Netyčia pasisukusi kamera per Rusijos aukščiausio rango kariuomenės pareigūnų susitikimą užfiksavo galimą Kremliaus planą apie gąsdinantį naują ginklą – radiaciją skleidžiančią vadinamąją „purvinąją bombą“. Ją gabentų povandeninis nuotoliniu būdų valdomas laivas.

Problema slypi štai kur: paprasčiausiai neturime galimybių įsitikinti, ar toks ginklas iš tikrųjų egzistuoja, ar tai tėra žiniasklaidos provokacija, skirta priversti manyti, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo arsenale turi naują itin pavojingą žaisliuką. Jeigu tai tiesa, Rusija taptų pirmąją valstybe, įsigijusia tokį ginklą – ginklą, kuris nors ir nėra toks destruktyvus kaip įprastinė atominė bomba, tačiau gali itin dideliame plote paskleisti radiaciją, konkrečią teritoriją paversiančią negyvenama.

Jeigu šie pranešimai tėra pramanas, galima drąsiai teigti, kad tai naujausias Kremliaus propagandos aparato produktas.

„Taip, į kadrą pateko slaptų duomenų, tačiau jie iš karto buvo ištrinti. Tikimės, kad tai daugiau nepasikartos“, – trečiadienį apie mįslingą informaciją kalbėjo Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Techniniai šio ginklo aspektai tikra nėra tokie sudėtingi ir įmantrūs, kaip kad galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Vadinamoji „purvinoji bomba“ tėra paprastas sprogmuo, kuriame įprastos sprogstamosios medžiagos įvilktos į radioaktyvų dangalą. Ji sprogta kaip ir paprasta bomba, tačiau jos paskleistos skeveldros yra radioaktyvios, tad kelia realų pavojų.

Lyginant su branduoliniais ginklais, vadinamąsias „purvinąsias bombas“ pagaminti gana nesunku, o jų panaudojimas prilygtų rimtai provokacijai: jos yra pakankamai pavojingos – tai įrodo ir faktas, kad Jungtinės Valstijos ir Rusija XX amžiaus 8-ąją dešimtmetį jas beveik uždraudė.

Reikia pripažinti, kad visa tai skamba gana grėsmingai – kaip tikras antrasis šaltasis karas. O galbūt svarbiausia visai ne tai? Nebuvo jokio užrašo „Valstybinė paslaptis“ ar „Konfidencialu“, ko būtų visai natūralu tikėtis iš Rusijos gynybos ministerijos dokumentų, kuriuose išdėstyta nauja branduolinės galios strategija. Antras svarbus dalykas – visada išlieka tikimybė, kad šis „atsitiktinis“ paviešinimas tėra viešųjų ryšių triukas, pramanai.

Sovietų žvalgyba, kuriai kadaise dirbo ir V. Putinas, puikiai įvaldė dezinformacijos amatą – kryptingą melo ir suklastotų faktų viešinimą, siekiant diskredituoti Vakarus. Dažniausiai dezinformacija apima ne tik melagingos informacijos apie Ameriką ir jos sąjungininkus skleidimą per Vakarų žiniasklaidą, bet ir žvalgybinių duomenų pramanus pačioje Maskvoje, kuriais siekiama manipuliuoti Amerikos atsaku. Vienas iš puikiausių dezinformacijos pavyzdžių – melaginga „pasaulio pabaigos ataskaita“, kurią XX amžiaus 8-ojo dešimtmečio pabaigoje sukurpė Jurijaus Andropovo KGB, siekdama priversti Vašingtoną atsisakyti planų Vakarų Europoje dislokuoti „Pershing II“ branduolinių raketų. Sovietų mokslų akademija pasirūpino didžiuliu tyrimu apie pražūtingus branduolinės žiemos padarinius visai planetai – būtent jo išvadomis galėjo naudotis taikos ir aplinkos apsaugos organizacijos už geležinės uždangos, taip darydamos spaudimą amerikiečiams.

Gali būti, kad televizijos žiūrovai iš tikrųjų pamatė tai, ko neturėjo pamatyti, bet lygiai taip pat įmanoma, kad jie pamatė tai, ką Kremlius norėjo, kad jie pamatytų – planus, kurie iš tikrųjų net neegzistuoja.

Ginklų kontrolės specialistas iš Amerikos Jeffrey Lewisas tikras tik dėl vieno: „Tai skamba kaip tikra beprotybė“. Anot eksperto, jam sunku suprasti, kuo galėtų pasitarnauti vadinamoji „purvinoji bomba“. „Kam didžiules teritorijas paversti niekam tikusiomis – pavyzdžiui, bazes ar ūkius, iš kur gaunamas maistas“, – samprotauja jis.

