Tuo metu Didžioji Britanija planuoja nepaprastąsias priemones, kad būtų evakuoti šalies piliečiai, atostogaujantys Egipto kurorte Šarm aš Šeiche, ketvirtadienį nurodė užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas, Londonui išsakius susirūpinimą, kad anksčiau šią savaitę Sinajaus pusiasalyje sudužęs Rusijos laineris galėjo būti susprogdintas.

„Dabar dirbame su oro bendrovėmis ir Egipto institucijomis, kad būtų imtasi nepaprastųjų trumpalaikių priemonių, kurios leis mums saugiai sugrąžinti Šarm (aš Šeiche) esančius Britanijos turistus“, – Ph.Hammondas sakė televizijai „Sky News“.

Kol vyksta tyrimas, Rusijos oro linijų bendrovė „Kogalymavia“ sustabdė visų orlaivių „ Airbus A321“ skrydžius, rašo newsru.com.

Rusijos federalinė turizmo agentūra iš Užsienio reikalų ministerijos negavo jokių neigiamų rekomendacijų dėl kelionių į Egiptą ar kokių nors išaiškinimų šia tema, naujienų agentūrai „Ria Novosti“ sakė „Rosturizm“ vadovas Olegas Safonovas.

„Dirbame įprastu režimu“, – teigė jis.

Tačiau jis pažymėjo, kad tiriant „Airbus A321“ katastrofos priežastis, Rusijos gyventojai vis dažniau atsisako kelionių į Egiptą.

„Kadangi gauname rusų turistų prašymų atšaukti turus į Egiptą, „Rosturizm“ svetainėje paskelbėme informaciją, kokių dokumentų reikia, norint pareikalauti grąžinti pinigus už kelionę“, – pažymėjo O. Safonovas.

Federalinė oro transporto agentūra nurodė, kad Rusijos lėktuvai toliau skraidys į Egiptą be jokių pakeitimų. Tai „Echo Moskvy“ pareiškė šios agentūros atstovas Sergejus Izvolskis.

Jis pridūrė, kad „Kogalymavia“ lėktuvo „Airbus A321“ katastrofos priežastis kol kas nenustatyta.

Britanija sustabdė skrydžius į Šarm aš Šeichą

Didžioji Britanija trečiadienį sustabdė skrydžius į Egipto kurortą Šarm aš Šeichą ir iš jo, kilus susirūpinimui, kad Rusijos lėktuvas, kuris praeitą savaitgalį sudužo Sinajaus pusiasalyje, galėjo būti susprogdintas.

„Yra reikšminga tikimybė, kad tą katastrofą sukėlė sprogstamasis užtaisas lėktuve“, – užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas sakė po nepaprastojo kabineto posėdžio.

Premjero Davido Camerono atstovė sakė, kad „neseniai išaiškėjo“ informacija, padidinusi nuogąstavimus, kad Rusijos lėktuvą galėjo sunaikinti bomba.

Šis Britanijos vyriausybės pareiškimas buvo paskelbtas diplomatiškai neparankiu metu – prieš pat Egipto prezidento Abdel Fattaho al Sisi vizitą. Egipto lyderis anksčiau sakė, kad pareiškimai, esą tas lėktuvas galėjo būti susprogdintas, yra „nepagrįsta prielaida“.

Apie 20 tūkst. Britanijos piliečių, kurie šiuo metu yra Šarm aš Šeiche, bus padėta išvykti, kai oro uoste bus imtasi papildomų saugumo priemonių, nurodė Ph.Hammondas.

Sekretorius padėkojo institucijoms Egipte, kurio ekonomika yra labai priklausoma nuo turizmo sektoriaus, ir sakė, kad pastarąjį sprendimą priėmė „labai nenoriai“.

Sprendimas nedelsiant sustabdyti skrydžius buvo priimtas po to, kai grupė Britanijos saugumo ekspertų atliko pirminį saugumo padėties Šarm aš Šeiche įvertinimą.

Džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai tvirtino esantys atsakingi už Rusijos lainerio katastrofą, bet daugiau detalių nepateikė. Vienas JAV pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, kad tokia ataka „būtų būtent tai, ką norėtų padaryti ISIL“, pavartodamas alternatyvų IS akronimą.

Jeigu ši prielaida pasitvirtintų, tai būtų pirmasis atvejis, kai IS padėjo bombą keleiviniame lėktuve.

D.Camerono biuras sakė, kad ministrai „skubiai“ tarsis su oro bendrovėmis ir Egipto institucijomis, siekdami atnaujinti susisiekimą oru su tuo daug turistų pritraukiančiu kurortu ir išskraidinti planavusius sugrįžti arba sutrumpinusius savo atostogas britus.

Ekonominių skrydžių bendrovė „easyJet“ nurodė, kad ketvirtadienį turėję įvykti jos skrydžiai į Šarm aš Šeichą ir iš jo buvo atšaukti dėl vyriausybės rekomendacijų. Bendrovė pridūrė, kad taip pat bus peržiūrėtas jos būsimų reisu tvarkaraštis.

Visi keleiviai, užsisakę bilietus skrydžiams į tą oro uostą ateinančioms dviem savaitėms, galės prašyti grąžinti pinigus arba pasirinkti kitus reisus, informavo „easyJet“. Tuo tarpu Egipte įstrigę keleiviai bus apgyvendinti viešbučiuose.

Prancūzijos oro vežėjų flagmanė „Air France“ ir Vokietijos „Lufthansa“ po pastarosios katastrofos paskelbė, kad jų lėktuvai nebeskraidys virš Sinajaus pusiasalio. Airijos aviacijos valdyba taip pat rekomendavo oro bendrovėms nebeskraidyti virš to pusiasalio.

Egiptą kasmet aplanko apie 900 tūkst. britų, o D.Camerono biuras pabrėžė, kad ministrai „pripažįsta jų vizitų Egipte svarbą“.

Rusijos senatorius užsipuolė Britaniją

Vienas aukšto rango Rusijos įstatymų leidėjas ketvirtadienį pareiškė, kad Britanijos sprendimas sustabdyti skrydžius į Egipto Raudonosios jūros kurortą Šarm aš Šeichą yra motyvuotas Londono priešinimosi Rusijos veiksmams Sirijoje, paskelbė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Yra geopolitinis priešinimasis Rusijos veiksmams Sirijoje“, – sakė Rusijos parlamento aukštųjų rūmų – Federacijos Tarybos – įtakingas narys Konstantinas Kosačiovas, kai buvo paklaustas apie Britanijos sprendimą.

Kremlius: tai spekuliacijos

Kremlius ketvirtadienį atmetė bet kokias „spekuliacijas“ apie Rusijos keleivinio lėktuvo katastrofos Sinajaus pusiasalyje priežastis, kai Didžioji Britanija ir JAV pareiškė, kad tas laineris galėjo būti susprogdintas.

„Kokias nors šio įvykio priežasčių versijas gali kelti tik tyrimas. Iš tyrėjų kol kas jokių pareiškimų negirdėjome“, – žurnalistams sakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas ir pridūrė, kad „bet kokie kiti panašūs pranešimai yra, tarkime, nepatikrinta informacija arba kažkokios spekuliacijos“.

D.Peskovas taip pat išreiškė viltį, kad visos suinteresuotos šalys, turinčios kokios nors informacijos apie lėktuvo „Airbus A-321“ sudužimo Egipte priežastis, pateiks tuos duomenis tyrėjams.

„Jeigu esama kokių nors rimtesnių duomenų, mes, be abejo, tikimės, kad visi tų duomenų valdytojai pateiks juos tyrėjams“, – pabrėžė Kremliaus atstovas.