Kaip „Mediazona“ sakė P. Pavlenskio žmona Oksana Šalygina, šis padegimas buvo meninė akcija. Menininkas atvyko į įvykio vietą su benzino kanistru, apipylė duris ir jas padegė. P. Pavlenskis bėgti iš performanso vietos net nemėgino.

Sulaikytas menininkas buvo nuvežtas į Vidaus reikalų skyrių „Meščanskojė“. Jis kaltinamas smulkiu chuliganizmu pagal Administracinių pažeidimų kodekso 20.1 straipsnį.

Kaip pranešė televizijos kanalas „Dožd“, be menininko Lubiankos rajone taip pat buvo sulaikytas „Dožd“ žurnalistas Vladimiras Romianskis ir laisvai samdoma žurnalistė Nigina Berojeva. Pasak žurnalisto Sergejaus Ponomariovo, V. Romianskis ir N. Borojeva į vidaus reikalų skyrių buvo „pakviesti kaip liudininkai“. „Dožd“ pašnekovas patikslino, kad minėtoje akcijoje jie dalyvavo kaip korespondentai.

FST pastato degančių durų, kurių fone stovi P. Pavlenskis, nuotraukas publikuoja garsus tinklaraštininkas Ilja Varlamovas.

„Echo Moksvy“ vyriausiojo redaktoriaus pirmasis pavaduotojas Vladimiras Varfolomejevas savo „Twitter“ paskyroje pranešė, kad „FST pastato Lubiankoje pirmojo įėjimo durys iš dalies apdegė arba pasidengė suodžiais“, o „ant asfalto darbo gesintuvu pėdsakai“. Pats P. Pavlenskis jau paskelbė performanso vaizdo įrašą „Vimeo“.

P. Pavlenskis anksčiau buvo teisiamas už akciją „Svoboda“ (rus. laisvė), kuri vyko 2014 metais. Tada aktyvistai pastatė barikadas ir padegė padangas ant vieno Sankt Peterburgo tiltų, o pats P. Pavlenskis daužė per metalą ir teigė, kad tai „Maidanui būdingas garsas“. Liepos 15 dieną vykusiame posėdyje jis davė tylos įžadus ir atsisakė atsakyti į bet kokius klausimus.

P. Pavlenskis surengė ir daugiau nevienareikšmiškai vertinamų akcijų. 2012 metais jis užsisiuvo burną ir atsistojo prie Kazanės soboro su plakatu „Pussy Riot“ pasirodymas buvo garsiosios Jėzaus Kristaus akcijos pakartojimas“. 2013 metų gegužę P. Pavlenskis, visiškai nusirengęs ir apsivyniojęs spygliuota viela, atsigulė prie Sankt Peterburgo įstatymų leidimo susirinkimo pastato. Akcija „Tuša“ rus. skerdiena) simbolizavo „žmogaus egzistenciją represinėje teisinėje sistemoje, kur bet koks judesys sukelia griežtą įstatymo, įsismeigiančio į individo kūną, reakciją“.

Plataus rezonanso visuomenėje sulaukė dar viena P. Pavlenskio „meninė akcija“, kai jis prikalė savo sėklidžių kapšelį prie akmens grindinio Raudonojoje aikštėje. Iš pradžių buvo iškelta baudžiamoji byla pagal straipsnį „Chuliganizmas“, tačiau vėliau ji buvo nutraukta dėl nusikaltimo sudėties nebuvimo. Pernai metų spalį menininkas, sėdėdamas nuogas ant Serbskio psichiatrijos instituto tvoros, nusipjovė dalį ausies.