Aktyvistai iš Maskvoje įsikūrusios „Konfliktų žvalgybos grupės“ (CIT) lapkričio 8 d. paskelbtame pranešime teigia, kad Rusijos karinės pajėgos atlieka aktyvų vaidmenį antžeminėse Sirijos kariuomenės vykdomose operacijose, skirtose kovai su opozicija. Šis pareiškimas, kaip rašo rferl.org, prieštarauja Kremliaus tikinimams, kad intervencija pasiriboja vien tik atakomis iš oro, karinių patarėjų ir įrangos siuntimu.

CIT grupės vadovas Ruslanas Levijevas teigė, kad šis scenarijus panašus į tą, kurį Kremlius taikė Rytų Ukrainoje, kur Rusija kaltinama dėl tiesioginio su Ukrainos pajėgomis kovojančių separatistų rėmimo tiekiant jiems ginklų, o taip pat ir siunčiant reguliariosios kariuomenės kovotojų. Rusija savo ruožtu tikina į Rytų Ukrainą siunčianti tik savanorių.

„Egzistuoja oficialioji pusė, kurios niekas neneigia. Sirijoje tai – bombardavimai, Ukrainoje tai buvo „savanoriai““, - interviu sakė R. Levijevas. „Egzistuoja ir neoficialioji pusė, kurią valdžia aršiai neigia, tačiau ji yra akivaizdi. Tai rusų karinių pajėgų dalyvavimas antžeminėse operacijose ir įvairios karinės technikos dislokavimas. Tai – hibridinis karas, turintis oficialią ir neoficialią puses“, - neabejojo R. Levijevas.

Sirijoje dislokuojamos Rusijos karinės pajėgos – didžiausios šios šalies užsienyje dislokuojamos pajėgos po Sovietų Sąjungos griūties. Dislokuojama naikintuvų, priešlėktuvinių raketinių sistemų, tankų ir šarvuočių.

Bent jau remiantis oficialiais duomenimis, daugiausia rusų ginkluotės dislokuojama vakarinėje Sirijos dalyje esančioje Latakijos karinių oro pajėgų bazėje.

Tinklaraštininkų surinktose nuotraukose ir vaizdo medžiagoje figūruoja rusų tankai, karo lėktuvai, artilerija ir kita karinė įranga Sirijoje, taip pat kariniai laivai, plaukiantys per Turkijos Bosforą.

Rusų tinklaraštininkas Ruslanas Levijevas rusų socialinės žiniasklaidos svetainėse rado įrodymų, kad Maskva į Siriją išsiuntė karius iš brigados, kuri pernai dalyvavo rusų slapta įvykdytoje Krymo pusiasalio užgrobimo kampanijoje.

Šis dalinys – Rusijos 810-oji jūrų pėstininkų brigada – buvo vienas iš ne mažiau nei trijų, dalyvavusių užimant Krymą, kai ginkluoti užsimaskavę vyrai be skiriamųjų ženklų (vadinamieji „žalieji žmogeliukai“) nuo 2014 m. vasario iki kovo mėnesio užėmė strateginius pusiasalio taškus.

Karo apžvalgininkų vertinimu, 810-ąją brigadą sudaro apie 2500 karių. Tai gana reikšmingas dalinys, kuris anksčiau dalyvavo karinėse operacijose Gruzijoje, operacijose prieš Somalio piratus ir Čečėnijoje, kur patyrė gyvosios jėgos nuostolių antrajame Rusijos kare su separatistais, prasidėjusiame 1999 m.

„Šie vaikinai visada siunčiami pirmieji. Gali būti, kad greit bus išsiųsta daugiau pajėgų“, – sako Rusijos užsienio politikos ir gynybos ekspertas Stephenas Blankas iš Vašingtone įsikūrusios Amerikos užsienio politikos tarybos.

Niujorko universiteto profesorius Markas Galeottis, tyrinėjantis Rusijos saugumo ir karines struktūras, pareiškė, kad 810-oji brigada ne tik veiksmingai sudalyvavo Kryme, bet jos kariai galėjo pakaitomis dalyvauti mūšiuose Rytų Ukrainoje, kur Kijevo pajėgos kovoja su prorusiškai nusiteikusiais separatistais kruviname kare, prasidėjusiame 2014 metų balandį. Tai, anot M. Galeotti, reiškia, kad brigados kariai turi patirties tikruose mūšiuose.

Pirmuosius antpuolius iš oro, skirtus remti Sirijos prezidento Basharo al Assado režimą, varginamą jau ketverius metu trunkančio pilietinio karo, rusų karinės oro pajėgos surengė rugsėjo 30 d. Vis dėlto Rusija ne kartą yra pareiškusi, kad neturi ketinimų imtis antžeminių karinių veiksmų.

DELFI primena, kad sekmadienį Rusijos tinklaraštininkai paskelbė Sirijoje aptikę trijų esamų ar buvusių Rusijos karių buvimo vietą, įskaitant koordinates netoliese Chamos, Alepo ir Chomso. Tai, anot tinklaraštininkų, atskleidė, kad Kremliaus operacija šalyje vien antskrydžiais neapsiriboja

JAV saugumo pareigūnai ir nepriklausomi ekspertai praeitą savaitę „Reuters“ sakė, kad Maskva į Siriją vietoj žadėtųjų 2 tūkst. karių jau pasiuntė 4 tūkst. JAV gynybos pareigūnų teigimu, prie keturių karinių bazių, kuriomis Sirijoje naudojasi rusai, atgabenta raketų paleidimų sistemų ir ilgo nuotolio artilerijos baterijų.

Sekmadienį tyrimais užsiimančių Rusijos tinklaraštininkų grupė „Conflict Intelligence Team“ pareiškė, kad socialinėje žiniasklaidoje skelbiamos nuotraukos padėjo nustatyti tikslią trijų Rusijos karių buvimo vietą Sirijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (305)