Kadenciją baigiančios vyriausybės Europos reikalų ministras Rafalas Trzaskowskis šį sprendimą paskelbė antradienį, po ne vieną dieną vykusių rietenų tarp rinkimus laimėjusių konservatorių ir liberalų, kurie po aštuonerių metų valdžioje atsidūrė opozicijoje.

Pasitraukianti centristų premjerė Ewa Kopacz iš liberalios Piliečių platformos (PO) nurodė, kad Varšuvai šiame neformaliame susitikime dėl migrantų krizės atstovaus Čekijos vyriausybės vadovas Bohuslavas Sobotka.

Problema iškilo praėjusią savaitę, kai prezidentas Andrzejus Duda, remiamas spalio 25 dieną vykusius rinkimus laimėjusios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), naujo Seimo pirmąjį posėdį paskyrė lapkričio 12-ąją - tą pačią dieną, kai numatytas ES viršūnių susitikimas.

Nepriklausomai nuo to, kokia yra šio darbotvarkės dubliavimosi priežastis, Maltos susitikime Lenkijai skirta vieta bus tuščia, nes E.Kopacz su visa savo vyriausybe turi atsistatydinti pirmajame parlamento posėdyje, kuriame tradiciškai dalyvauja ir prezidentas

Abi pusės tvirtino buvusios suklaidintos politinių oponentų ir siūlė būdus kilusiai problemai išspręsti, įskaitant galimybę paskirti kitą pirmojo Seimo posėdžio datą ar leisti E.Kopacz atsistatydinti anksčiau, tačiau nesugebėjo susitarti.

PiS ir PO laikosi skirtingų pozicijų ir dėl pačios viršūnių susitikimo temos - rimčiausios ES migrantų krizės nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

E.Kopacz sutiko, kad Lenkija priimtų tam tikrą skaičių pabėgėlių. Tuo tarpu PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis tvirtina, kad Lenkija turėtų finansiškai remti ES pastangas spręsti šią krizę, bet jai nereikėtų įsileisti pabėgėlių. Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad jo poziciją palaiko beveik 60 proc. lenkų.

Tačiau abiejų stovyklų nuomonės sutampa dėl to, kad turėtų būti skiriami ekonominiai migrantai ir politiniai pabėgėliai, saugomos ES sienos, o Bendrijos narėms neturėtų būti taikomos privalomos migrantų priėmimo kvotos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją