Šaltiniai taip pat pažymi, kad jų preliminarios išvados grindžiamos tik žvalgybos duomenimis, gautais iš perimtų kovotojų pokalbių. Sudužusio lėktuvo nuolaužų ekspertizė dar neatlikta, todėl užtikrintai teigti, kad lėktuvas sudužo dėl teroristinio akto, dar anksti, rašo newsru.com.

Amerikiečių žvalgybos duomenimis, „Sinajaus provincijos“ kovotojai sprogimą lėktuve galėjo suorganizuoti neįspėję „Islamo valstybės“ lyderių Sirijoje bei Irake, skelbia „The Wall Street Journal“. Tačiau tokios išvados tikrai nėra galutinės, pabrėžė amerikiečių pareigūnas, susipažinęs su specialiųjų tarnybų informacija. „Lieka daugybė klausimų, kaip įvyko ši katastrofa, jeigu tai buvo ataka“, - sakė „The Wall Street“ šaltinis.

Jis taip pat pažymi, kad oficialių įrodymų, jog „Airbus A321“ viduje sprogo bomba, kol kas nėra. Visos hipotezės dėl šios katastrofos priežasties šiuo metu yra grindžiamos tik amerikiečių žvalgybos duomenimis iš perimtų teroristų pokalbių. Kai bus atlikta kruopšti oro linijų bendrovės „Kogalymavia“ lėktuvo nuolaužų ekspertizė, tyrėjai gali padaryti ir kitas išvadas.

Pasak „The Wall Street Journal“ straipsnio, kurį išvertė „InoPressa“, sekmadienį nuskambėję vieši JAV Kongreso narių pasisakymai paremia teroristinio akto versiją. „Naujausi mūsų turimi įrodymai – tai „juodosios dėžės“ įrašas, rodantis, kad lėktuve įvyko sprogimas, - per interviu „Fox News“ sakė Atstovų rūmų narys Michaelas McCaulas. – Jei pridėsime palydovo duomenis, kad lėktuve įvyko šiluminis pliūpsnis, tą faktą, kad „Islamo valstybė“ paskelbė Rusijai karą, o lėktuvas buvo Rusijos ir skrido į Rusiją, ir papildysime JAV bei Didžiosios Britanijos žvalgybos duomenimis, kuriuos gavome, tai, manau, visi ženklai liudys tą faktą, kad „Islamo valstybė“ padėjo lėktuve bombą“.

Laikraštis „The Sunday Times“ tvirtina, kad išpuolį organizavo Sinajaus pusiasalyje veikiantis „Islamo valstybės“ sparnas „Wilayat Sinai“ ir jo vadovas Abu Osama al-Masri. Jis anksčiau prekiavo drabužiais, paskui pasitraukė į pogrindį.

Laikraštis tvirtina, kad Didžiosios Britanijos valdžia ne tik patvirtino A. O. al-Masri kaip įtariamąjį, bet ir pažadėjo Egipto ar Rusijos jėgos struktūroms padėti jį sugauti ar likviduoti. Tai gali pareikalauti įtraukti į šią operaciją Didžiosios Britanijos specialiosios paskirties „SAS“ karius.

Rusijos skrydžių bendrovės „Kogalymavia“ lėktuvas A321, skridęs iš Šarm aš Šeicho į Sankt Peterburgą, sudužo spalio 31 dieną. Lėktuvu skrido 217 keleivių ir septyni ekipažo nariai – visi žmonės žuvo.

Praeitą savaitę Egipto specialiosios tarnybos pradėjo analizuoti Šarm aš Šeicho oro uosto stebėjimo kamerų įrašus, darytus lėktuvo A321 pakilimo dieną. Pagrindinis pareigūnų tikslas – nustatyti, ar į lėktuvą buvo patekę įtartinų asmenų. Jie taip pat renka duomenis apie visus, kurie prieš pakilimą buvo lėktuvo viduje. Skelbiama, kad atliekama detali analizė degalų, kurie buvo naudojami lėktuve, apklausti ir maistą tiekiančios bendrovės atstovai.

Savaitgalį Egipto pareigūnai pareiškė: tikimybė, kad Rusijos lėktuve „Airbus А321“, nukritusiame Sinajaus pusiasalyje, sprogo bomba, siekia net 90 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (458)