Opozicija viliasi po šių rinkimų ateiti į valdžią ir nutraukti dešimtmečius trukusį kariškių valdymą.

Jos viltis stiprina pareigūnų paskelbti duomenys apie balsavimą Jangone, remiantis kuriais, Aung San Suu Kyi Nacionalinė lyga už demokratiją (NLD) iškovojo pergalę 15-oje iš 16-os apygardų, kur jau suskaičiuoti rezultatai.

Kiek anksčiau partijos atstovas spaudai Winas Hteinas naujienų agentūrai AFP sakė, kad neoficialūs duomenys rodo, jog NLD visoje šalyje turėtų iškovoti daugiau negu 70 proc. vietų.

„Laimime daugiau negu 70 proc. vietų visoje šalyje, bet rinkimų komisija dar oficialiai to nepatvirtino“, – naujienų agentūrai AFP sakė Nacionalinės lygos už demokratiją atstovas Winas Hteinas.

Jis nepatikslino, ar toks vietų skaičius garantuotų NLD valdžią sudėtingoje Mianmaro politinėje sistemoje.

NLD reikia užsitikrinti 67 proc. vietų, kad parlamente turėtų daugumą. Tai leistų opozicijai aplenkti valdančiąją Sąjungos solidarumo ir vystymosi partiją (USDP) bei jos sąjungininkus kariškius, kuriems parlamente skirta ketvirtis vietų pagal konstituciją, parengtą siekiant užtikrinti armijai lemiamą balsą šalies politinėje ateityje.
Kairiškių remiama USDP, kurioje apstu buvusių armijos kadrų, pareiškė, jog yra pasirengusi sutriuškinimui Jangone, o kelios įtakingiausios partijos figūros, įskaitant jos pirmininką, jau patyrė pralaimėjimą.

Rinkimų pareigūnai turėtų surengti spaudos konferenciją 16 val. vietos (11 val. 30 min. Lietuvos) laiku, kurioje gali būti paskelbti negalutiniai rezultatai.

Preliminarūs rezultatai paaiškės per dvi paras po sekmadienį įvykusio balsavimo, o visi balsai šalyje turėtų suskaičiuoti per maždaug 10 dienų.

Tačiau Jangono gatvėse daugelis rinkėjų buvo įsitikinę, kad Aung San Suu Kyi Nacionalinė lyga už demokratiją (NLD) žengia į didelę pergalę per rinkimus, kurie buvo giriami kaip laisviausi per kelis pastaruosius dešimtmečius.

„Nė kiek neabejoju dėl rezultatų. Manau, kad viskas pasikeis“, – viename turguje Jangono centre sakė 30-metė prieskonių pardavėja Yee Yee (Ji Ji), kuri balsavo už NLD.

Partija pirmadienį dar nieko nekomentavo, tikriausiai nekantriai laukdama oficialaus pranešimo pirmadienį.

Kai sekmadienį buvo pradėti skaičiuoti balsai, ankstyvieji vertinimai parodė, kad rinkėjų aktyvumas buvo „80 proc.“, sakė Sąjungos rinkimų komisijos direktoriaus pavaduotojas Thantas Zinas Aungas. Opozicijos nuomone, tokia padės yra palanki jų pastangoms užsitikrinti
daugumą parlamente.

Netgi valstybinis dienraštis „Global New Light of Myanmar“ paskelbė, kad šalis pasitinka „naujos eros aušrą“.

Sekmadienį milijonai džiūgaujančių ir kai kada labai susijaudinusių rinkėjų nuo paryčių rikiavosi eilėse, kad galėtų atiduoti savo balsą, o po to demonstruodavo mažuosius rankos pirštus, nudažytus violetiniu rašalu, rodančiu, kad jie balsavo.

Daugelis balsavo pirmąkart, o kiti paskutinį kartą balsavo prieš ketvirtį šimtmečio – tačiau tąsyk jų demokratinius siekius sutriuškino kariškiai, kurie ignoravo rezultatus. Tikimasi, kad šįkart toks scenarijus nebepasikartos.

1990 metais vykusius rinkimus NLD laimėjo triuškinama dauguma, bet tuomečiai valdantieji generolai atsisakė pripažinti rezultatus ir išliko valdžioje, padidindami šalies izoliaciją ir represijas.

Vienas aukšto rango NLD pareigūnas sekmadienį vakarą ragino pakiliai nusiteikusią minią, susirinkusią prie partijos būstinės, išlikti kantrią, kai daugelis žmonių atsisakė eiti namo.

„Laukiame, nes norim sužinoti rezultatus“, – sakė 67 metų Muangas Kyaingas (Muangas Čingas) prie partijos būstinės.

„Aišku, kiek nerimaujame“, – pridūrė jis, būgštaudamas, kad nesąžiningas balsų skaičiavimas gali pakreipti rezultatus NLD nenaudai.