Anot šaltinio, Rusijos gynybos kompleksai Sirijoje suformavo bendrą priešlėktuvinės gynybos sistemą, „kuri rūpinsis visų karinių ir strategiškai svarbių civilinių objektų, įskaitant Latakijos aerodromą, kur bazuojasi Rusijos karo lėktuvai, apsauga“.

Skelbiama, kad Rusijos priešlėktuvinės gynybos sistemą Sirijoje (be „Pancir“ ir „Buk“ kompleksų) sudaro ir modernizuoti kompleksai „Osa“, S-125 „Pečiora-2M“, zenitinių raketų sistema S-200 ir kitos sistemos, pridūrė šaltinis.

Anot diplomato, sistema sukurta remiantis Izraelio turima sistema „Geležinis kupolas“ ir leidžia konkrečius objektus apsaugoti ne tik nuo atakų iš oro, bet ir raketų.

DELFI primena, kad oro pajėgų vadas Viktoras Bondarevas ketvirtadienį paskelbtame interviu sakė, kad Rusija pasiuntė zenitinių raketų kompleksų į Siriją, kad sustiprintų savo bombardavimo kampaniją toje šalyje.

„Pasiuntėme ten ne vien naikintuvų, šturmo lėktuvų ir atakos sraigtasparnių, bet ir priešlėktuvinių raketų sistemų“, – V.Bondarevas sakė dienraščiui „Komsomolskaja pravda“.

Pasak jo, Rusija nusprendė pasiųsti raketų kompleksų į Siriją, nes „mes atsižvelgėme į bet kokią tikėtiną grėsmę“.

„Gali susiklostyti įvairių aplinkybių dėl nenugalimos jėgos. Įsivaizduokime, kad karinis lėktuvas pagrobiamas, išgabenamas į kaimyninę šalį ir surengia prieš mus nukreiptą antskrydį. Turime būti tam pasiruošę“, – aiškino V.Bondarevas.

Jis pridūrė, kad Rusija yra dislokavusi Sirijoje „daugiau negu 50 lėktuvų ir sraigtasparnių“ – „tiksliai tiek, kiek mums reikia. Šiuo metu daugiau mums nereikia.“

Oro pajėgų vadas, komentuodamas vieną spalį įvykusį incidentą, sakė, kad Rusijos karo lėktuvas įsibrovė į Turkijos oro erdvę, nes skrido paleis sieną tankiuose debesys, o „įranga parodė, kad kažkokios antžeminės priešlėktuvinės gynybos sistemos mėgina nusitaikyti į lėktuvą“.

„Dėl to pilotas turėjo atlikti manevrą, kad išvengtų raketų. Taigi, ji šiek tiek įskrido į Turkijos oro erdvę. Mes tai sąžiningai pripažinome“, – sakė V.Bondarevas.

NATO pareiškė, kad tas incidentas yra rimtas pažeidimas.