Rusija sakė, kad jos lėktuvai bombardavo 24 taikinius Sirijoje, naudodami koordinates, kurias pateikė „opozicijos atstovai“. Šis atvejis buvo pirmasis, kai Rusija sakė dirbanti su kovotojais prieš Damasko režimą nuo savo aviacijos operacijų pradžios.

„Visų šių taikinių koordinatės buvo pateiktos mums opozicijos atstovų“, – sakė aukšto rango kariuomenės pareigūnas Andrejus Kartapolovas, konkrečiai neminėdamas, su kuriomis grupėmis buvo tariamasi.

Keliomis valandomis vėliau Pentagonas pranešė, kad jo naikintuvų pilotai buvo užmezgę tiesioginį ryšį su Rusijos lėktuvais, skraidančiais virš Sirijos, pirmąkart išbandant naują strategiją, kuri turi užtikrinti, kad abiejų galybių lygiagrečios kampanijos neperaugtų į tarpusavio konfliktą.

Vašingtonas ir Maskva spalio 20 dieną pasirašė susitarimą, nustatantį taisykles, kurios turi padėti laikyti abiejų šalių oro pajėgas atokiai vienas nuo kitų – po kelių incidentų, per kuriuos buvo iškilęs susidūrimo ore pavojus arba susidariusios kitokios pavojingos situacijos.

JAV vadovaujama koalicija bombarduoja džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) pozicijas nuo 2014 metų gruodžio, o Rusija rugsėjo pabaigoje pradėjo operacijas prieš įvairias sukilėlių grupes. Vakarų valstybės teigia, kad Maskvos kampanijos tikslas – palaikyti savo sąjungininką Sirijos prezidentą Basharą al Assadą.

Glaudesnio abiejų pusių veiksmų koordinavimo ženklų atsirado tuo metu, kai Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ruošiasi trečiadienį susitikti Maskvoje su Jungtinių Tautų pasiuntiniu Sirijai Staffanu de Mistura.

Jiedu penktadienį buvo susitikę Vienoje kartu su 17 kitų šalių diplomatais, įskaitant JAV, Irano ir Saudo Arabijos atstovus. Tai buvo iki šiol plačiausias susitikimas, siekiant užbaigti ilgiau negu ketverius metus vykstantį konfliktą.

Susitikimo dalyviai, tarp kurių nebuvo jokių Sirijos vyriausybės arba jos oponentų atstovų, sutiko prašyti JT tarpininkauti, kad būtų sudaryta taikos sutartis tarp režimo ir opozicijos, turinti atverti kelią naujos konstitucijos priėmimui ir rinkimams.

Tačiau išlieka nesutarimų dėl B.al Assado likimo: Rusija ir Iranas nepasiduoda Vakarų galybių ir Saudo Arabijos spaudimui priversti Sirijos lyderį pasitraukti iš valdžios.

Sirijos užsienio reikalų viceministras Faisalas Moqdadas antradienį atmetė galimybę nustatyti kokį nors pereinamąjį laikotarpį karo krečiamoje, tvirtindamas, kad B.al Assadas yra „teisėtas prezidentas, išrinktas Sirijos žmonių“

Rusija antradienį pasisiūlė ateinančią savaitę Maskvoje organizuoti susitikimą tarp Sirijos vyriausybės ir sukilėlių grupių atstovų. Maskva pridūrė pateikusi Saudo Arabijai ir JAV opozicijos grupių, su kuriomis ji dirba, sąrašą.

Maskva sako įkūrusi „veikiančias koordinavimo grupes“, turinčias suintensyvinti kovą su „Islamo valstybe“, bet tų grupių dalyvių sąrašas neviešinamas.