„Šiandien, 2015-ųjų lapkričio 7 dieną Pasaulio Sveikatos Organizacija (PSO) skelbia Ebolos protrūkio Siera Leonėje pabaigą“, – pareiškė PSO atstovas Andersas Nordstromas per specialią ceremoniją, surengtą šalies sostinėje Fritaune ir palydėtą džiaugsmingais susirinkusiųjų šūksniais.

Toje buvusioje Britanijos kolonijoje buvo užregistruota apie pusė užsikrėtimo šia liga atvejų per epidemiją, labiausiai paveikusią tris Vakarų Afrikos valstybes. Nuo 2013 metų gruodžio Ebolos karštinė buvo diagnozuota daugiau negu 28,6 tūkst. žmonių, iš kurių 11,3 tūkst. mirė.

Ekspertai sutaria, kad tikrasis epidemijos aukų skaičius tikriausiai yra reikšmingai didesnis negu skelbia oficiali statistika. Manoma, kad į ją nebuvo įtraukti daug žmonių, kurie mirė, nors nebuvo patvirtinta, jog jie buvo užsikrėtę Ebolos virusu.

Naujausias PSO pranešimas žymi itin reikšmingą pasiekimą JT vadovaujamose pastangose įveikti Ebolos viruso protrūkį. Šiuo metu užsikrėtimo ta liga atvejų nustatoma tik kaimyninėje Gvinėjoje.

Vis dėlto pastaraisiais mėnesiais Gvinėjoje buvo užregistruojama tik po kelis Ebolos karštine susirgusius pacientus per savaitę, todėl sveikatos apsaugos specialistai tikisi, kad didžiausias protrūkis nuo šios ligos atradimo jau beveik įveiktas.

Tačiau nevyriausybinė organizacija „Gelbėkite vaikus“ (Save the Children) skambina pavojaus varpais dėl ilgalaikio poveikio 1,8 mln. vaikų Siera Leonėje, kurie devynis mėnesius negalėjo lankyti mokyklų. Aktyvistai taip pat atkreipė dėmesį į „reikšmingą paauglių nėštumo atvejų šuolį“.

Ši krizė sudavė niokojantį smūgį pirminės sveikatos priežiūros tarnyboms ir skiepijimo programoms, nes Ebolos karštinė pareikalavo 221 mediko gyvybės. Nuo šios ligos mirė 5 proc. gydytojų, betarpiškai dalyvavusių epidemijos malšinimo pastangose, taip pat 7 proc. slaugytojų ir akušerių.

PSO pripažino, kad Siera Leonėje Ebolos virusu žmonės nebeužsikrečia nuo kitų žmonių, praėjus dviem 21 paros inkubaciniams laikotarpiams nuo tada, kai vėliausio šia liga susirgusio paciento organizme virusas nebebuvo aptiktas per paskutinius du tyrimus.

Didelių iškilmių nebus

Po kelių klaidingų startų paskutinis atgalinis laiko skaičiavimas prasidėjo rugpjūčio 25 dieną, praėjus trims savaitėms po to, kai PSO paskelbė Ebolos protrūkio pabaigą kaimyninėje Liberijoje. Toje šalyje nuo šios ligos mirė 4,8 tūkst. žmonių.

Gvinėjoje, kurioje mirė apie 2,5 tūkst. žmonių, tebėra keli pacientai, o Siera Leonė paskelbė sugriežtinusi saugumo ir sveikatos tikrinimus prie abiejų šalių bendros sienos.

Siera Leonės kovos su Ebolos viruso protrūkiu komandos vadovas Alfredas Palo Conteh nurodė, kad šalies pripažinimo laisva nuo šios ligos proga neplanuojamos jokios „didelės iškilmės“.

Tačiau tūkstančiai žmonių penktadienio vakarą išėjo į gatves, degindami žvakes, nešdami transparantus, dainuodami ir šokdami improvizuotoje šventėje prie istorinio kapokmedžio sostinės Fritauno centre.

Po formalaus PSO pranešimo laukiama prezidento Ernesto Bai Koroma padėkos kalbos sveikatos agentūroms, medikams ir visiems prisidėjusiems prie Ebolos krizės įveikimo.

„Ačiū Dievui, visa tai baigėsi, o mes dabar ramiai gyvename“, – sakė 25 metų Mamie Kabia, dirbęs vienoje iš komandų, paskubomis laidojusių epidemijos aukas per patį krizės įkarštį.

Apie šią epidemiją Siera Leonėje pirmą kartą buvo pranešta prieš 18 mėnesių, kai buvo nustatytas teigiamas šio viruso testas moteriai, užsikrėtusiai per vieno nediplomuoto gydytojo laidotuves; jis gydė Ebolos karštine sergančius žmones vietovėse prie Gvinėjos sienos.

„Aš miriau kelis kartus“

Per pačią epidemijos viršūnę 2014 metais Siera Leonėje ir gretimose valstybėse kas savaitę pasirodydavo pranešimų apie šimtus šios ligos atvejų, socialinė sistema jau buvo bežlunganti.

E. B. Koroma susilaukė kritikos iš tarptautinės bendruomenės dėl susirgusiųjų izoliavimo, kai milijonai žmonių buvo įkalinti savo namuose – tokia priemonė laikyta baudžiamąja ir pasmerkta žlugti.

Kadangi Ebolos protrūkio kaštai susieti su daugybės žmonių netektimi, ši krizė tiesiog nušlavė Siera Leonėje pasiektus laimėjimus ekonomikoje, kurią anksčiau nuniokojo 11 metų trukęs pilietinis karas, pasibaigęs 2002 metais.

Pasaulio Banko vertinimu Siera Leonė 2015 metais prarado mažiausiai 1,4 mlrd. dolerių dėl ekonomikos augimo nebuvimo, ir tai atvedė prie „precedento neturinčio“ BVP sumažėjimo daugiau kaip 20 proc.

Kovos su Ebolos virusu fronte dirbantieji pasakoja savo asmenines siaubo istorijas.

„Nekenčiu chloro kvapo. Sakoma, kad mirštama kartą, bet aš miriau kelis kartus. Laimei, dabar viskas jau praeityje“, – sakė naujienų agentūrai AFP greitosios pagalbos mašinos vairuotojas Ferenka Koroma.