Karinėse pajėgose – nuosmūkis

Billas Gertzas iš „The Washington Free Beacon“ rašo, kad Pentagono pareigūnai prakalbo apie Rusijos vystomą nuotolinio valdymo povandeninio laivo projektą. Teigiama kad šis laivas galės gabenti branduolinį ginklą, kurio galingumas sieks ne vieną megatoną. Tokio tipo laivais įsiplieskus karui būtų galima sunaikinti ištisus uostamiesčius. Kadangi šie laivai plaukia po vandeniu, jie būtų atsparūs NATO raketų skydui.

Vis dėlto, kaip rašo „The Business Insider“, tikimybė, kad Rusija nutekino šio projekto detales propagandiniais tikslais, išlieka reali. Pasibaigus Šaltajam karui Rusijos karines pajėgas apėmęs nuosmūkis, trukdantis šios šalies aukštos klasės ginkluotės sėkmingam vystymuisi.

Griuvus Sovietų Sąjungai Rusija neteko reikšmingos savo karinės pramonės dalies. Prieš Rusiją nukreiptos sankcijos, kurių ėmėsi JAV, o taip pat ir smukusios naftos kainos prisidėjo prie jau anksčiau buvusių problemų ir apsunkino Kremliaus pajėgumus šioje srityje.

Naująjį penktos kartos bombonešį PAK DA ketinta pradėti naudoti 2023 m. tačiau šis projektas pristabdytas, o dėmesį Rusija žada telkti į sovietinių laikų „Tu-160“ viršgarsinio branduolinio bombonešio atnaujintai versijai paruošti. Be to, Kremliui kyla finansinių sunkumų įgyvendinant didžiulio masto trečios kartos tanko „Armata“ projektą. Dmitrijus Gorenburgas iš Harvardo universiteto paskaičiavo, kad Rusijai iki 2020 m. pavyks pagaminti ne daugiau 330 „Armata“ tankų, nors iš pradžių planuota per šį laikotarpį jų pagaminti net 2300.

Atsižvelgiant į pastarojo meto Rusijos negebėjimą įgyvendinti ambicingų gynybos projektų tikėtina, kad šios naujienos apie nuotolinio valdymo povandeninį laivą tėra mėginimas pagerinti Kremliaus įvaizdį, o ne realūs Rusijos projektai, kuriuos ji būtų pajėgi įvykdyti.

DELFI primena, kad Rusijos federaliniai televizijos kanalai savo reportažuose apie Rusijos prezidento Vladimiro Putino susirinkimą, skirtą gynybos tematikai, netyčia paviešino duomenis apie įslaptintą sistemą „Status - 6“. Vėliau kadrai su slapta informacija buvo pašalinti.

Minima slapta informacija buvo pasirodžiusi televizijų NTV ir „Pervij kanal“ reportažuose, kurie buvo skirti lapkričio 9 dieną įvykusiam susitikimui dėl karinio – pramoninio komplekso plėtros. Jame dalyvavo ir prezidentas V. Putinas, pažymi RBK. Rusijos tinklaraštininkai pastebėjo, kad reportažuose sušmėžavo kadrai (dabar jie yra panaikinti), kuriuose buvo matyti sistemos „Status – 6“ koncepcija ir gamybos terminai

Iš tinklaraščiuose paskelbtos ekrano nuotraukos matyti, kad šią sistemą kuria bendrovė „Rubin“. Sistemos paskirtis – „sunaikinti svarbius priešo ekonomikos objektus pakrantės rajonuose ir padaryti garantuotą žalą šalies teritorijai, kuriant plačias radioaktyvios taršos zonas, kurios ilgą laiką būtų netinkamos karinei, ūkinei, ekonominei ir kitokiai veiklai“.

Tokius smūgius turėtų suduoti du povandeniniai atominiai laivai: šiuo metu statomi specialiosios paskirties atominiai povandeniniai laivai „Belgorod“ ir „Chabarovsk“.

Centrinis konstrukcinis jūrų technikos biuras „Rubin“ yra vienas iš povandeninių laivų projektavimo pasaulio lyderių ir didžiausia Rusijos povandeninių laivų statykla. „Per daugiau kaip 110 veiklos metų sukaupėme milžinišką įvairios klasės povandeninių laivų statymo patirtį. Ši patirtis sėkmingai išnaudojama kuriant ne tik karinę, bet ir civilinę techniką. Centrinis konstrukcinis jūrų technikos biuras „Rubin“ yra pripažintas naftos ir dujų įmonių partneris, kuriant techniką, kuri padeda įsisavinti naftos ir dujų telkinius žemyniniame šelfe“, - rašoma oficialiame įmonės tinklalapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1946)