Rinkimuose varžosi daugiau nei 6 tūkst. kandidatų iš daugiau nei 90 partijų. Iš viso parlamentarų mandatus gaus 664 asmenys. Ketvirtis vietų parlamente vis dar yra skirta kariškiams.

Juos laimėti gali opozicijos politikės Aung San Suu Kyi vadovaujama Nacionalinė lyga už demokratiją (NLD), taip nutraukdama dešimtmečius trukusią kariuomenės valdžią, informuoja AFP.

Politikė šiuos rinkimus vadina „lūžio tašku“ Mianmarui, kurį nuo tada, kai chunta 2011-aisiais kiek atleido savo valdžios gniaužtus, valdo kvazicivilinė vyriausybė.

Šalies prezidentas Teinas Seinas, kuris vykdė reformas po staigios karinės chuntos režimo pabaigos 2011 m., teigė, kad dabartinė valdžia ir kariuomenė pripažins rinkimų rezultatus.

Siekiant užtikrinti laisvus ir teisingus rinkimus nepasiturinčioje šalyje, rinkimų sistema Mianmare buvo pirmą kartą kompiuterizuota.

Pagal įstatymus Aung San Suu Kyi negali tapti šalies prezidente, nes pilietis, kurio vaikai ar sutuoktinis yra užsieniečiai, negali būti renkamas prezidentu. Jos sūnūs turi Didžiosios Britanijos pilietybę, kaip ir jos miręs vyras.

Visoje šalyje prie balsavimo vietų nusitęsė ilgos eilės. DELFI skaitytoja Kristina V. šiuo metu svečiuojasi Bagan mieste. Jos teigimu, ten rinkimai vyksta sklandžiai.

„Dalyvauja tikrai daug žmonių, rinkimų apylinkėse nusidriekė eilės. Žmonės pasipuošę, policijos labai minimaliai, viskas atrodo taikiai“, - pranešė skaitytoja.

Mianmaro rinkimuose balsavimo teisę turi 30 mln. gyventojų.

Rinkimų nugalėtojai turėtų paaiškėti tik pirmadienio ryte.

Atnaujinta: baigėsi balsavimas

Mianmare sekmadienį po pietų baigėsi balsavimas istoriniuose visuotiniuose rinkimuose, per kuriuos rinkėjų aktyvumas buvo labai didelis, AFP sakė vienas rinkimų pareigūnas.

Rinkimų apylinkės visoje šalyje buvo uždarytos 16 val. vietos (11 val. 30 min. Lietuvos) laiku, sakė Sąjungos rinkimų komisijos direktoriaus pavaduotojas Thantas Zinas Aungas, kuris pridūrė, jog pirmieji požymiai rodo, kad „šiandien atėjo maždaug 80 proc. rinkėjų“.

Dar atnaujinta: rezultatų teks palūkėti

Oficialių sekmadienį Mianmare įvykusių rinkimų rezultatų teks palaukti dar kelias dienas, bet kantriai ir drąsiai ilgose eilėse prie balsadėžių atstovėję rinkėjai visoje šalyje yra pakilios nuotaikos ir džiaugiasi pačia galimybe balsuoti, rašo „The New York Times“.

Po penkis dešimtmečius trukusio karinio valdymo ir serijos suklastotų ar atšauktų rinkimų Mianmaro rinkėjai pagaliau turi galimybę atiduoti savo balsą bene pirmuose tikruose parlamento rinkimuose.

Nors šalies opozicinės demokratinės jėgos atrodo stipriai, kyla daug klausimų dėl rinkimų rezultatų ir padarinių, t.y., kaip rezultatus priims kariuomenė, kuri iki šiol laiko valdžios vadeles savo rankose.

Rinkimus laimėti gali opozicijos politikė Aung San Suu Kyi ir jos vadovaujama Nacionalinės demokratijos lyga, taip nutraukdama dešimtmečius trukusį kariuomenės valdymą.

Tačiau rinkimų stebėtojai negali ir šio sekmadienio rinkimų pavadinti visiškai laisvais ir sąžiningais. Šimtai tūkstančių rinkėjų iš Mianmaro musulmonų mažumos neteko pilietinės rinkimų teisės ir negalėjo pareikšti savo nuomonės sekmadienio rinkimuose.

Nepaisant to, tie gyventojai, kurie vis dėlto atidavė savo balsą parlamento rinkimuose, pasakoja apie malonų jauduliuką, kad jų šalis galbūt pagaliau bus valdoma pagal jų valią po ilgų karinio dominavimo metų.