Pagal vieną iš versijų „Islamo valstybės“ kovotojai galimai panaudojo naują anksčiau nematytą prietaisą, apsunkinusį tyrėjų vykdomas bombos pėdsakų paieškas.

Kaip rašo „The Daily Beast“, du su JAV tarnybose vykdomomis diskusijomis susipažinę šaltiniai informavo, kad pagal vieną iš svarstomų versijų bomba galimai buvo padėta šalia ‚Airbus“ lėktuvo degalų tiekimo linijos ir jos dydžio pakako sukelti gaisrą panaudojant lėktuvo kuro bake buvusius degalus.

Jei ši versija pasitvirtintų, anot anonimiškumą kalbant apie informaciją, susijusią šiuo metu vykstančiu katastrofos tyrimu, išsaugoti pageidavusių šaltinių, tyrėjai gali nerasti sprogmens likučių, kurie galėtų patvirtinti sprogusios bombos versiją.

Vis dėlto yra ir tų, kurie tiki kur kas tradiciškesne išpuolio versija.

Buvęs aukšto rango JAV valdininkas, matęs lėktuvo nuolaužų nuotrauką, teigė, kad lėktuvo apatinėje dalyje yra mažų skylučių ir ji atrodė taip, lyg kažkas būtų sprogę lėktuvo viduje.

Remdamasis šia informacija buvęs JAV valdininkas padarė išvadą, kad lėktuvas nukrito dėl savadarbio sprogmens su vinimis ir šrapneliais, siekiant lėktuvo korpuse padaryti kuo didesnę skylę. Taigi lėktuvas galimai subyrėjo į gabalus dar ore, o tai – vienintelis dalykas, dėl kurio JAV valdininkai yra tikri, nes nuolaužos buvo išsibarsčiusios didžiuliame plote.

Buvęs JAV valdininkas taip pat sutiko kalbėti tik anonimiškai, nes teigia pasidalinęs konfidencialia informacija, kurią gavo iš tyrėjų.

DELFI primena, kad su „Islamo valstybe“ susijusi teroristinė grupuotė „Wilayat Sinai“ jau prisiėmė atsakomybę už spalio 31 d. 224 gyvybes nusinešusią Rusijos lėktuvo katastrofą Egipte, Sinajaus pusiasalyje.

Pirmadienį Didžiosios Britanijos žiniasklaida paskelbė įtariamo Rusijos lėktuvo „А321“ sprogimo organizatoriaus vardą.

Laikraštis „The Sunday Times“ tvirtina, kad išpuolį organizavo Sinajaus pusiasalyje veikiantis „Islamo valstybės“ sparnas „Wilayat Sinai“ ir jo vadovas Abu Osama al-Masri. Jis anksčiau prekiavo drabužiais, paskui pasitraukė į pogrindį.

Laikraštis tvirtina, kad Didžiosios Britanijos valdžia ne tik patvirtino A. O. al-Masri kaip įtariamąjį, bet ir pažadėjo Egipto ar Rusijos jėgos struktūroms padėti jį sugauti ar likviduoti. Tai gali pareikalauti įtraukti į šią operaciją Didžiosios Britanijos specialiosios paskirties „SAS“ karius.

Jungtinių Amerikos Valstijų specialiųjų tarnybų atstovai pirmadienį pareiškė, kad neatmeta galimybės, jog „Islamo valstybės“ padalinys Egipte – teroristinė grupuotė „Sinajaus provincija“ – galėjo suorganizuoti Rusijos lėktuvo „Airbus A321“ katastrofą be „Islamo valstybės“ lyderių žinios.

Rusijos skrydžių bendrovės „Kogalymavia“ lėktuvas A321, skridęs iš Šarm aš Šeicho į Sankt Peterburgą, sudužo spalio 31 dieną. Lėktuvu skrido 217 keleivių ir septyni ekipažo nariai – visi žmonės žuvo.

Praeitą savaitę Egipto specialiosios tarnybos pradėjo analizuoti Šarm aš Šeicho oro uosto stebėjimo kamerų įrašus, darytus lėktuvo A321 pakilimo dieną. Pagrindinis pareigūnų tikslas – nustatyti, ar į lėktuvą buvo patekę įtartinų asmenų. Jie taip pat renka duomenis apie visus, kurie prieš pakilimą buvo lėktuvo viduje. Skelbiama, kad atliekama detali analizė degalų, kurie buvo naudojami lėktuve, apklausti ir maistą tiekiančios bendrovės atstovai.

Savaitgalį Egipto pareigūnai pareiškė: tikimybė, kad Rusijos lėktuve „Airbus А321“, nukritusiame Sinajaus pusiasalyje, sprogo bomba, siekia net 90 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (737)