus itin griežtos: budės apie 12 tūkst. policininkų ir specialiasi reidais bus ieškoma „Islamo valstybės“ kovotojų, kurie galėjo per sieną prasmukti iš Sirijos.

Šis pasaulio lyderių susitikimas bus didžiausias Turkijoje ir puiki proga šalies prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui parodyti, kad jis yra svarbus žaidėjas pasaulio arenoje, praėjus dviem savaitėms po jo partijos netikėtos sėkmės rinkimuose, po kurių ji susigrąžino daugumą parlamente.

G-20 formatas suteikia retą progą JAV prezidentui Barackui Obamai, Kinijos lyderiui Xi Jinpingui ir Rusijos vadovui Vladimirui Putinui pabendrauti su tokiais lyderiais kaip Saudo Arabijos karalius Salmanas ir Indijos premjeras Narendra Modi.

„Meldžiu ir tikiuosi, kad G-20 sudarys galimybę atvirai aptarti visus šiuos klausimus, ir tuomet galėsime suprasti vieni kitus“, - sakė R.T.Erdoganas CNN prieš viršūnių susitikimą.

Tačiau susitarti dėl Sirijos bus sunku, turint galvoje, kad Rusija griežtai nepritaria susitikimo šeimininkės Turkijos strateginiam tikslui nuversti Sirijos prezidentą Basharą al Assadą, o Ankaros planas dėl saugumo zonos Sirijoje kol kas sulaukė tik šaltos reakcijos.

„Sirijos ir pabėgėlių klausimais persilaužimas mažai tikėtinas“, - sakė Ozguras Unluhisarcikli, Jungtinėse Valstijose įsikūrusio Vokietijos Marshallo fondo atstovybės Ankaroje direktorius.

Tuo pat metu, pasak jo, baigiamajame G-20 susitikimo pareiškime bus pademonstruota vienybė dėl taikos Sirijoje siekių.

„Jie norės baigti pozityvia gaida, su strategijos konvergencija“, - sakė jis.

Turkija, į kurią iš Sirijos jau atvyko 2,2 mln. pabėgėlių, nori konkretaus finansinės pagalbos paketo iš Europos mainais į pažadą sumažinti migrantų, kurie iš čia leidžiasi į Senąjį žemyną, srautą.
G-20 formatas suteikia galimybę valstybių lyderiams, kurių santykiai įtempti, susitikti akis į akį nerengiant valstybinio vizito ir išvengiant jį lydinčio šurmulio. Antalijoje bus atidžiai stebima, ar B. Obama surengs derybas su V. Putinu. JAV prezidentas taip pat turės retą progą akis į akį susitikti su R. R. Erdoganu.

Didžiulio dėmesio sulauktų ir Kinijos lyderio Xi Jinpingo susitikimas su Japonijos vyriausybės vadovu Shinzo Abe, turint galvoje įtampą Pietų Kinijos jūroje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)